Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Bibliografski kriteriji: nijedan
(Svi dokumenti dokument/dokumenti) Ograničenja pretraživanja: šećer Pretraživanjem je pronađeno ovoliko pojavnica: 670
1 2 3 4 5 6 7 Prikaži sve pojavnice (Neko će vrijeme biti potrebno da se učita) Pritisnite ovdje za izvješće Pojavnica u kontekstu
Pojavnice 1-100:1. August Šenoa. Sabrane pripoviesti [stranica 28 | odlomak | PodDio | dio] iza suznih očala mirno gledao Iliju, kako hitro i revno radi. Govorio nije ništa. Kad je onako sjedio jednog po podne, prihvati Ilija iza dućanskog stola: »Dragi gospodaru Vide! Evo se danas digoste u pet sati, pa ste pri tom vlažnom vremenu stajali u dvorištu, gdje su ljudi spremali šećer u magazin, i tako vazdan sami sebi na ledja krcate poslove, kojih mogu sam obavljati. Stari ste, čuvati valja zdravlje, jer Bog nije stvorio čovjeka od kamena. Vi liepo počivajte u svojoj komorici, pa se kriepite starim vinom, a moje ruke pustite; — il neima Vaš ortak više vjere u
2. August Šenoa. Sabrane pripoviesti [stranica 79 | odlomak | PodDio | dio] za to saznati. Nu do javne tužbe, do javne razprave nesmije doći. Vi da niste pisnuli, već uhvatite Maru ljudski, da podje za apatekara. Nješta će i roba u dućanu vriediti.« Fiškal i udovica stadoše pretraživati dućan, al gotovo sve kutije, sve bačvice bijahu prazne. Papir za šećer bijaše izpunjen slamom, boce za rakiju, ocat i fino vino farbanom vodom, vreće za kavu pieskom. »Tu nema ništa!« reče Jelušić hladno. Bilo je po podne jesenskog dana. U dvorištnoj sobi njeke kuće u Dugoj ulici sjedjaše gospodin Jelušić mirno pijući svoju dugu
3. Ante Kovačić. U registraturi [odlomak | PodDio | dio] do moje prijateljice! Oh, dobri li su i čestiti ti ljudi. Bit će službice, drago moje, bit će! Ima u našem gradu službica i te kakvih! Ne ore se tu i ne kopa teško i žuljevitim rukama! Ne zapovijedaju i ne prijete, ne vuku i ne tuku! Sve se to zbiva slatko i milo kano da izmjenjuješ med i šećer, biserje i drago kamenje, ružice crvene i bijele sa sto i sto novih mirisa- ćereta stara, tare dlan o dlan, upiljivši svijetle oči u djevojčicu kano da će je pojesti. Ančica ne slušaše pozorno, niti gledaše staru u njezinom čudnovatom veselju. Začuvši da će u svijet,
4. Hermina Tomić. Ljubav i sjaj. Igrokaz u tri čina [stranica 85 | odlomak | PodDio | dio] zlovoljno rukom. Ah, ne trebam ništa, već mi je dodijalo biti uviek u jednoj sobi; … neki nemir tjera me neodoljivo van. (Sjedne u fotelj.) Vanda. Evo liek, koji moraš uzeti. (Kapa liek na šećer.)Svaki sat 10 kapi. Milan. Uzet ću. Vanda pruži mu liek, koji on proguta. Primao si posjete, kako mi Ljubica reče, a to te je opet uzrujalo. Grof. To
5. Ante... . Valovi misli i čuvstava: pjesme [stranica 147 | odlomak | PodDio | dio] što hršumom riče ne gromori užasno toli;
6. Josip Šilović. Uzroci zločina [stranica 139 | odlomak | Pod2dio | PodDio | dio] vodom. Kada se vrate u zatvor, nadzornik zagleda u testiju. U njoj vide samo vodu, a sjeća se, da je dolje na dnu puna mješina. U kazematu poslije peku spiritus sa šećerom, pa prave rakiju. Tako isto privezuju sebi oko golog tijela i druge stvari, pa unose u kazemat. Krišom se tako unosi i šećer, kava, slanina, kobasice, duvan i sve drugo... Ima u kazematama svega, što želite. Tamo se vodi prava trgovina. Mi mladji moramo da slušamo i krijemo one starije. Ako ne ćemo, — oni nas tuku. A s njima su u dogovoru i poneki od čuvara... Jest... Tako je... Opet malo zastade.
7. Viktor Car Emin. Iza plime [stranica 142 | odlomak | PodDio | dio] ju je mešetar za debele novce preprodao strancima i digao nos, Zaneto ga više ne može ni da pogledaj da se „kao čovjek” ne oćuti uvrijedjenim. Malo se okrpio dućančićem, u kome je većinom seljacima prodavao brašno, šećer, kavu i druge sitničarije. Davao je i na vjeresiju te je i neku Andjulu iz Budišina imao na rabošu za kakvih 50 fijorina. Kako se pak u ovo posljednje vrijeme počelo govoriti o željeznici, koja bi mogla onuda proći,
8. Viktor Car Emin. Starci [stranica 62 | odlomak | Pod2dio | PodDio | dio] iz crkve. Pogled: joj pane na novine: — Ima li što? — upita naglo. — Ništa, — reče Bartol poluglasno. Ona ponikne glavom i uzdahne. Bartolu zape oko o šećer, što ga je žena izvana donijela. Protegne ruku i gotovo bojažljivo uze komadić. — Vidji, da mi je tu moj »kanarin«... Kako bi se gostio! — reče i stisne svoje sitne očice.
9. Josip Kosor. Miris zemlje i mora. Predratne... [stranica 66 | odlomak | Pod2dio | PodDio | dio] servus, — i ustakne kapu. — Dobar ti tek želim, — poprati ga Marković lisičji sagnuvši glavu i upiljivši mu oštri pogled u široke pleći, koje se nakrivo zibahu kavanom… Marković osjeti se sam. Obazre se po praznoj kavani, pogleda kasiricu Kristu, koja je stavljala šećer na tase, zirnu kroz stakla na ulicu, a onda zapuši cigaretu i tužno se upre o svoju batinu. Pričepio je Odića, a da je ostao dulje, još bi mu jače kožu očešao. Sve ga je srdilo. U duši Marković ne bijaše loš čovjek. Dok se u nj uvukao otrovni cinizam, proživio je
10. August Cesarec. Za novim putem. Novele [stranica 173 | odlomak | PodDio | dio] zakriči: — Mi ćemo se raskovati! Treba pokušati! Ako nam ne uspije, pa nas vrate i okuju, mi ćemo raskovati negve jedan drugome! O, da znate kako je lijepa sunčana jabuka! I sigurno je slatka kao šećer! Kao med! Prijedlog je poprimio sve oblike točnoga i smislenog rješenja. I djelovao na ostale zaražljivo. I već su se uskomešali da pođu. A onda se
11. Vladimir Nazor. Priče s ostrva, iz grada i sa... [stranica 136 | odlomak | Pod2dio | PodDio | dio] Ja se trgnuh. Ona starija pjevačica stajala je na vratima. Mene kao da i ne vidje. — Gemma. Reci im, da me ne Čekaju. I ode. — A što si se trgnuo? Nije ona zločesta, i ako je nagla. A kad ide nekamo sa svojim prijateljem, onda je med i šećer. Nisu zločesti ni oni drugi. Vidjet ćeš ih odmah, jer smo za večeras svršili. I nemoj da te išta smeta. Pusti ti mene... — Ne bojim se nikoga! — rekoh ja. — Tako. Zgodan si ti. Ču se lupa nogu. Dugokosi se pokaza na vratima. Stade i raskolači oči.
