Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Bibliografski kriteriji: nijedan (Svi dokumenti dokument/dokumenti)
Ograničenja pretraživanja: šećer

Pretraživanjem je pronađeno ovoliko pojavnica: 670

Još rezultata pretraživanja (skupina pojavnica po 100)
1 2 3 4 5 6 7

Prikaži sve pojavnice (Neko će vrijeme biti potrebno da se učita)

Pritisnite ovdje za izvješće Pojavnica u kontekstu

Pojavnice 101-200:


101. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 159 | odlomak | PodDio | dio]

se ribizli, očiste, operu i dadu u vodu i šećer kuhati, da jednom uzavriju. Ribizl se povadi a sok se kuha dok se zgusne. Kad se masleno tijesto ohladi, namaže se najprije sokom od ribizla, gore se stave ribizli, koji se pokriju snijegom, u koji se izmiješao šećer. Sada se stavi još jednom peći dok odozgo požuti i izreže se na ploške. 117. PUNJENE KOŠARICE. 12 dkg maslaca 25 dkg brašna 1 žutanjak malo ruma korice od limune ¼ l slatkog vrhnja ½ l


102. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 159 | odlomak | PodDio | dio]

napravi se masleno tijesto, tanko razvalja i izreže u uštipke. Polovica uštipaka se iznutra okruglim oblikom izreže. Uštipci se peku. Kad su pečeni, cijeli se uštipci namažu pekmezom pokriju drugim uštipkom, koji ima u sredini otvor. Ovako dva i dva uštipka složena uvaljaju se u šećer. 119. SLATKI KOLAČIĆI OD ČVARAKA. 10 dkg čvaraka 20 dkg brašna 1 jaje korice od limune cimeta klinčića 10 dkg pekmeza 3 dkg šećera za posipati Čvarci se samelju, te se brašnom


103. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 160 | odlomak | PodDio | dio]

kad se ohlade, stavi se udubinu malo pekmeza i posipaju šećerom. 120. OMLET. 3 žutanjka 3 žlice šećera 3 slabe žlice brašna 3 bjelanjka snijeg 8 dkg marmelade 2 dkg šećera Žutanjci i šećer se dobro miješaju, onda se doda brašno i snijeg i metne se u okruglu namazanu i posipanu tepsiju, da se peče. Kad je pečen, namaže se pekmezom, preklopi i posipa šećerom. 121. SAVIJAČA OD BISQUITA


104. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 160 | odlomak | PodDio | dio]

121. SAVIJAČA OD BISQUITA. 3 žutanjka 6 dkg šećera korice od limune 3 bjelanjka snijeg 3 dkg brašna 12 dkg marmelade 2 dkg šećera Žutanjci i šećer miješaju se dok je pjenasto. Poslije se doda fino kosana korica od limuna, brašno i snijeg naizmjence. Ta masa se dade na namazani papir, u tepsiju u pećnicu peći. Kad je pečena, okrene se, makne papir, namaže se marmeladom, savije se, metne na drveni tanjur,


105. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 160 | odlomak | PodDio | dio]

samo se još u tijesto doda samljevenih oraha. 123. MJESECI. 15 dkg maslaca 15 dkg šećera 4 žutanjka kosana korica od limune 4 bjelanjka snijeg 15 dkg brašna 3 dkg šećera za posipanje Maslac i šećer se miješaju dok je pjenasto i pomalo se dodaju žutanjci. Za miris se doda fino kosane korice od limune i na koncu snijeg i brašno naizmjence. Ta smjesa se peče u namazanoj i posipanoj tepsiji kod umjerene vatre, a kad je pečena, reže se na mjesece i posipa šećerom.


106. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 161 | odlomak | PodDio | dio]

124. PLOŠKE OD VRHNJA. 4 žutanjka 4 žlice pune šećera 4 žlice slabije brašna 4 žlice kiselog vrhnja korice od limune 4 bjelanjka snijeg 12 dkg pekmeza Žutanjci i šećer se dugo miješaju, poslije se doda fino kosana korica od limune, vrhnje, brašno i snijeg. Tepsija se mašću namaže i brašnom posipa. U nju se stavi masa peći. Kad je pečena, namaže se pekmezom i izreže u četvorine. 125. PUNJENI FIŠECI.


107. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 161 | odlomak | PodDio | dio]

126. KOLAČIĆI SA JABUKAMA. 3 jaja 6 dkg šećera 5 dkg brašna korice od limune 2 dkg maslaca 6 dkg pekmeza ½ kg jabuka ½ l vode 6 dkg šećera 3 bjelanjka 10 dkg šećera Jaja i šećer se dobro miješaju na vatri, doda se fino kosana korica od limune, brašno i rastopljeni maslac. Ta masa se dade na namazani papir u tepsiju peći. Kad je hladno izreže se u uštipke 5 cm promjera, koji se namažu pekmezom, gore se dadu oguljene, u slatkoj vodi malo prokuhane ohladjene


108. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 162 | odlomak | PodDio | dio]

odozgo se opet stavi ova masa, a kolači se dadu još malo u pećnicu peći. 128. KOLAČI OD ORAHA. 6 bjelanjka 20 dkg šećera 10 dkg oraha 4 dkg brašna 2 štapića vanilije U čvrsti snijeg dade se šećer od vanilije, fino kosani orasi i brašno. Ta masa se dade u namazanu i posipanu tepsiju peći. Kad je ohladjeno izreže se na ploške i servira prelivom od vina broj 75. RAZNE TOPLE TJESTENINE. 129. PALAČINKE. 12 dkg


109. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 162 | odlomak | PodDio | dio]

izreže se na ploške i servira prelivom od vina broj 75. RAZNE TOPLE TJESTENINE. 129. PALAČINKE. 12 dkg brašna 1 jaje ¼ l mlijeka sol 6 dkg masti pekmez 1 dl vrhnja šećer U jaje se dodaje naizmjence brašno i mlijeko i dobro se miješa, da ne ostanu grudice od brašna. Tijesto se soli. U tavi za palačinke, ugrije se mast i ulije toliko tijesta, da je dno tave tanko prekriveno tijestom. Palačinka se peče najprije na jednoj, onda na drugoj strani.


110. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 162 | odlomak | PodDio | dio]

129 3 dkg maslaca 3 dkg šećera 1 žutanjak 10 dkg sira 2 žlice vrhnja korice od limune 1 dl vrhnja Pečene palačinke nadjenu se nadjevom, saviju, slože na zdjelu, poliju kiselim vrhnjem i dadu u pećnicu. Nadjev: Maslac, šećer i žutanjak se miješa. Doda se pasirani sir, malo vrhnja i fino kosane korice od limuna i snijeg. 131. PRŽENE JABUKE. 2 žutanjka 2 dkg šećera 12 dkg brašna 1 ½ dl bijelog vina 2 bjelanjka snijeg ½ kg


111. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 162 | odlomak | PodDio | dio]

korice od limuna i snijeg. 131. PRŽENE JABUKE. 2 žutanjka 2 dkg šećera 12 dkg brašna 1 ½ dl bijelog vina 2 bjelanjka snijeg ½ kg jabuka 3 dkg šećera i cimeta 20 dkg masti Žutanjci i šećer se miješaju, doda se brašno i vino naizmjence, te napokon snijeg. Jabuke se ogule, izrežu na ploške, očiste od koštica, umoče u tijesto i peku u vrućoj masti. Kad je tijesto s obje strane isprženo, izvadi se na bugačicu, ocijedi i složi na zdjelu. Posipa sa


112. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 163 | odlomak | PodDio | dio]

132. MUTVARA OD BRAŠNA. 4 žutanjka 5 dkg šećera sol ½ l mlijeka 25 dkg brašna 4 bjelanjka snijeg 8 dkg masti za peći 3 dkg šećera za posipanje korice od limune Žutanjci, šećer, sol, fino kosana korica od limune, brašno i mlijeko, te snijeg se izmiješa. Ta masa se metne u tepsiju u kojoj smo ugrijali mast i metne u pećnicu. Kad je na donjoj strani postalo žuto, okrene se na drugu stranu, opet malo ispeče, a onda na štednjaku drobi na fine komadiće. Dade se


113. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 163 | odlomak | PodDio | dio]

dati i malo groždjica. 133. MUTVARA OD KRUPICE. ¼ l krupice ½ l mlijeka 2 jaja 4 dkg šećera 6 dkg masti sol 3 dkg šećera za posipanje U mlijeko se umiješaju jaja, šećer, krupica i sve se pusti da 2 sata stoji. Poslije se dobro izmiješa, ulije u tepsiju u vruću mast i dade peći. Poslije se postupa kao i kod mutvare pod br. 132. 134. FANJKI. 20 dkg brašna 3 žutanjka 1 žlica šećera


114. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 163 | odlomak | PodDio | dio]

se postupa kao i kod mutvare pod br. 132. 134. FANJKI. 20 dkg brašna 3 žutanjka 1 žlica šećera ruma 1 žlica kiselog vrhnja ¼ kg masti 3 dkg šećera za posipanje U prosijano brašno metne se šećer, žutanjci, rum, vrhnje i na daski se izmijesi tijesto, koje se pusti da počine. Poslije se tanko razvalja, reže kotačićem i prži u vrućoj masti. Topli se posipaju šećerom. Od istoga se tijesta mogu napraviti »pržene ružice«, da se tijesto razvalja, izreže na kotačiće u 3


115. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 164 | odlomak | PodDio | dio]

PRŽENE PLOŠKICE OD KRUPICE. 10 dkg krupice ½ l mlijeka 2 dkg maslaca 8 dkg šećera 1 jaje malo mlijeka 10 dkg mrvica 15 dkg masti 10 dkg pekmeza U mlijeko dade se maslac, pa kad ono zakipi, ukuha se krupica, šećer i kuha se dok je gusta kaša. Daska se polije vodom, na koju se ova masa istrese i pusti ohladiti. Od te mase naprave se ploškice, umoče u jaje i mrvice i prže na vrućoj masti. Ploškice se posipaju šećerom, a u sredini se stavi malo pekmeza. 138


116. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 165 | odlomak | PodDio | dio]

i cimetom. Isto se tako mogu prirediti marelice samo se one prije moraju šećerom posipati i pustiti, da malo stoje. 141. NABUJAK OD SNIJEGA. 4 bjelanjka 4 žlice pekmeza 5 dkg oraha 8 dkg šećera Jedan bjelanjak, šećer i pekmez se miješaju pol sata. Onda se doda snijeg od 3 bjelanjka, izmiješa i dade u zdjelu. Orasi se očiste, razrežu i njima se nabujak nabode. Nabujak se peče, a kad je pečen, odmah se servira. 142. NABUJAK OD ORAHA. 6


117. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 166 | odlomak | PodDio | dio]

Nabujak se peče, a kad je pečen, odmah se servira. 142. NABUJAK OD ORAHA. 6 dkg maslaca 4 žutanjka 8 dkg šećera 8 dkg oraha 4 bjelanjka snijeg korice od limune Maslac, žutanjci i šećer se dobro miješaju. Poslije se dodaju samljeveni orasi i snijeg. Masa se metne u namazani i posipani oblik i peče se u pećnici. Kad je pečen, odmah se servira s prelivom od vina. 143. NABUJAK OD VRHNJA. 4 žutanjka 4 žlice šećera


118. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 166 | odlomak | PodDio | dio]

oblik i peče se u pećnici. Kad je pečen, odmah se servira s prelivom od vina. 143. NABUJAK OD VRHNJA. 4 žutanjka 4 žlice šećera 4 žlice vrhnja korice od limune 4 slabe žlice brašna snijeg Žutanjci i šećer se dobro miješaju. Poslije se doda vrhnje, fino kosana korica od limune, brašno i snijeg. Ta masa se može metnuti u stalnu zdjelu ili u namazani i posipani oblik da se peče. Može se servirati i voćnim sokom. 144. NABUJAK OD RIŽE. ½ l


119. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 166 | odlomak | PodDio | dio]

9 dkg krupice 5 dkg maslaca 4 dkg šećera 2 žutanjka korice od limune 2 bjelanjka snijeg mast i mrvice za oblik ¼ l malinovog soka Krupica se ukuha u kipuće mlijeko i miješa, dok je gusto. Medjutim se miješa maslac, šećer i žutanjci, te se dodaju fino kosane korice od limune, ohladjena kuhana krupica i na koncu snijeg. Masa se metne u namazani i posipani oblik i peče tričetvrt sata u pećnici. K nabujku se servira malinov sok. 146. NABUJAK OD KREMA.


120. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 167 | odlomak | PodDio | dio]

kod jače vatre pol sata. K tomu se posluži sok od malina ili ribizla. 149. NABUJAK OD SIRA. 10 dkg maslaca 4 žutanjka 10 dkg pasiranog sira 10 dkg šećera 10 dkg badema 4 bjelanjka Maslac, žutanjci i šećer se dobro miješaju, poslije se doda pasirani sir, oguljeni, samljeveni bademi i snijeg. Smjesa se dade u namazanu zdjelu i dade peći. K tomu se posluži preliv od mlijeka. TORTE 150. TORTA SA RIBIZOM.


121. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 169 | odlomak | PodDio | dio]

154. TORTA OD LJEŠNJAKA SA KREMOM OD KAVE. 6 bjelanjaka 18 dkg šećera 18 dkg lješnjaka Krema: 20 dkg maslaca 1 žutanjak 10 dkg šećera 1 dl crne kave U čvrsti snijeg umiješa se šećer i samljeveni lješnjaci. Od ove mase peku se 4 — 5 listova. Kad se ohlade namažu se kremom. Torta se nakiti lješnjacima. Krema: maslac, žutanjak i šećer se dobro miješaju i pomalo se doda crna kava. 155. TORTA OD GRAHA. 5 žutanjaka


122. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 169 | odlomak | PodDio | dio]

Krema: 20 dkg maslaca 1 žutanjak 10 dkg šećera 1 dl crne kave U čvrsti snijeg umiješa se šećer i samljeveni lješnjaci. Od ove mase peku se 4 — 5 listova. Kad se ohlade namažu se kremom. Torta se nakiti lješnjacima. Krema: maslac, žutanjak i šećer se dobro miješaju i pomalo se doda crna kava. 155. TORTA OD GRAHA. 5 žutanjaka 25 dkg šećera 30 dkg graha 5 dkg oraha 5 bjelanjaka snijeg mast i brašno za mazanje ¼ l slatkog vrhnja 6 dkg


123. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 169 | odlomak | PodDio | dio]

6 žutanjka 14 dkg šećera 14 dkg oraha 4 dkg mrvica rum 6 bjelanjka s snijegom Krema: 10 dkg maslaca 5 dkg šećera 7 dkg oraha 2 žlice crne kave 3 dkg oraha za ukras Žutanjci i šećer se miješaju. Poslije se dodaju ribani orasi, mrvice, malo ruma i snijeg. Masa se peče u namazanoj i posipanoj tepsiji tričetvrt sata. Kad se ohladi, razreže se i nadjene slijedećim nadjevom: Maslac i šećer se miješaju, dodaju se samljeveni orasi i crna kava. Torta se posipa


124. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 169 | odlomak | PodDio | dio]

dkg oraha 2 žlice crne kave 3 dkg oraha za ukras Žutanjci i šećer se miješaju. Poslije se dodaju ribani orasi, mrvice, malo ruma i snijeg. Masa se peče u namazanoj i posipanoj tepsiji tričetvrt sata. Kad se ohladi, razreže se i nadjene slijedećim nadjevom: Maslac i šećer se miješaju, dodaju se samljeveni orasi i crna kava. Torta se posipa šećerom i nakiti očišćenim na pol razdijeljenim orasima. 157. TORTA OD LJEŠNJAKA ILI BADEMA. Napravi se isto kao i torta od oraha, samo se lješnjaci prije poprže i


125. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 170 | odlomak | PodDio | dio]

SA KREMOM. 8 žutanjaka 24 dkg šećera 12 dkg brašna korice od limune 8 bjelanjaka snijeg Krema: ½ l mlijeka 12 dkg brašna 20 dkg maslaca 20 dkg šećera od vanilije Žutanjci i šećer se dobro miješaju, k tomu se doda korica od limuna, brašno i snijeg. Smjesa se polagano peče. Krema: Brašno se ukuha u mlijeko. Kad se ohladi umiješa se u maslac, koji se miješao sa šećerom od vanilije. Kad se torta ohladi razreže se, namaže nadjevom i odozgo nakiti.


126. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 170 | odlomak | PodDio | dio]

1/16 l crne kave 1 žličica brašna 10 dkg maslaca Od žutanjaka, šećera, samljevenih badema, u kavi namočenih mrvica, te od snijega izmiješa se masa, koja se polagano peče. Kad je pečena i ohladjena, razreže se i nadjene slijedećim nadjevom: Žutanjci, šećer, crna kava i žličica brašna tuče se na vatri dok je gusto, a kad se ohladi, umiješa se u dobro izmiješani maslac. 160. TORTA SA KREMOM OD BADEMA. 6 žutanjka 25 dkg šećera 6 bjelanjka 20 dkg brašna maslac i


127. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 170 | odlomak | PodDio | dio]

25 dkg šećera 6 bjelanjka 20 dkg brašna maslac i brašno za oblik Krema: 15 dkg maslaca 4 žutanjka 20 dkg šećera 20 dkg badema 2 dl mlijeka ¼ l slatkog vrhnja 8 dkg šećera Žutanjci i šećer se miješaju, doda se brašno i snijeg. Smjesa se polagano peče u namazanoj i posipanoj tepsiji za tortu. Kad je torta ohladjena, razreže se 4 puta i nadjene s kremom i nakiti tučenim ošećerenim slatkim vrhnjem. Krema: maslac, žutanjci i šećer se miješaju, dodaju se


128. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 170 | odlomak | PodDio | dio]

8 dkg šećera Žutanjci i šećer se miješaju, doda se brašno i snijeg. Smjesa se polagano peče u namazanoj i posipanoj tepsiji za tortu. Kad je torta ohladjena, razreže se 4 puta i nadjene s kremom i nakiti tučenim ošećerenim slatkim vrhnjem. Krema: maslac, žutanjci i šećer se miješaju, dodaju se oguljeni, samljeveni bademi i mlijeko. 161. TORTA OD ČOKOLADE. 7 dkg maslaca 14 dkg čokolade 6 žutanjka 14 dkg šećera 8 dkg badema 2 dkg brašna 6 bjelanjka


129. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 171 | odlomak | PodDio | dio]