12. Miroslav Krleža. Povratak Filipa Latinovicza [stranica 197 | odlomak | PodDio | dio] preostala u ovom životinjstvu oko nas! Jeste li me razumjeli? I ja se ne dam vrijeđati, jeste li me razumjeli? – A vi mislite, da je ovo vikanje sada jedna takva čista umjetnička spoznaja? – Ali, molim vas, odgurnuo je Filip stol s takvom žestinom, da se prevalila rakija i šećer se rasuo sa tanjurića, a Baločanskom se prolio potok šljivovice u krilo. “Kakve neukusne gluposti! Samo jalovo gubljenje vremena s gluhonijemima, luđacima i manijacima! Zar ovi barbari imaju pojma o neposrednom gledanju? Zar oni znaju, kako ne treba gledati unatrag, nego
13. Antun Bonifačić. Krv majke zemlje [stranica 14 | odlomak | Pod2dio | PodDio | dio] koži poput neke željezne košulje, koja se je sada poderana sušila uz ognjište. Stari Ilija se uvijek rugao, da su seljaci kao i muhe: čim skoče sa šećera na ocat, zaborave na šećer. Bio je pospan, i osjećao je, kako će danas spavanje biti velika svečanost, ali svi su stajali uza nj u krugu. Nekoliko sati pripovijedanja prošlo je kao trenutak. — Sada morate u
14. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 15 | odlomak | PodDio | dio] kao što vodi račun o novcu, koji svaki dan izdaje. Količinu svih namirnica nabavit će prema broju osoba, a vodeći točno račun o dnevnom izdatku ovih namirnica, moći će taj kvantum drugi mjesec još točnije ustanoviti. Pod neophodno potrebnom zalihom razumijevamo: mast, brašno, sol, šećer, kavu, čaj, rižu, ocat, ulje, krupicu, papar, papriku, kumin, a u imućnijim prilikama dopunja se ta zaliha i drugim živežnim namirnicama kao bademom, čokoladom i t. d. U gradovima nije potrebno, da si ove živežne namirnice nabavljamo u većim količinama, no što znamo, da ćemo u
15. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 26 | odlomak | PodDio | dio] s debelom lupinom. Citronat je ošećeren limun velike vrste. Dobar citronat je suh i bez mrlja, a upotrebljava se kao pridodatak u kolače. Arancini su ošećerena korica od naranča, a upotrebljavaju se kao citronat. Šećer se prodaje u obliku kristala, kocke i u velikim glavama. Dobar šećer treba da je bijel, a kad ga u vodi rastopimo, ne smije vodu onečistiti, već samo neznatno zamutiti.— Za pravljenje tjestenine kupit ćemo kristalni, a rjedje šećer u prahu. Za kavu i čaj treba uzeti kockasti šećer, a za konzerviranje voća u glavama.— Sirovi šećer je žute
16. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 26 | odlomak | PodDio | dio] od naranča, a upotrebljavaju se kao citronat. Šećer se prodaje u obliku kristala, kocke i u velikim glavama. Dobar šećer treba da je bijel, a kad ga u vodi rastopimo, ne smije vodu onečistiti, već samo neznatno zamutiti.— Za pravljenje tjestenine kupit ćemo kristalni, a rjedje šećer u prahu. Za kavu i čaj treba uzeti kockasti šećer, a za konzerviranje voća u glavama.— Sirovi šećer je žute boje, a upotrebljava se za pravljenje kavinog ekstrakta. Šećerni sirup prodaje se za pravljenje bonbona i slatkiša. Sirup je gusta tekućina žućkaste boje. Dobar
17. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 26 | odlomak | PodDio | dio] Šećer se prodaje u obliku kristala, kocke i u velikim glavama. Dobar šećer treba da je bijel, a kad ga u vodi rastopimo, ne smije vodu onečistiti, već samo neznatno zamutiti.— Za pravljenje tjestenine kupit ćemo kristalni, a rjedje šećer u prahu. Za kavu i čaj treba uzeti kockasti šećer, a za konzerviranje voća u glavama.— Sirovi šećer je žute boje, a upotrebljava se za pravljenje kavinog ekstrakta. Šećerni sirup prodaje se za pravljenje bonbona i slatkiša. Sirup je gusta tekućina žućkaste boje. Dobar sirup pozna se po tome, što ga možemo na tanjuru
18. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 26 | odlomak | PodDio | dio] glavama. Dobar šećer treba da je bijel, a kad ga u vodi rastopimo, ne smije vodu onečistiti, već samo neznatno zamutiti.— Za pravljenje tjestenine kupit ćemo kristalni, a rjedje šećer u prahu. Za kavu i čaj treba uzeti kockasti šećer, a za konzerviranje voća u glavama.— Sirovi šećer je žute boje, a upotrebljava se za pravljenje kavinog ekstrakta. Šećerni sirup prodaje se za pravljenje bonbona i slatkiša. Sirup je gusta tekućina žućkaste boje. Dobar sirup pozna se po tome, što ga možemo na tanjuru rezati nožem, a da se natrag ne skupi. Ako je rijedak i
19. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 27 | odlomak | PodDio | dio] jer se taj često patvori. Dobra vanilija pozna se po crno-smedjoj boji, ljupina joj je mesnata i masna, te je puna malih uljenih sjemenaka. Suha i lagana vanilija ne valja.— Vaniliju valja spremati na suho mjesto, da ne dopire do nje zrak — najbolje u tučeni šećer. Lovorovo lišće je tim bolje, što je svježije. Dobar sago je crvenkasto-žut, proziran, tvrd i bez mirisa. Upotrebljava se kao pridodatak u juhu. Najpoznatiji pridodaci za kavu jesu cikorija i smokvina kava, a dodaju se kavi ne samo poradi boje, već čine kavu
20. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 63 | odlomak | PodDio | dio] 1 ¼ l vode ili juhe od kosti 4 dkg mrvice 4 dkg korabice 4 dkg graška 4 dkg kelja sol, papar 5 dkg masti, 2 dkg šećera 3 dkg brašna Zelenje se izreže na rezance, osim graška i dade na mast, na kojoj smo ispržili šećer, te se pirja uz neprestano polijevanje dok ne postane mekano. Posipa se brašnom i kad zažuti, dolije se juhom ili vodom i pusti se da kuha. Soli se i papri. Može se dodati u juhu 4 dkg na kocke izrezanog krumpira. 17. JUHA OD VRHNJA. 4 dkg
21. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 73 | odlomak | PodDio | dio] brašna 1 dkg šećera sok od limune 5 dkg suhe slanine 4 dkg masti 1 dl kiselog vrhnja sol Govedina se drži u rasolu 1 — 2dana. Zatim se nabode sa slaninom, koja se izreže na rezance. Meso se soli. Medjutim se na masti isprži šećer, doda zelenja iz rasola, pa kad je malo prženo, doda se meso i pirja najprije u vlastitom soku. Zatim se doda brašna i pusti da zažuti, a onda se dolijeva rasolom i pirja, dok ne bude mekano. Meso se sada izvadi, izreže na ploške i umaka se pasira, doda joj se kiselog vrhnja, malo soka
22. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 77 | odlomak | PodDio | dio] 2 dl kiselog vrhnja Pisana pečenka stavi se u rasol i pusti 1 — 2 dana da stoji. Poslije se izvadi, očisti od kosti, loja i žila, nabode slaninom, soli i papri i dade na mast pirjati. Pomalo se dolijeva rasolom i pokrivena pirja, dok ne bude mekana. Medjutim se na masti isprži šećer, pa kad je ovaj žut, doda se zelenje i luk iz rasola i peče. Poslije se posipa brašnom, poprži, dolije rasolom i kuha. Umaka se pasira, doda na meso, polije vrhnjem i pusti da prekipi. Izreže se u komade, servira kolačićima od krumpirovog tijesta, prženim okrugljicama od
23. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 86 | odlomak | PodDio | dio] 3 dkg brašna zelenja iz rasola 15 dkg slanine rasol str. 87. broj 51. ⅙ l crvenog vina ¼l kiselog vrhnja sok od limune Srnetina se pusti u rasolu 5 — 6 dana, onda se izvadi, očisti od kožica i nabode slaninom. Na masti se zažuti šećer i zelenje, pa kad je malo ispečeno, dade se gore srnetina i peče najprije u vlastitom soku, posipa se brašnom i zažuti. Poslije se dolijeva vinom i rasolom, te se pirja, dok je mekana. Umaka se pasira, doda se malo kosane korice od limune, sok od limune i kiselog vrhnja.
24. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 97 | odlomak | PodDio | dio] pasira se, doda mu se mast i sol i miješa još na vatri. Dodaje se i suhom mesu. 38. PIRJANO KISELO ZELJE. ¾kg kiselog zelja 3 dkg šećera sol 5 dkg masti papar voda Mast se uvrući i u njoj se zažuti šećer. Zelje se izreže na rezance, dade na mast i šećer, soli i papri i uz pomalo dolijevanje vode pirja, dok je mekano. 39. PIRJANO CRVENO ZELJE. ¾kg zelja 5 dkg masti 3 dkg šećera sol papar voda
25. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 97 | odlomak | PodDio | dio] na vatri. Dodaje se i suhom mesu. 38. PIRJANO KISELO ZELJE. ¾kg kiselog zelja 3 dkg šećera sol 5 dkg masti papar voda Mast se uvrući i u njoj se zažuti šećer. Zelje se izreže na rezance, dade na mast i šećer, soli i papri i uz pomalo dolijevanje vode pirja, dok je mekano. 39. PIRJANO CRVENO ZELJE. ¾kg zelja 5 dkg masti 3 dkg šećera sol papar voda Priredjuje se isto kao i kiselo zelje pod brojem 38.
26. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 97 | odlomak | PodDio | dio] i kiselo zelje pod brojem 38. 40. PIRJANA MRKVA. ½kg mrkve 4 dkg masti zeleni peršin 1 dkg šećera sol voda Mrkva se očisti, opere, izreže na rezance, prokipi u vodi i dade na mast, na kojoj se zažutio šećer. Doda se fino kosanog zelenog peršina, dolijeva vodom i pokriveno pirja. 41. PIRJANI ZELENI PASULJ. ¾ kg zelenog pasulja 4 dkg masti sol papar Zeleni pasulj se očisti, opere, izreže i dade na mast
27. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 98 | odlomak | PodDio | dio] ostane od savijače. 43. MALE PIRJANE MRKVICE. ½kg mrkvice slana voda zeleni peršin 4 dkg masti 1 dkg šećera voda Mrkvica se ostruže, opere i u slanoj vodi kuha, da bude na pol mekana. Na masti se isprži šećer, doda se fino kosani peršin i mrkvica, koja se pirja uz dolijevanje, dok je sasma mekana. 44. PIRJANI GRAŠAK. 1 kg graška 4 dkg masti zeleni peršin 2 dkg masti voda Grašak se očisti, opere i dade na mast,
28. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 98 | odlomak | PodDio | dio] kosani peršin i mrkvica, koja se pirja uz dolijevanje, dok je sasma mekana. 44. PIRJANI GRAŠAK. 1 kg graška 4 dkg masti zeleni peršin 2 dkg masti voda Grašak se očisti, opere i dade na mast, na kojoj se zažuti šećer, zatim doda fino kosani peršin i onda se pokriveno pirja. 45. PIRJANE RAJČICE. ½ kg rajčice 1 dl ulja češnjak zeleni peršin 3 dkg mrvica sol i papar Na vruće ulje stavi se fino kosani češnjak
29. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 99 | odlomak | PodDio | dio] 3 dkg masti 3 dkg brašna 2 dkg šećera voda sol Rajčica se opere i izgječi, te u vlastitom soku kuha, a zatim pasira. Medjutim se napravi zafrig od masti i brašna, isprži cijeli komadić luka koji se poslije izvadi, doda rajčica, malo vode, soli i šećer i pusti neka se kuha. U zimi, kad nema svježih rajčica, upotrijebi se pekmez od rajčice i to 10 dkg po prilici. Može se dodati kiselog vrhnja. 2. UMAKA OD KRASTAVACA. 40 dkg krastavaca (svježih) 3 dkg masti 3 dkg
30. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 102 | odlomak | PodDio | dio] se i papri. 12. UMAKA OD HRENA SA MLIJEKOM. ½ l mlijeka 3 dkg maslaca 3 dkg brašna 2 dkg šećera hrena po ukusu sol Brašno se sa malo mlijeka dobro miješa i ukuha u ostalo mlijeko. Doda se poslije maslac, šećer i sol te se kuha dok postane gusta umaka. Poslije se samo umiješa očišćeni ribani hren i servira. 13. UMAKA OD HRENA SA ŽEMLJOM. 2 žemlje ¼ l govedske juhe 1 žlica mlijeka 2 dkg maslaca 5 dkg ribanog
31. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 104 | odlomak | PodDio | dio] dodaje kap po kap ulja, sok od limuna i napokon sol i papar po ukusu. 21. UMAKA OD HRENA SA JABUKAMA. ½ kg jabuka ¼l vode 5 dkg šećera sok od limune 1 žemlja 2 žlice hrena 1 žlica ulja 1 žlica octa sol šećer Jabuke se ogule i izrežu na kriške. Medjutim se metne u vodu šećer i sok od limune pa kad voda zakipi, dodaju se u nju jabuke i pirjaju, dok postanu mekane. Žemlja se razmoči i zajedno sa jabukama pasira. U tu pasiranu masu doda se ribani hren, ulje, ocat, sol i malo
32. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 104 | odlomak | PodDio | dio] UMAKA OD HRENA SA JABUKAMA. ½ kg jabuka ¼l vode 5 dkg šećera sok od limune 1 žemlja 2 žlice hrena 1 žlica ulja 1 žlica octa sol šećer Jabuke se ogule i izrežu na kriške. Medjutim se metne u vodu šećer i sok od limune pa kad voda zakipi, dodaju se u nju jabuke i pirjaju, dok postanu mekane. Žemlja se razmoči i zajedno sa jabukama pasira. U tu pasiranu masu doda se ribani hren, ulje, ocat, sol i malo šećera. 22. UMAKA OD HRENA. ¼ l govedske
33. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 107 | odlomak | PodDio | dio]
8. SALATA OD CELERA.
40 dkg celera
sok od limune
octa
1 dkg šećera
¼ dl ulja
Celer se oguli, i kuha u slanoj vodi, dok je mekan. Poslije se izreže na ploške i prelije uljem i sokom od limune, u kojem smo rastopili šećer.