14 dkg šećera 8 dkg badema 2 dkg brašna 6 bjelanjka snijeg Krema od čokolade: 4 žutanjka 14 dkg šećera 12 dkg čokolade 14 dkg maslaca Maslac se izmiješa sa rastopljenom čokoladom, poslije se doda šećer i žutanjci i još se miješa. Na koncu se dodaju samljeveni bademi, brašno i snijeg. Torta se peče kod umjerene vatre, a kad se ohladi nadjene kremom i prelije ocaklinom od čokolade. Krema: Žutanjci i šećer tuče se na vatri dok postane gusto. Onda se umiješa rastopljena


130. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 171 | odlomak | PodDio | dio]

Maslac se izmiješa sa rastopljenom čokoladom, poslije se doda šećer i žutanjci i još se miješa. Na koncu se dodaju samljeveni bademi, brašno i snijeg. Torta se peče kod umjerene vatre, a kad se ohladi nadjene kremom i prelije ocaklinom od čokolade. Krema: Žutanjci i šećer tuče se na vatri dok postane gusto. Onda se umiješa rastopljena čokolada. Kad se ohladi, dade se u izmješani maslac. 162. BLIC TORTA. 5 cijelih jaja ¼ kg šećera ¼ kg maslaca ¼ kg rižinog


131. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 171 | odlomak | PodDio | dio]

dok postane gusto. Onda se umiješa rastopljena čokolada. Kad se ohladi, dade se u izmješani maslac. 162. BLIC TORTA. 5 cijelih jaja ¼ kg šećera ¼ kg maslaca ¼ kg rižinog brašna Jaja i šećer se miješaju u jednoj posudi, a maslac i rižino brašno u drugoj tričetvrt sata. Poslije se smiješa zajedno i polagano peče. Kad je pečena, nadjene se kremom od vanilije i prelije ocaklinom od čokolade br. 167. Krema od vanilije: 2 dl


132. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 171 | odlomak | PodDio | dio]

peče. Kad je pečena, nadjene se kremom od vanilije i prelije ocaklinom od čokolade br. 167. Krema od vanilije: 2 dl mlijeka 4 žutanjka vanilija 1 žličica brašna 10 dkg šećera 10 dkg maslaca Žutanjci, šećer, mlijeko i brašno kuhaju se na vatri dok postane gusta masa. Kad se ohladi, izmiješa se s maslacem. 163. SVIBANJSKA TORTA. 4 jaja 2 žutanjka korice od limune 14 dkg šećera 10 dkg brašna 6 dkg


133. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 171 | odlomak | PodDio | dio]

SVIBANJSKA TORTA. 4 jaja 2 žutanjka korice od limune 14 dkg šećera 10 dkg brašna 6 dkg maslaca Krema: ¼ l slatkog vrhnja 3 dkg šećera 10 dkg pasiranih jagoda Jaja, žutanjci, fino kosana korica i šećer tuče se nad parom dok postane gusto. Sada se makne s pare i dalje tuče dok se ohladi, doda se brašno i rastopljeni maslac. Smjesa se dade u namazani i posipani oblik i polagano peče. Kad se torta ohladi namaže se kremom i posipa jagodama. Krema: Slatko vrhnje se tuce, doda se


134. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 172 | odlomak | PodDio | dio]

tuče se nad parom dok postane gusto. Sada se makne s pare i dalje tuče dok se ohladi, doda se brašno i rastopljeni maslac. Smjesa se dade u namazani i posipani oblik i polagano peče. Kad se torta ohladi namaže se kremom i posipa jagodama. Krema: Slatko vrhnje se tuce, doda se šećer i pasirane jagode. Torta se može razrezati i nadjenuti kremom. 164. PIŠINGER TORTA. 6 cijela jaja 30 dkg šećera 5 pločica čokolade 15 dkg badema 15 dkg maslaca 10 oblatna


135. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 172 | odlomak | PodDio | dio]

jagode. Torta se može razrezati i nadjenuti kremom. 164. PIŠINGER TORTA. 6 cijela jaja 30 dkg šećera 5 pločica čokolade 15 dkg badema 15 dkg maslaca 10 oblatna (Karlsbadskih) Jaja, šećer i čokolada tuče se na pari, dok je gusto. Kad se ohladi, izmiješa se s maslacem i oguljenim, isprženim, samljevenim mandulama. Oblatni se mažu ovom kremom, a torta se prelije ocaklinom od čokolade br. 167. 165. FRANCUSKI JEŽ.


136. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 172 | odlomak | PodDio | dio]

mažu ovom kremom, a torta se prelije ocaklinom od čokolade br. 167. 165. FRANCUSKI JEŽ. 4 žutanjka 20 dkg maslaca 4 žlice crne kave 20 dkg šećera 30 piškota 6 dkg badema Maslac i šećer se dobro miješaju, poslije se pomalo dodaju žutanjcima i crna kava. Od piškota i kreme napravi se jež, koji se nabode oguljenim, na dugo rezanim bademima. 166. SLATKI SRNEĆI HRBAT. 7 dkg maslaca 14 dkg šećera 11 dkg rastopljene


137. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 172 | odlomak | PodDio | dio]

se nabode oguljenim, na dugo rezanim bademima. 166. SLATKI SRNEĆI HRBAT. 7 dkg maslaca 14 dkg šećera 11 dkg rastopljene čokolade 6 žutanjka 14 dkg badema 6 bjelanjka snijeg Maslac, šećer i žutanjci se dobro miješaju, poslije se doda rastopljena čokolada, samljevene mandule i snijeg. Ta masa se peče u namazanom i posipanom obliku od hrpta tričetvrt sata. Kad se ohladi, namaže se pekmezom i prelije ocaklinom od čokolade. 167. OCAKLINA OD


138. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 172 | odlomak | PodDio | dio]

i posipanom obliku od hrpta tričetvrt sata. Kad se ohladi, namaže se pekmezom i prelije ocaklinom od čokolade. 167. OCAKLINA OD ČOKOLADE. 4 pločice čokolade 4 dkg šećera 4 žlice vruće vode 1 dkg maslaca čokolada, šećer i voda miješaju se na štednjaku dok postane glatko, no mora se paziti da ne zakipi. Na koncu se umiješa malo maslaca. U trgovinama se dobije već gotova čokolada za ocakline pod imenom »umak čokolada«, koja se u mlakoj vodi polagano topi. 168. BISKUPSKI


139. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 173 | odlomak | PodDio | dio]

polagano topi. 168. BISKUPSKI KRUH. 5 bjelanjka snijeg 5 žutanjka 10 dkg šećera 28 dkg badema 20 dkg brašna 28 dkg groždjica U snijeg od bjelanjka umiješaju se žutanjci, obrisani bademi, šećer, očišćene groždjice i brašno. Ta masa se peče u namazanoj tepsiji, obloženoj papirom, kod umjerene vatre. Kad se ohladi, reže se na ploške po potrebi. 169. TORTA OD KESTENA. 4 žutanjka 20 dkg šećera 4 dkg


140. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 173 | odlomak | PodDio | dio]

4 žutanjka 20 dkg šećera 4 dkg brašna 4 bjelanjka snijeg 25 dkg sirovih kestena 7 dkg badema ½ paketa praška za dizanje ¼ l slatkog vrhnja 6 dkg šećera Kesteni se kuhaju, pasiraju i dadu u izmiješani šećer i žutanjke. Poslije se dodaju bademi, brašno, snijeg i Oetkerov prašak. Ta masa se metne u namazanu i posipanu tepsiju i polagano se tuče. Kad se ohladi, nadjene se i obloži tučenim slatkim vrhnjem, koje se zasladi šećerom. SITNI KOLAČIĆI


141. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 173 | odlomak | PodDio | dio]

KOLAČIĆI 170. PAPRENJACI. 40 dkg brašna 14dkg šećera 14 dkg masti 14 dkg oraha 1 jaje 2 žutanjka 2 žlice meda klinčića, cimeta i papra. U brašno se drobi mast, doda šećer, samljeveni orasi, 1 cijelo jaje, 2 žutanjka, 2 žlice meda i malo tučenih klinčića, cimeta i papra. Sve se to dobro izmjesi na daski, razvalja dosta tanko, drvenim oblikom izrežu se pačetvorine, koje se stave na namazanu tepsiju, i dadu se peći. 171.


142. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 173 | odlomak | PodDio | dio]

171. PAPRENJACI II. ¼ kg meda ¼ kg masti ¼ kg šećera 70 dkg brašna cimet, klinčići papar 2 žutanjka ½ žličice sode bicarbone Med, mast, šećer se pusti prokuhati, kad se malo ohladi doda se brašno, cimet, tučeni klinčići, papar, soda bicarbona i žutanjci. To se poslije na daski izmjesi, razvalja, reže u oblike, namaže jajetom i dade peći. 172. MEDENJACI.


143. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 174 | odlomak | PodDio | dio]

172. MEDENJACI. 65 dkg brašna 1/3 l meda 2 cijela jaja 10 dkg maslaca 18 dkg šećera pol žličice soda bicarbone cimet i klinčići 5 dkg badema Med, maslac i šećer se samo prokuha. Kad se malo ishladi, umiješa se 2/3 brašna i pusti se ohladiti. Ostalo brašno dade se na dasku na koju se stavi tijesto, u koje se dodaju jaja, cimet i klinčići tučeni te soda bicarbona. Kad je to sve dobro izmiješano, tijesto se razvalja, izrežu


144. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 175 | odlomak | PodDio | dio]

KOLAČIĆI SA DATULJAMA. 25 dkg maslaca 25 dkg šećera 4 žutanjka 50 dkg brašna 25 dkg badema 2 pločice čokolade korice i sok od limuna klinčića i cimeta ¼ kg datulja 15 dkg badema Maslac, šećer i žutanjci se miješaju pjenasto. Doda se brašno i dade smjesa na dasku. Sada se u tijesto umijesi čokolada, samljeveni neoguljeni bademi, kosana korica od limuna, tučeni klinčići i cimet i sok od limuna. Tijesto se dobro izmijesi na daski, razvalja na četvorine u svaku se umota


145. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 175 | odlomak | PodDio | dio]

vatre. Kad se ohlade može se umočiti ili samo polovica u umak-čokoladu. 178. ĐAČKI ŠTAPIĆI. 30 dkg brašna 30 dkg maslaca 15 dkg badema 15 dkg šećera 10 dkg pekmeza Brašno i maslac se na daski drobi. Doda se šećer i samljeveni bademi i dobro izmijesi. Tijesto se razvalja u veličini tepsije prst debelo, stavi u polivenu tepsiju peći. Kad je pečeno namaže se pekmezom i reže u štapiće. 179. TRULJAVCI. 40 dkg brašna 20 dkg


146. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 176 | odlomak | PodDio | dio]

179. TRULJAVCI. 40 dkg brašna 20 dkg maslaca 15 dkg šećera 5 žutanjka sok i korica od limuna 25 dkg šećera 5 bjelanjaka 25 dkg oraha Brašno i maslac se izdrobi, doda šećer, žutanjci, sok i korica od limuna. Glatko se izmijesi i pusti malo počivati. Tijesto se razvalja u veličini tepsije i dade malo u pećnicu. Međutim se šećer i bjelanjci miješaju na pari dok postane gusto. Orasi očišćeni i razdijeljeni u 4


147. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 176 | odlomak | PodDio | dio]

dkg šećera 5 bjelanjaka 25 dkg oraha Brašno i maslac se izdrobi, doda šećer, žutanjci, sok i korica od limuna. Glatko se izmijesi i pusti malo počivati. Tijesto se razvalja u veličini tepsije i dade malo u pećnicu. Međutim se šećer i bjelanjci miješaju na pari dok postane gusto. Orasi očišćeni i razdijeljeni u 4 dijela stave se unutra. Ova smjesa dade se na tijesto koje se najprije pekmezom namaže i dade se ponovno u pećnicu peći. 180. PRHKI


148. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 176 | odlomak | PodDio | dio]

najprije pekmezom namaže i dade se ponovno u pećnicu peći. 180. PRHKI KOLAČIĆI. 25 dkg brašna 15 dkg šećera 2 žutanjka 15 dkg maslaca korice od limuna bjelanjci kristalni šećer U brašno izmrvi se maslac, doda šećer, žutanjci i fino kosana korica od limuna. Izmjesi se glatko tijesto, tanko razvalja, izrežu se kolutići ili zvjezdice. Svaka zvjezdica umoči se s jedne strane u bjelanjak, onda u kristalni šećer i složi se na namazanu tepsiju. Peku se


149. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 176 | odlomak | PodDio | dio]

pećnicu peći. 180. PRHKI KOLAČIĆI. 25 dkg brašna 15 dkg šećera 2 žutanjka 15 dkg maslaca korice od limuna bjelanjci kristalni šećer U brašno izmrvi se maslac, doda šećer, žutanjci i fino kosana korica od limuna. Izmjesi se glatko tijesto, tanko razvalja, izrežu se kolutići ili zvjezdice. Svaka zvjezdica umoči se s jedne strane u bjelanjak, onda u kristalni šećer i složi se na namazanu tepsiju. Peku se kod jake vatre. 181.


150. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 176 | odlomak | PodDio | dio]

od limuna bjelanjci kristalni šećer U brašno izmrvi se maslac, doda šećer, žutanjci i fino kosana korica od limuna. Izmjesi se glatko tijesto, tanko razvalja, izrežu se kolutići ili zvjezdice. Svaka zvjezdica umoči se s jedne strane u bjelanjak, onda u kristalni šećer i složi se na namazanu tepsiju. Peku se kod jake vatre. 181. SLATINSKI KOLAČI. 35 dkg brašna 15 dkg masti 1 cijelo jaje 2 žutanjka 10 dkg šećera 15 dkg pekmeza 10 dkg šećera od vanilije


151. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 176 | odlomak | PodDio | dio]

dkg šećera 15 dkg pekmeza 10 dkg šećera od vanilije Od brašna, masti, šećera i jaja zamjesi se prhko tijesto. Kad je pola sata počivalo, razvalja se ½ cm debelo, izrežu se zvjezdice i stave peći. Kad su pečene, sastave se dvije i dvije pekmezom i uvaljaju u šećer od vanilije. 182. NON PLUS ULTRA. 25 dkg maslaca 28 dkg brašna 3 žutanjka 4 dkg šećera 3 bjelanjka 28 dkg šećera 10 dkg pekmeza


152. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 177 | odlomak | PodDio | dio]

4 dkg šećera 3 bjelanjka 28 dkg šećera 10 dkg pekmeza Maslac se sa brašnom izdrobi i sa žutanjcima i šećerom izmijesi u glatko tijesto, koje se tanko razvalja, izreže u male uštipke i stavi na namazanu tepsiju. Međutim se bjelanjci i šećer dobro miješaju, kroz vrećicu štrcaju se u sredinu male hrpice i stavi se peći. Kad su pečeni i hladni, sastave se dva i dva kolačića sa pekmezom od marelica. 183. HUSARSKI KOLAČIĆI. 20 dkg brašna 14 dkg


153. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 177 | odlomak | PodDio | dio]

od marelica. 183. HUSARSKI KOLAČIĆI. 20 dkg brašna 14 dkg maslaca 7 dkg šećera 2 žutanjka 3 dkg badema 3 dkg kristala 10 dkg pekmeza 1 bjelanjak U brašno se izdrobi maslac, doda se šećer i žutanjci, pa se na daski izmijesi u tijesto od kojega se prave kugljice u koje se odozgo napravi rupa. Kugljice se gornjom stranom umoče u bjelanjak, oguljene kosane bademe i kristal i peku se kod jake vatre na polivenoj tepsiji. Kad se ohlade, doda se u udubinu malo pekmeza.


154. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 177 | odlomak | PodDio | dio]

tepsiju i peku kod umjerene vatre. 185. ROŠČIĆI S VANILIJOM. 35 dkg brašna 20 dkg maslaca 8 dkg šećera 10 dkg badema ili oraha 1 bjelanjak 10 dkg šećera sa vanilijom U brašno se izdrobi maslac, doda šećer, samljeveni bademi ili orasi i bjelanjak. Tijesto se dobro izmijesi, izreže se u jednake komadiće od kojih se napravi oblik roščića i stavi na tepsiju peći. Kad su pečeni, a dok su još vrući uvaljaju se u šećer sa vanilijom. 186. LONDONSKI


155. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 177 | odlomak | PodDio | dio]

10 dkg šećera sa vanilijom U brašno se izdrobi maslac, doda šećer, samljeveni bademi ili orasi i bjelanjak. Tijesto se dobro izmijesi, izreže se u jednake komadiće od kojih se napravi oblik roščića i stavi na tepsiju peći. Kad su pečeni, a dok su još vrući uvaljaju se u šećer sa vanilijom. 186. LONDONSKI ŠTAPIĆI. 30 dkg brašna 15 dkg maslaca 8 dkg šećera 3 žutanjka 2 žlice vrhnja korice od limuna 3 bjelanjka 20 dkg šećera korice od limuna 25


156. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 178 | odlomak | PodDio | dio]

10 dkg pekmeza Od brašna, maslaca, šećera, žutanjka, vrhnja i fino kosane korice od limuna izmijesi se prhko tijesto, izvalja pol cm debelo i dade na tepsiju. Tijesto se namaže pekmezom od jagoda, malina ili ribiza, a gore se stavi tučeni snijeg u koji se izmiješa šećer i oguljeni na dugo izrezani bademi. Nešto se badema ostavi, pa se gore samo posipa. Sada se stavi peći, a kad je pečeno izreže se u jednake štapiće. 187. OLGINE PLOŠKICE. 6 žutanjka 14 dkg šećera korica od limuna 10


157. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 178 | odlomak | PodDio | dio]

korica od limuna 10 dkg oraha 8 dkg brašna 6 bjelanjka malo praška za dizanje 2 cijela jaja 14 dkg šećera 14 dkg maslaca 10 dkg oraha rum Orasi se očiste i samelju. Korica od limuna fino koše. Žutanjci i šećer se dobro miješaju, dok je pjenato, onda se dodaju samljeveni orasi, korica od limuna, brašno, snijeg i malo praška. Ta smjesa dade se u namazanu tepsiju peći. Kad je pečena, razreže se na polovinu i nadjene ovim nadjevom: Cijela jaja i šećer tuče se na vatri, dok je gusto. Kad se


158. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 178 | odlomak | PodDio | dio]