9. SALATA OD CRNE ROTKVICE.
2 crne rotkvice
sol
¼ dl ulja
Crna
34. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 111 | odlomak | PodDio | dio] cijelu godinu. 2. KOMPOT OD JABUKA. ½ kg jabuka 5 dkg šećera korice od pol limune 1 dl vode ½ dl vina bijelog Jabuke se olupe, izrežu u kriške, izvade se sjemenke i dadu se u vodu i vino kad zavrije. Doda se šećer i limunova korica. Paziti se mora, da ne bude jabuke premekane, pa se kriške mogu prije izvaditi, a sok se sam može još malo ukuhati i poslije preliti po jabukama. Ovaj kompot se priredjuje od septembra do februara. 3. KOMPOT OD KRUŠAKA. ½kg
35. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 112 | odlomak | PodDio | dio] mogu u lipnju i srpnju. 7. KOMPOT OD ANANASA. ¼kg ananasa 10 dkg šećera korice od limuna 1 dl vode 1 dl vina Ananas se oguli i izreže u pol cm debele ploške, iznutra se drvenasti dio izreže. Vino, voda i šećer se kuhaju sa koricom od limuna, a kad zakipi, dade se unutra ananas i kuha, dok postane proziran. Sada se voće izvadi, stavi u staklenu zdjelu, a sok se još malo kuha. 8. KOMPOT OD RABARBARE. ¼ kg rabarbare 20 dkg šećera 1 ½ dl
36. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 113 | odlomak | PodDio | dio] operu, izvade se peteljke i kuhaju u šećernoj vodi s malo ruma i cimeta, dok su mekane. Ovaj kompot može se praviti u lipnju i srpnju. 10. KOMPOT OD RIBIZA. ½ kg ribizla 15 dkg šećera 1 dl vode Šećer i voda se kuhaju, dok se šećer iščisti, onda se unutra stave oprane i očišćene groždjice od ribiza, puste se zavrtjeti i tako stave na hladno mjesto. Priredjuje se u lipnju. 11. KOMPOT OD JAGODA, MALINA I KUPINA. ½ kg ploda 1 dl vode i 5 dkg šećera Kompot
37. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 115 | odlomak | PodDio | dio] dalje kao špinat pod brojem 1. 4. MRKVA. 1 kg mrkve 4 dkg masti 3 dkg brašna zelenog peršina sol, papar 2 dkg šećera Mrkvica se očisti, opere, izreže na rezance i dade na mast, na kojoj smo ispržili šećer. Pokriveno se pirja, posipa brašnom, pa kad zažuti, dolije se vodom i pusti da kuha. Doda se fino kosanog zelenog peršina, soli i papra. 5. ZELENI GRAŠAK. 1 ½ kg graška u ljuski 3 dkg masti 2 dkg brašna
38. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 125 | odlomak | PodDio | dio] KRUH.
½ kg brašna br. 0
2 dl mlijeka
6 dkg šećera
8 dkg maslaca
2 dkg pjenice
sol, jaje
Brašno se prosije i posoli. Od pjenice se podmijesi kvasac, pa kad je dobro dignut, doda se u brašno i sa mlijekom, u koje smo dodali šećer i maslac, mijesi se kruh. Kad je dobro izmiješen, dade se na namazanu tepsiju i pusti da se ½ sata na toplom mjestu diže.
Poslije se
MLIJEČNA PLETENICA.
40 dkg brašna
sol
2 dl mlijeka
8 dkg šećera
2 dkg pjenice
10 dkg maslaca
2 žutanjka
1 jaje
korica od limuna
5 dkg brašna za podmjesiti
Ugrijano brašno, sol, mlijeko, šećer, rastopljeni maslac, žutanjci, jaje i kvas od 2 dkg pjenice dobro se izmiješa i tuče, a poslije na daski još dobro mijesi.
Od tijesta se naprave 4 deblje i 3 tanje pruje jednake duljine. Od 4 debele pruje napravi se pletenica, a isto i od 3 tanje. Manja pletenica
1 žutanjak
2 dkg šećera
1/16 lmlijeka
korica od limuna
sol
Brašno i maslac se izmijese i stave na hladno. Kvas se napravi od pjenice, brašna, mlijeka i šećera i pusti dizati.
Sada se koše korica od limuna. U brašno, žutanjak, šećer, mlijeko, sol doda se korica od limuna i dignuti kvas, pa se tijesto dobro tuče. Zatim se tijesto razvalja prst debelo, u sredinu se stavi maslac, koji je stajao na hladnom, tijesto se sa sve 4 strane preklopi. Sada se valja i opet 4 puta složi. Tako se učini tri puta.
Sada se
se i posipati grubim šećerom.
9. USKRSNI KRUH.
60 dkg brašna
10 žutanjaka
16 dkg šećera
10 dkg maslaca
4 dkg pjenice
⅛ l mlijeka
1/10 l vina
sol
korica od limuna
Žutanjci i šećer se dobro miješaju. Poslije se doda brašno, rastopljeni maslac, dignuti kvas od 4 dkg pjenice, mlijeko, vino i sol i mijesi se dosta dugo. Tijesto se pusti na toplom mjestu dizati. Kad se tijesto dvostruko digne, naprave se okrugli hljepčići i metnu na debeli namazani papir, neka se opet
brašna
1 dkg šećera
Nadjev:
30 dkg maka
¼ l mlijeka
korice od limune
cimet
2 dkg groždjica
10 dkg šećera
6 dkg maslaca
1 jaje za namazati
U ugrijano brašno metne se sol, dignuti kvasac, mlako mlijeko, šećer, jaja, fino kosane korice od limune i rastopljen maslac te se tuče tako dugo, dok se od žlice ljušti. Tijesto se pokrije, dade na toplo mjesto i pusti 1 sat dizati. Poslije se tanko razvalja, namaže nadjevom, savije, metne u namazanu tepsiju i pusti da se još ½ sata diže. Sada se
½ dl mlijeka
2 dkg šećera
1 žutanjak
sol
5 dkg maslaca
Kvas:
2 dkg pjenice
5 žlica mlijeka
3 dkg brašna
½ dkg šećera
15 dkg marmelade
1 jaje za namazati
U brašno izmrvi se maslac, doda se šećer, žutanjak, sol, dignuti kvasac i mlijeko, mijesi se dosta dugo i pusti dizati.
Sada se tijesto tanko razvalja i izreže u četvorine. U svaku se četvorinu dade 1 žličica pekmeza i savije u roščić.
Roščići se namažu jajetom i dadu na namazanu tepsiju peći.
Nadjev:
25 dkg oraha
10 dkg šećera
⅛ l mlijeka
1 žlica ruma
Kvas:
1 ½ dkg pjenice
6 žlica mlijeka
1 dkg šećera
1 jaje za namazati
Maslac se u brašno drobi, doda se dignuti kvasac, sol, žutanjak, šećer, fino kosana korica od limuna, mijesi se dobro i pusti ¾ sata da počiva. Tijesto se razvalja, reže u četvorine 10 cm duge, 7 cm široke, nadjenu se orasima, saviju i dade im se oblik od roščića.
Roščići se metnu u nenamazanu tepsiju, namažu se jajetom i stave na toplo
brašna
3 dkg maslaca
2 dkg šećera
1 žutanjak
1 dkg pjenice
1/16 l mlijeka
sol
15 dkg pekmeza
1 bjelanjak
10 dkg šećera
5 dkg badema
1 jaje za namazati
U brašno se metne sol, izmrvi maslac, doda šećer, žutanjak, pjenica i mlijeko. Tijesto se dobro tuče i pusti da se diže. Poslije se razvalja, režu se uštipci, poslažu se na namazanu tepsiju i u sredini utisnu utegom. U onu udubinu stavi se malo pekmeza, koji se pokrije ošećerenim snijegom (
Tijesto se na daski pusti malo počivati, zatim se tanko razvalja, izrežu 10 cm velike četvorine. U sredinu se stavi malo nadjeva, sva 4 ugla dignu se prema sredini. Torbice se stave na namazanu i posipanu tepsiju i puste dizati. Poslije se namažu jajetom i dadu peći. Nadjev: maslac, šećer, žutanjak se dobro miješaju. Poslije se doda pasirani sir, očišćene groždjice, fino kosane korice od limuna i snijeg od 1 bjelanjka.
21. KOLAČ SA POSIPKOM.
15 dkg brašna
sol
1/16 l mlijeka
2 žutanjka
3 dkg
i kvasa tuče se tijesto i pusti na toplom mjestu da se diže. Poslije se 1 cm debelo razvalja, dade u namazanu tepsiju i opet pusti, da se diže. Sada se namaže pekmezom i posipkom te se peče ¾ sata.
Posipak: Brašno, oguljene ribane mandule, fino kosana korica od limune, cimet i šećer dobro se izmiješa sa rastopljenim maslacem tako, da nastanu male grudice. Kad je pečeno, izreže se u četvorine.
22. ROŠČIĆI BEZ JAJA.
20 dkg brašna
10 dkg maslaca
1 ½ dkg pjenice
2 dkg šećera
se u četvorine.
22. ROŠČIĆI BEZ JAJA.
20 dkg brašna
10 dkg maslaca
1 ½ dkg pjenice
2 dkg šećera
3 žlice mlijeka
korice od limune
10 dkg pekmeza
U brašno se drobi maslac, doda šećer, u mlijeku razmočena pjenica i fino kosana korica od limune. To se dobro mijesi, razdijeli u male kuglice i pusti da se diže. Kuglice se razvaljuju, u sredinu se metne malo pekmeza, saviju u roščić i dadu na namazanu tepsiju neka se peče. Dok su još vrući, posipaju se šećerom od
Dok su još vrući, posipaju se šećerom od vanilije.
23. UŠTIPCI SA CIMETOM.
15 dkg brašna
9 dkg maslaca
1 žutanjak
5 dkg šećera
1 žlica kiselog vrhnja
1 dkg pjenice
malo mlijeka
cimet
šećer
3 dkg maslaca
bjelanjak
kristalni šećer
5 dkg kosanih badema
U brašno se izdrobi maslac, doda se 1 žutanjak, šećer, kiselo vrhnje i u mlijeku razmućena pjenica.
Kad je tijesto glatko izmiješano, razvalja se, preklopi i pusti da se
23. UŠTIPCI SA CIMETOM.
15 dkg brašna
9 dkg maslaca
1 žutanjak
5 dkg šećera
1 žlica kiselog vrhnja
1 dkg pjenice
malo mlijeka
cimet
šećer
3 dkg maslaca
bjelanjak
kristalni šećer
5 dkg kosanih badema
U brašno se izdrobi maslac, doda se 1 žutanjak, šećer, kiselo vrhnje i u mlijeku razmućena pjenica.
Kad je tijesto glatko izmiješano, razvalja se, preklopi i pusti da se diže. Poslije se tanko razvalja, namaže rastopljenim maslacem,
1 žutanjak
5 dkg šećera
1 žlica kiselog vrhnja
1 dkg pjenice
malo mlijeka
cimet
šećer
3 dkg maslaca
bjelanjak
kristalni šećer
5 dkg kosanih badema
U brašno se izdrobi maslac, doda se 1 žutanjak, šećer, kiselo vrhnje i u mlijeku razmućena pjenica.
Kad je tijesto glatko izmiješano, razvalja se, preklopi i pusti da se diže. Poslije se tanko razvalja, namaže rastopljenim maslacem, posipa cimetom i šećerom, reže u 2 cm široko pruje i savije.
Gornji dio umoči se u
i u mlijeku razmućena pjenica.
Kad je tijesto glatko izmiješano, razvalja se, preklopi i pusti da se diže. Poslije se tanko razvalja, namaže rastopljenim maslacem, posipa cimetom i šećerom, reže u 2 cm široko pruje i savije.
Gornji dio umoči se u bjelanjak, kristalni šećer i oguljeno kosane mandule. Uštipci se slože na namazanu tepsiju, gdje se peku.
24. OSJA GNIJEZDA.
4 dkg maslaca
1 žutanjak
1 jaje
5 dkg šećera
korica od limuna
1 dl mlijeka
20 dkg brašna
1
jaje
5 dkg šećera
korica od limuna
1 dl mlijeka
20 dkg brašna
1 dkg pjenice
sol
Nadjev:
1 tablica čokolade
5 dkg badema
5 dkg citronata
5 dkg groždjica
5 dkg maslaca
cimeta
Maslac, šećer, žutanjak i jaje se miješa dok je pjenasto. Poslije se doda korica od limuna, malo soli, mlako mlijeko, brašno i kvas od 1 dkg pjenice. Tijesto se dobro tuče, razvalja, posipa oguljenim kosanim bademima, kosanim citronatom, očišćenim groždjicama i posipa cimetom. Može se dodati 1
2 žlice ruma
Kvas:
3 dkg pjenice
½ dl mlijeka
10 dkg brašna
1 dkg šećera
½ kg masti
marmelada od kajsija
4 dkg šećera od vanilije
Brašno se prosije, dobro ugrije i soli. Medu tim se miješa maslac, žutanjci, šećer, dok je pjenasto, onda se doda mlijeko, rum i dignuti kvasac, fino kosane korice od limuna, pa se tuče tako dugo, dok se od žlice ljušti. Sada se tijesto pokrije i ostavi na toplom mjestu 1 sat, dok se digne.
Tijesto se diže na posipanoj daski, gdje se istanča sa valjkom i
30 dkg brašna
sol
5 dkg šećera
1 žlica ruma
korica od limune
Kvas:
3 dkg pjenice
10 dkg brašna
1 dkg šećera
½ dl mlijeka
½ kg masti
pekmez
5 dkg šećera za posipati
Maslac, šećer i žutanjci se miješaju, dok je dobro pjenasto. Medjutim se pristavi kvas i pusti da se digne. Kad je dignut, doda se u izmiješano sa brašnom i rumom. Tijesto se soli, dobro tuče i pusti 1 sat da se diže. Dalje se postupa kao i kod pokladnica pod br. 28.
31.
2 dkg maslaca
1 dkg pjenice
¼ kg masti
2 dkg šećera za posipati
slatko od trešanja
Najprije se pristavi kvas od pjenice, par žlica mlijeka i malo brašna i pusti dizati. Kad je kvas dignut, doda se u osoljeno brašno mlačno mlijeko, maslac, šećer i žutanjke. Tijesto se dobro tuče i pusti dizati. Poslije se razvalja prst debelo, izrežu se uštipci, puste dizati. Kad su dosta dignuti, napravi se utegom udubina i dadu se u vruću mast peći. Kod pečenja postupa se kao i kod pokladnica.
U udubinu stavi se malo slatkog od
a kolači se posipaju šećerom.
32. PEČENI MIŠIĆI.
30 dkg brašna
sol
½ dl mlijeka
3 dkg šećera
3 žutanjka
6 dkg maslaca
1 ½ dkg pjenice
1 žlica ruma
½ kg masti
šećer za posipanje
sok od malina
Ugrijano brašno se soli, doda se mlijeko, šećer, žutanjci, rastopljeni maslac, dignuti kvasac i tuče tako dugo, dok se od žlice ljušti. Pusti se da počiva 1 sat, žlicom stavljaju se žličnjaci u vruću mast, peku svjetlo
dkg brašna
sol
½ dl mlijeka
3 dkg šećera
3 žutanjka
6 dkg maslaca
1 ½ dkg pjenice
1 žlica ruma
½ kg masti
šećer za posipanje
sok od malina
Ugrijano brašno se soli, doda se mlijeko, šećer, žutanjci, rastopljeni maslac, dignuti kvasac i tuče tako dugo, dok se od žlice ljušti. Pusti se da počiva 1 sat, žlicom stavljaju se žličnjaci u vruću mast, peku svjetlo žuto, ocijede na bugačici i pošećere.
K tomu se servira sok od malina.
7 dkg masti
2 žutanjka
10 dkg šećera
2 dl kiselog vrhnja
korice od pol limune
snijeg od 2 bjelanjka
Kukuruzno brašno pomiješa se s mlijekom, u kojem se razmuti pjenica, soli se i pusti da stoji 1 sat. Poslije se miješaju žutanjci, šećer, vrhnje, fino kosane korice od limune, doda se kukuruzno brašno, mlijeko i snijeg od 2 bjelanjka. Ta masa se soli, metne se u tepsiju, u kojoj se izvrućila mast i dade peći. Kad je pečena, namaže se pekmezom i izreže na četvorine.
34. BAZLAMAČA OD
polagano s obje strane. Dva i dva uštipka — kad su pečena — sastave se pekmezom i posipaju šećerom.
37. KOLAČ OD ŠLJIVA.
25 dkg brašna
2 žutanjka
5 dkg maslaca
1 dkg pjenice
2 žlice šećera
sol
šećer
cimet
osmina litre mlijeka
½ kg šljiva
mrvice
mast za tepsiju
Od brašna, žutanjka, maslaca, šećera, kvasa, soli i mlijeka napravi se tijesto i pusti da se diže. Kad je dignuto, razvalja se prst debelo, na njega se slože raspolovljene
38. KOLAČ OD TREŠANJA.
10 dkg maslaca
10 dkg šećera
4 žutanjka
20 dkg brašna
5 žlica mlijeka
4 snijega
3 dkg oguljenih, ribanih badema
½ paketa Oetkerovog praška
½ kg trešanja
Maslac, šećer i žutanjci se dobro dugo miješaju. Poslije se doda brašno, u mlijeku razmočeni prašak, bademi i snijeg. Ta masa metne se u namazanu i posipanu tepsiju za torte, a unutra se slože oprane trešnje.
39. KOLAČ OD KAJSIJA.
Priredjuje se isto kao
kg maslaca
3 žutanjka
20 dkg šećera
¼ kg brašna
žlica crne mase.
41. PLOŠKE OD KAKAO.
10 dkg maslaca
2 jaja
24 dkg šećera
4 dkg kakao
¼ l mlijeka
25 dkg brašna
½ paketa Oetkerovog praška
mast i brašno za tepsiju
Maslac, žutanjci i šećer se dobro miješaju. Poslije se doda brašno, kakao, u mlijeku razmočeni prašak, kakao i snijeg.
Tepsija se mašću namaže, brašnom posipa, u nju se stavi masa i polagano peče. Kad se ohladi, reže se na ploške.
42. SAVIJAČA OD BADEMA.
dkg pjenice
sol
3 bjelanjka snijeg
½ kg oguljenih i samljevenih badema
mast za tepsiju
Od maslaca, žutanjka, šećera, soli, kvasa i brašna napravi se tijesto, tuče i pusti da se diže. Zatim se tijesto razvalja i namaže slijedećim nadjevom: maslac, šećer, žutanjci se miješaju dugo, poslije se doda snijeg. Ovom masom se tijesto namaže, posipa oguljenim, ribanim mandulama, savije, namaže jajetom i metne u namazanu i posipanu tepsiju da se peče.
43. KARLSBADSKI DVOPEK.
Kvas:
1 dkg
l mlijeka
10 dkg maslaca
5 dkg šećera
Preliv:
2 žutanjka
¼ l mlijeka
5 dkg šećera
3 dkg šećera za posipati
Rezanci od 30 dkg
5 dkg šećera
3 dkg šećera za posipati
Rezanci od 30 dkg
10 dkg maslaca
8 dkg šećera
4 žutanjka
14 dkg šira
½ dl vrhnja
4 dkg groždjica
sol i korica od limuna
4 bjelanjka snijeg
maslac i mrvice za zdjelu
Rezanci od 15 dkg brašna i 1 jaje.
Sada se miješa maslac, šećer, žutanjci, pasirani sir i vrhnje. Doda se fino kosane korice i sok od limuna, očišćene groždjice i ohladjeni rezanci. Na koncu se doda snijeg, sve dobro izmiješa i dade u namazanu i posipanu zdjelu peći u pećnicu ¾ sata.
50. JASTUČIĆI PUNJENI
izradi se na daski sa brašnom, maslacem, jajem i soli u glatko tijesto, koje se izvalja i reže u četvorine. U svaku četvorinu umota se dobro obrisana šljiva. Okrugljice se kuhaju u slanoj vodi 5 minuta, ocijede se i poliju maslacem, u kojem smo popržili mrvice.
K tomu se servira šećer, da si svatko može zasladiti po volji.
53. OKRUGLJICE OD MARELICA.
Priredjuje se isto kao okrugljice od šljiva br. 52, samo se mjesto šljiva uzmu sitne marelice, u koje mjesto koščice stavimo komadić šećera.
54.
na mlijeku, pa se na 1 l mlijeka računa 10 dkg krupice.
57. HLADNA KREMA OD KRUPICE.
½ l mlijeka
4 dkg šećera
6 dkg krupice
korice od limuna
2 žutanjka
malo mlijeka
2 bjelanjka
U mlijeko se doda šećer i fino kosana korica od limuna. Kad mlijeko zavrije, ukuha se krupica i neprestano miješa dok se zgusne.
U još toplu kašu umiješaju se 2 žutanjka, koja su se sa malo mlakog mlijeka razmutila. Na koncu se doda čvrsti snijeg od 2 bjelanjka. Masa se dade u čaše, koje se stave
ledu mora stajati najmanje 2 sata, onda se izvadi i servira sa sokom od voća.
59. FLAMERI OD KRUPICE.
1 l mlijeka
2 žlice šećera
5 dkg oguljenih badema
korice od limune
12 dkg krupice
2 tablice čokolade
šećer za posipanje
U mlijeko se stavi šećer, oguljene na dugo rezani bademi, fino kosana korica od limuna, pa kad mlijeko zakipi,— ukuha se 12 dkg krupice. Medjutim se oblik polije vodom, posipa šećerom, pa se u njega stavi polovica zgusnute mase, a u drugu se brzo izmiješa ribana
i servira sa sokom od voća.
59. FLAMERI OD KRUPICE.
1 l mlijeka
2 žlice šećera
5 dkg oguljenih badema
korice od limune
12 dkg krupice
2 tablice čokolade
šećer za posipanje
U mlijeko se stavi šećer, oguljene na dugo rezani bademi, fino kosana korica od limuna, pa kad mlijeko zakipi,— ukuha se 12 dkg krupice. Medjutim se oblik polije vodom, posipa šećerom, pa se u njega stavi polovica zgusnute mase, a u drugu se brzo izmiješa ribana čokolada i stavi na prvi dio mase u oblik.
da dobro ohladi, izvadi iz oblika i može servirati s malinovim sokom.
60. ŽLIČNJACI OD SNIJEGA.
1 l mlijeka
5 bjelanjka snijeg
5 žutanjka
10 dkg šećera
¼ vanilije
1 žličica brašna
U mlijeko se stavi šećer i ¼štapića vanilije. Medjutim se tuče od bjelanjka snijeg i u kipuće mlijeko se ukuhavaju žličnjaci. Žličnjaci se naglo kuhaju na jednoj i drugoj strani, izvade, a u preostalo mlijeko dodaju se žutanjci i žličica brašna. To se dobro tuče na vatri dok zakipi i opet tako dugo,
tuče dok se ohladi.
Žličnjaci se slože u zdjelu i preliju kremom od vina.
62. SALZBURŠKI ŽLIČNJACI.
7 dkg maslaca
4 žutanjka
5 dkg šećera
4 dkg brašna
4 bjelanjka snijeg
¾ l mlijeka
Maslac, šećer i žutanjci se dobro miješaju. Poslije se doda brašno i snijeg. Od te mase prave se žličnjaci i stavljaju u šerpinju, u kojoj vrije ¾ l mlijeka. Šerpinja sa žličnjacima stavi se u pećnicu i peče dok je svjetlo žuto. Poslije se žličnjaci izvade na zdjelu i posipaju šećerom.
u zdjelu, koja odolijeva vatri, i u istoj zdjeli serviraju.
63. CRNAC U KOŠULJI.
8 dkg maslaca
4 žutanjka
8 dkg šećera
2 tablice čokolade
4 bjelanjka snijeg
6 dkg badema
mast i mrvice za oblik
šećer
¼ l slatkog vrhnja
Maslac, žutanjci i šećer se dobro miješa, poslije se doda ribana čokolada i bademi, te napokon snijeg. Ta masa se dade u namazani i posipani oblik za puding i kuha ¾ sata u pari.
Poslije se izvadi i nakiti tučenim slatkim vrhnjem.
63. CRNAC U KOŠULJI.
8 dkg maslaca
4 žutanjka
8 dkg šećera
2 tablice čokolade
4 bjelanjka snijeg
6 dkg badema
mast i mrvice za oblik
šećer
¼ l slatkog vrhnja
Maslac, žutanjci i šećer se dobro miješa, poslije se doda ribana čokolada i bademi, te napokon snijeg. Ta masa se dade u namazani i posipani oblik za puding i kuha ¾ sata u pari.
Poslije se izvadi i nakiti tučenim slatkim vrhnjem.
64. PUDING OD ORAHA.
4
i kuha ¾ sata u pari.
Poslije se izvadi i nakiti tučenim slatkim vrhnjem.
64. PUDING OD ORAHA.
4 bjelanjka
10 dkg šećera
5 dkg samljevenih oraha
mast i mrvice za tepsiju
U čvrsti snijeg od 4 bjelanjka metne se šećer i samljeveni orasi. Ta masa dade se u namazani i posipani oblik za puding i kuha u pari ½ sata. Mjesto oraha mogu se uzeti bademi ili lješnjaci.
Puding se polije preliven (
(vidi br. 75).
65. PUDING OD LIMUNE.
2 dkg maslaca
4 žutanjka
20 dkg šećera
sok od limuna
korice od pol limuna
4 bjelanjka
8 dkg brašna
3 dkg groždjica
Maslac, žutanjci i šećer se miješaju dok je pjenasto. Poslije se doda sok od limuna, fino kosane korice, snijeg, brašno i očišćene groždjice. Ta masa se dade u namazani i posipani oblik i kuha ¾ sata. Servira se prelivom (
ENGLESKI PUDING.
14 dkg maslaca
2 jaja
10 dkg groždjica
10 dkg citronata
kosane korice od limuna
2 žutanjka
7 dkg šećera
2 žlice ruma
10 dkg brašna
1/16 l ruma
U dobro izmiješani maslac metne se šećer, jaja, žutanjci i miješa se dalje, dok je pjenasto. Poslije se dodaju očišćene groždjice, izrezani citronat, kosane korice od limuna, rum i brašno. Ta masa se stavi u namazani i posipni oblik i kuha se 1 sat u pari.
Poslije se izvadi, polije rumom, potpali i goruće nosi na
se izvadi, polije rumom, potpali i goruće nosi na stol.
Može se k tomu servirati preliv.
67. PUDING OD BADEMA.
5 žutanjka
15 dkg šećera
10 dkg badema
5 dkg mrvica
3 žlice ruma
snijeg
Žutanjci i šećer se dobro miješaju, poslije se dodaju bademi, mrvice, rum i snijeg. Masa se stavi u namazani i posipani oblik i kuha u pari ½ sata. Servira se sa prelivom od narandža.
68. PUDING OD NARANDŽE.
7 dkg maslaca
PUDING OD NARANDŽE.
7 dkg maslaca
Kuha se u pari ¾ sata. Servira se prelivom od punča.
69. PUDING OD KAVE.
5 dkg maslaca
4 žutanjka
8 dkg šećera
2 žemlje
4 žlice jake crne kave
4 bjelanjka snijeg
Maslac, žutanjci i šećer se dobro miješa. Medjutim se žemlje namoče, voda se istisne i dodaju se u miješano. Dolije se crna kava i doda snijeg. Puding se kuha 1 sat u pari i servira prelivom od mlijeka (vidi broj 74).
70. PUDING U UBRUSU.
2 žemlje
4
dkg čokolade
6 žutanjaka
10 dkg šećera
6 bjelanjaka snijeg
U kipuće mlijeko dade se maslac, ribana čokolada i ukuha se brašno. To se tako dugo miješa na vatri dok se od žlice ljušti. Kad se masa ohladi, dodaju se pomalo žutanjci, snijeg od bjelanjka i šećer.
Oblik od pudinga se namaže i posipa mrvicama, stavi se u njega masa i kuha u pari 1 sat. Servira se prelivom od bjelanjka (vidi br. 79).
72. PUDING OD KOSTANJA.
5 žutanjaka
20 dkg šećera
20 dkg koštanja pasiranih (35 dkg
1 sat. Servira se prelivom od bjelanjka (vidi br. 79).
72. PUDING OD KOSTANJA.
5 žutanjaka
20 dkg šećera
20 dkg koštanja pasiranih (35 dkg u lupini)
5 dkg čokolade
5 bjelanjaka snijeg
U čvrsti snijeg dade se šećer, žutanjci, rastopljena čokolada i pasirani kostanji. Ta masa se dade u namazani i posipani oblik i kuha 1 sat u pari. Servira se tučenim slatkim vrhnjem.
73. PUDING OD BJELANJKA.
6 bjelanjaka
8 dkg šećera
10 dkg
kostanji. Ta masa se dade u namazani i posipani oblik i kuha 1 sat u pari. Servira se tučenim slatkim vrhnjem.
73. PUDING OD BJELANJKA.
6 bjelanjaka
8 dkg šećera
10 dkg malinovog pekmeza
U čvrsti snijeg doda se šećer i pekmez od malina. Sve se dobro izmiješa, dade u namazani oblik i kuha u pari 10 minuta.
PRELIVI ZA TJESTENINE.
(
u namazani oblik i kuha u pari 10 minuta.
PRELIVI ZA TJESTENINE.
(
doda toliko malinovog soka, da se oboji i osladi. Ovaj preliv dade se oko pudinga.
81. PRELIV OD JABUKA.
2 bjelanjka
14 dkg šećera
3 jabuke
15 dkg pekmeza od marelica
1 žlica ruma
U čvrsti snijeg dade se prosijam šećer, pečene pasirane jabuke i pekmez. To se tako dugo miješa dok se zgusne.
82. SAVIJAČA.
25 dkg brašna
½ dkg masti ili
1 žlica ulja
sol, ocat
⅛ l mlake vode
Brašno se ugrije ili dobro posuši, ako je
za savijaču br. 82
3 dkg masti
1 kg trešanja
5 dkg mrvica
8 dkg šećera
mast za mazanje i za tepsiju
3 dkg šećera za posipanje
Tanko razvučeno tijesto poškropi se rastopljenom mašću i mrvicama, metne se gore oprane trešnje i šećer. Dalje se postupa kao i kod savijače od jabuka br. 83. Trešnjama se mogu koštice izvaditi.
85. SAVIJAČA OD RABARBARE.
Tijesto za savijaču br. 82
8 dkg masti
5
SAVIJAČA OD GROŽDJA.
Tijesto za savijaču br. 82
8 dkg maslaca
3 dkg mrvica
1 kg groždja
15 dkg šećera
3 dkg šećera za posipati
Na tanko razvučeno tijesto, dadu se na masti ispržene mrvice, oprane bobe od groždja i šećer.
Tijesto se savije, namaže, dade u tepsiju peći. Pečeno se izreže i posipa šećerom.
87. SAVIJAČA OD VRHNJA.
Tijesto za savijaču br. 82
6 dkg maslaca
2 žutanjka
5 dkg šećera
dkg groždjica
korica od limuna
1 žemlja
2 dl
4 dkg šećera
2 žutanjka
20 dkg sira
⅛ 1 vrhnja
korice od limune
2 bjelanjka snijeg
5 dkg grožđica
3 dkg masti
3 dkg šećera
Tijesto za savijaču pod br. 82 se tanko razvuče i namaže slijedećim nadjevom: Maslac, šećer i žutanjci se dobro miješaju. Poslije se doda pasirani sir, vrhnje, fino kosana korica od limune i snijeg. Na nadjev se posipaju groždjice, tijesto se savije, dade u namazanu tepsiju, namaže se mašću i metne se peći. Kad je pečeno, izreže se na komade i posipa šećerom.
OD ČOKOLADE.
Tijesto za savijaču br. 82
6 dkg maslaca
8 dkg šećera
4 žutanjka
8 dkg čokolade
10 dkg badema
4 bjelanjka snijeg
Napravi se tijesto za savijaču, razvuče se i namaže nadjevom:
Maslac, šećer i žutanjak se miješaju, doda se ribana čokolada i bademi, a na koncu snijeg od 4 bjelanjka. Dalje se postupa kao kod svake savijače.
91. SAVIJAČA OD ZELJA.
Tijesto za savijaču br. 82
¾ kg zelja
2 dkg šećera
sol,
u veličini tepsije. Ovako se tijesto priredi u dva dijela. Jedan se dio dade na namazanu tepsiju, onda se stavi nadjev, pa onda drugi dio tijesta. Odozgo se opet namaže mašću i dade peći.
Nadjev: Buča se očisti, izreže, malo osoli i istisne. Medjutim se miješaju žutanjci, šećer, doda malo tučeno vrhnje i izmiješa se bučom. Na koncu se doda snijeg.
94. PRŽENA SAVIJAČA OD BADEMA.
Tijesto za savijaču br. 82
4 bjelanjka snijeg
10 dkg šećera
10 dkg oguljenih mandula
40 dkg masti
pruje u veličini tepsije. Namažu se pruje jajetom i dadu peći. Tijesto se može ispeći u veličini tepsije u dva dijela.
Kad se ohladi, na jedno tijesto namažu se krema i pokrije drugim dijelom. Vrućim nožem režu se četvorine i posipaju vanili šećerom.
Krema: žutanjci, šećer, vanilija, brašno i mlijeko izmiješaju se i tuče na vatri dok zakipi. Sada se odmakne od vatre i neprestano dalje tuče, dok se ohladi. Zatim se unutra miješa 2 dl tučenog slatkog vrhnja. U ljetu može se dodati 3 lista rastopljene želatine, da se krema bolje stisne.
ruma
soda
20 dkg oraha
1 limuna
15 dkg pekmeza
Od maslaca, brašna, šećera i žutanjka napravi se prhko tijesto, koje se razvalja u veličini tepsije i dade malo peći. Kad je na pol pečeno, namaže se pekmezom, stavi se gore na snijeg, u koji se izmiješa šećer, kosani orasi, malo soka i korice od limune. Pita se ponovno dade u pećnicu i peče, dok je svjetlo žuta sada se izreže u male četvorine.
109. PITA OD ČOKOLADE.
Masleno tijesto pod br. 105
4 žutanjka
14 dkg šećera
korice i sok od limune
1 ½ pločice čokolade
4 žutanjka
16 dkg šećera
korice od limune
cimeta
ruma
16 dkg oraha
4 bjelanjka snijeg
1 jaje za mazati
3 dkg šećera za posipati
Masleno tijesto razdijeli se u dva dijela i nadjene slijedećim nadjevom: Žutanjci i šećer se miješaju, doda se fino kosana korica od limune, cimet, rum, 16 dkg ribanih oraha i snijeg. Pita se odozgo namaže jajetom i peče. Kad je pečena, reže se u četvorine i posipa šećerom.
112. KRALJEVSKA PITA.
8 dkg maslaca
4
112. KRALJEVSKA PITA.
8 dkg maslaca
4 žutanjka
10 dkg šećera od vanilije
2 pločice čokolade
korice od limune
8 dkg badema
3 dkg mrvica
4 bjelanjka
15 dkg šećera
Žutanjci i šećer se miješaju. Poslije se dodaju ribani bademi, čokolada, korica od limuna, mrvice i snijeg. Ta masa se stavi u namazanu i posipanu tepsiju peći. Kad je skoro pečeno stavi se odozgo ošećereni snijeg i metne se još jednom u pećnicu dok požuti. Zatim se izreže u ploške.
PITA.
5 žutanjka
15 dkg šećera
1 tablica čokolade
10 dkg brašna
5 bjelanjka snijeg
Nadjev:
10 dkg maslaca
15 dkg šećera
15 dkg oraha
½ dl mlijeka
3 dkg šećera za posipanje
Žutanjci i šećer se dobro miješaju.
Poslije se doda ribana čokolada, brašno i snijeg. Ta smjesa se metne na dobro namazanu tepsiju neka se peče. Kad je pečena, razreže se na pol i nadjene slijedećim nadjevom: Orasi se očiste, samelju i poliju mlijekom. Medjutim se maslac sa šećerom dobro
kg ribizla
10 dkg šećera
1 dl vode
3 bjelanjka
8 dkg šećera
Najprije se napravi masleno tijesto i pusti ¼ sata počivati.
Zatim se razvalja u veličini tepsije i dade peći. Medjutim se ribizli, očiste, operu i dadu u vodu i šećer kuhati, da jednom uzavriju.
Ante Kovačić [1888], U registraturi (Bulaja naklada, 1999., Zagreb), 215 pp. [broj pojavnica] [Kovacic_U_registraturi].
Hermina Tomić [1896], Ljubav i sjaj. Igrokaz u tri čina (Matica hrvatska, Zagreb), 132 pp. [broj pojavnica] [TomicH_Ljubav].
Ante Tresić-Pavičić [1903], Valovi misli i čuvstava: pjesme (Naklada "Matice hrvatske", Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [TresicPavicic_Valovi].
Josip Šilović [1913], Uzroci zločina (Matica hrvatska, Zagreb), 164 pp. [broj pojavnica] [Silovic_Uzroci_zlocina].
Viktor Car Emin [1913], Iza plime (Matica hrvatska, Zagreb), 299 pp. [broj pojavnica] [Emin_Iza_plime].
Viktor Car Emin [1917], Starci (Društvo hrvatskih književnika, Zagreb), 179 pp. [broj pojavnica] [Car-Emin_Starci].
Josip Kosor [1925], Miris zemlje i mora. Predratne pripovijesti (Matica hrvatska, Zagreb), 153 pp. [broj pojavnica] [Kosor_Miris_zemlje].
August Cesarec [1926], Za novim putem. Novele (Matica hrvatska, Zagreb), 194 pp. [broj pojavnica] [Cesarec_Za_novim_putem].
Vladimir Nazor [1927], Priče s ostrva, iz grada i sa planine (Matica hrvatska, Zagreb), 245 pp. [broj pojavnica] [Nazor_Price_s_ostrva].
Miroslav Krleža [1932], Povratak Filipa Latinovicza (Večernji list, Zagreb, 2004), 258 pp. [broj pojavnica] [Krleza_Povratak].
Antun Bonifačić [1935], Krv majke zemlje (Matica hrvatska, Zagreb), 192 pp. [broj pojavnica] [Bonifacic_Krv_majke_zemlje].
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
Prikaži sve pojavnice (Učitavanje će trajati malo duže) Pritisnite ovdje za izvješće Pojavnica u kontekstu
|