Korica od limuna fino koše. Žutanjci i šećer se dobro miješaju, dok je pjenato, onda se dodaju samljeveni orasi, korica od limuna, brašno, snijeg i malo praška. Ta smjesa dade se u namazanu tepsiju peći. Kad je pečena, razreže se na polovinu i nadjene ovim nadjevom: Cijela jaja i šećer tuče se na vatri, dok je gusto. Kad se to ohladi izmiješa se u izmiješani maslac, dodaju samljeveni orasi i malo ruma. Odozgo se može preliti umak čokoladom, a onda se izreže u male ploške. 188. ŠTRCANI ČAJNI KOLAČIĆI. 15 dkg brašna


159. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 178 | odlomak | PodDio | dio]

orasi i malo ruma. Odozgo se može preliti umak čokoladom, a onda se izreže u male ploške. 188. ŠTRCANI ČAJNI KOLAČIĆI. 15 dkg brašna 10 dkg maslaca 1 jaje 8 dkg šećera 5 dkg kandiranih trešanja Maslac, šećer i jaje se dobro miješa, poslije se doda brašno. Ova smjesa dade se u vrećicu, kroz koju se na namazanu tepsiju štrcaju hrpice i dade se peći. Kad su kolačići pečeni, stavi se u sredinu komadić kandirane trešnje. Od ove smjese mogu se štrcati i vjenčići.


160. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 178 | odlomak | PodDio | dio]

hrpice i dade se peći. Kad su kolačići pečeni, stavi se u sredinu komadić kandirane trešnje. Od ove smjese mogu se štrcati i vjenčići. 189. SVODIĆI S ANISOM. 3 jaja 14 dkg šećera 10 dkg brašna anis Jaja i šećer se miješaju dobra pola sata, onda se doda brašno.— Od te smjese prave se na namazanu tepsiju packe koje se posiplju anisom, peku kod nagle vatre. Tankim nožem skinu se sa tepsije i još vruće saviju preko okruglog drveta.


161. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 179 | odlomak | PodDio | dio]

se prst debelo i namaže preostalom smjesom. Sada se izrežu štapići i dadu na namazanu tepsiju peći. 192. SVODIĆI OD BADEMA. 14 dkg šećera 14 dkg badema 6 bjelanjka hostije Bjelanjci, oguljeni na dugo rezani bademi i šećer miješa na pari tako dugo, dok postane gusta smjesa, koja se dade mazati na hostije. Smjesa se namaže na hostiju, izreže se u pruje 2 cm široke i 8 cm dugačke, polože se na svedeni kalup i peku se polagano. 193. MIŠINI ŠTAPIĆI. 3 cijela


162. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 179 | odlomak | PodDio | dio]

i 8 cm dugačke, polože se na svedeni kalup i peku se polagano. 193. MIŠINI ŠTAPIĆI. 3 cijela jaja 25 dkg šećera 12 dkg datulja 12 dkg smokava 14 dkg oraha 6 dkg orancini hostije Cijela jaja i šećer tuče se na vatri dok postane gusto. Datulje, smokve i arancini izrežu se na male rezance, orasi se očiste i izrežu, pa se sve to izmiješa sa gornjom kuhanom smjesom. Smjesa se namaže na hostiju, peče se kod umjerene vatre, a kad je pečeno izreže se u štapiće.


163. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 180 | odlomak | PodDio | dio]

limunovim sokom. Od te smjese prave se kugljice, koje se umoče u rižu od čokolade, koja se dobije u specerajskim trgovinama ili trgovinama bombona. 195. POLJUPCI OD BJELANJAKA. 1 bjelanjak 7 dkg šećera U čvrsti snijeg dobro se miješa šećer, kroz vrećicu prave se hrpice na voskom namazanu tepsiju i kad posve slabe vatre peku. 196. POLJUPCI OD LJEŠNJAKA. 3 bjelanjka ¼ kg šećera ¼ kg lješnjaka sok od limuna Od bjelanjka tuče se snijeg, izmiješa sa


164. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 180 | odlomak | PodDio | dio]

Poljupci se peku kod umjerene vatre. 197. POLJUPCI OD DATULJA. 3 bjelanjka ¼ kg šećera ¼ kg badema ¼ kg datulja 1 žličica brašna hostije Od bjelanjka se istuče čvrsti snijeg u koji se izmiješa šećer oguljeni na dugačko izrezani bademi, tako izrezane datulje i brašno. Od te smjese prave krpice na hostije, i dade se peći kod umjerene vatre. 198. POLJUPCI OD BADEMA. 20 dkg badema 25 dkg umak od čokolade Bademi se ogule i režu


165. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 181 | odlomak | PodDio | dio]

tekuća smjesa ulijeva u papirnate kalupe i stavi na hladno mjesto, da se stisnu. 200. PLOŠKE OD NARANDŽE. 3 bjelanjka 30 dkg šećera 30 dkg badema 3 narandže 1 limun umak čokolade U bjelanjke umiješa se šećer i miješa sa sokom od jednog limuna ¾ sata. Međutim bademi se ogule, izrežu na sitne komade, kao i korica od narandže. To se izmiješa sa šećerom i od te smjese prave se na namazanu i posipanu tepsiju male ploške, koje se peku kod umjerene vatre. Kad su pečene i hladne, donja strana


166. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 197 | odlomak | PodDio | dio]

8 zelenih paprika vrela voda 30 dkg masti 3 dkg masti 1 dkg luka zelenog peršina 5 dkg riže 1 dkg masti vode 1 jaje sol Umaka: 1 kg rajčica 4 dkg masti 4 dkg brašna šećer 1 dl kiselog vrhnja Zelena paprika se izdube, opere i popari vrelom vodom. Medjutim se napravi nadjev, kojim se paprike napune i dadu u umaku kuhati. Na koncu se doda kiselo vrhnje. Nadjev: Svinjetina se skoše i metne na mast, na kojoj se pirjao fino kosani luk i


167. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 212 | odlomak | PodDio | dio]

oprezno se ocijedi: po volji dodaje mlijeka. Kneippova kava može se miješati sa zrnatom kavom, pa se u tom slučaju uzme pola Kneippa i pola zrnate kave. 3. KAVIN EKSTRAKT. ¼ kg sirovog šećera 1 l vode 16 dkg kave Sirovi šećer miješa se na vatri, dok postane smedja tekućina, prelije se vodom i pusti se da dobro prekuha. Ovom tekućinom prelije se fino samljevena kava, pusti pokrivena, da se na dno slegne, procijedi i zatvori u boce. Na taj način dobijemo ¾ l kavinog ekstrakta, a


168. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 213 | odlomak | PodDio | dio]

kava stavi se u djezvu, prelije kipućom vodom, žličicom promiješa i servira. 5. KAVA NA SRPSKI NAČIN. Za jednu osobu računa se 1 žličica kavinog brašna, 1 žličica šećera (1 i pol kocke), 1 ¼ male šalice vode. U vodu se metne šećer, pa kad zakipi, uspe se kavino brašno i pusti da zakuha, ulije u šalice i servira bez žličica. Ako se kava kuha za 3 — 4 šalice, može se ista kava još jednom upotrijebiti za 1 šalicu dobre kave. 6. MASAGRAN 1 čaša kuhane kave kao


169. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 214 | odlomak | PodDio | dio]

U kontu za čaj ulije se čiste vode, pusti se da prekuha i odlije se. Sada se unutra metne čaj, polije kipućom vodom, koju smo zakipili u posve čistoj posudi. Vodu za čaj ne smijemo pustiti da dugo kuha, jer čaj nema onda dobar okus. Čaj se kroz cijedilo cijedi u šalice. Čaju se dodaje šećer, rum, limuna, konjak, rakija. 10. ČAJ OD KAMILICA. U kipuću vodu metne se malo kamilica, kuha se 5 minuta i procijedi. 11. LIMUNADA (hladna). sok od limune ¼ l vode 2 dkg šećera u


170. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 214 | odlomak | PodDio | dio]

ČAJ OD KAMILICA. U kipuću vodu metne se malo kamilica, kuha se 5 minuta i procijedi. 11. LIMUNADA (hladna). sok od limune ¼ l vode 2 dkg šećera u prahu Procijedjeni sok od limune dade se u čašu, doda šećer, voda i komadić leda. Servira se sa slamčicom. 12. LIMUNADA (vruća). sok od pol limune ¼ l vode 2 žlice šećera Sok, voda, šećer se izmiješa i u lončiću zakipi, te vruće servira. 13.


171. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 214 | odlomak | PodDio | dio]

2 dkg šećera u prahu Procijedjeni sok od limune dade se u čašu, doda šećer, voda i komadić leda. Servira se sa slamčicom. 12. LIMUNADA (vruća). sok od pol limune ¼ l vode 2 žlice šećera Sok, voda, šećer se izmiješa i u lončiću zakipi, te vruće servira. 13. PUNČ OD JAJA. 2 žutanjka 1 čašica ruma 2 dkg šećera u prahu ½ dl mlijeka ¼ čašice likera od vanilije Žutanjci i šećer se miješaju, dok je


172. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 214 | odlomak | PodDio | dio]

šećera Sok, voda, šećer se izmiješa i u lončiću zakipi, te vruće servira. 13. PUNČ OD JAJA. 2 žutanjka 1 čašica ruma 2 dkg šećera u prahu ½ dl mlijeka ¼ čašice likera od vanilije Žutanjci i šećer se miješaju, dok je pjenasto. Pomalo se dodaje procijedjeno kuhano mlako mlijeko, rum i liker, te se sve tuče na vatri dok zakipi. 14. KUHANO VINO (Glühwein). ¼ l crnog vina korice od limune l komadić


173. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 214 | odlomak | PodDio | dio]

Pomalo se dodaje procijedjeno kuhano mlako mlijeko, rum i liker, te se sve tuče na vatri dok zakipi. 14. KUHANO VINO (Glühwein). ¼ l crnog vina korice od limune l komadić cimeta 8 kocka šećera Vino, šećer, korice od limune i cimet pustimo da zakuha, a onda procijedimo i serviramo. Kuhaći sanduk Domaćica, koja radi po principu da štedi novac, snagu, vrijeme, a osim toga privredjuje izvan


174. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 217 | odlomak | PodDio | dio]

dkg brašna 1 ½ l vode 1 kg rajčice 2 dkg šećera sol 3 dkg luka 1 dl kiselog vrhnja Svježe se rajčice operu, zgnječe i u vlastitom soku mekano kuhaju. Zatim se pasiraju, dadu na zafrig na kojem se ispržio luk.— Doda se sol i šećer, kuha 5 minuta i stavi u sanduk. U sanduku se dokuha 2 — 4 sata. Prije nego se posluži doda se kiselo vrhnje i izvadi luk. 4. JUHA OD KOSTI. 2 ½ l vode 2 i pol dkg soli 1


175. Mira Vučetić. Kuharica zagrebačke domaćinske... [stranica 227 | odlomak | PodDio | dio]

Makaroni se pretrgnu na manje komade, kuhaju 5 časaka u slanoj vodi, te stave u kuhaći sanduk. Prije nego se nose na stol ocijede se i poliju mašću i mrvicama, ili sitno rezanom šunkom i vrhnjem. 42. SUŠENO VOĆE. ½ kg suhog voća voda, šećer cimet Dobro oprano voće moči se u vodi 8 — 12 sati, s istom se vodom pristavi i kuha 15 časaka. U vodu se stavi šećera i malo cimeta, te stavi u kuhaći sanduk. Za predkuhanje: 15 časaka. Za dokuhavanje: 2 — 6 sati.


176. Ivan Goran Kovačić. Dani gnjeva [stranica 69 | odlomak | PodDio | dio]

odlaze među goveda i konje u štale, da se utople i prištede drva; a žene i djeca lijegaju oko peći. Muževi su već petnaest dana prikovani uz dom i štalu, slušajući mrgodno kuknjavu i zapomaganje žena, koje se vrzu po kući, trčkaraju u susjedstvo i uzaimaju sô ili zamjenjuju vunu za šećer. Kad pritijesni, izvlače iz škrinja, bez muževa znanja pričuvan po koji američki dolar i odlaze trgovcu. Djeca izlaze pred kućni prag i sahranjuju mrtve vrapce i sjenice, a kada ozebu, povlače se u kuću i kradom otvaraju prozorsko krilo, da se skloni izgladnjela i


177. Ivo Kozarčanin. Sam čovjek. [stranica 48 | odlomak | PodDio | dio]

ni primitivna, kao Tereza, no možda bi bolje bilo da je bila. Kazne, kojima me je ona kažnjavala, djelovale su oštro i brzo, i njima se nije moglo izbjeći. Zato, što sam joj, kad mi je naložila, da odem u dućan po šećer, rekao, da nemam vremena, morao sam cijelo poslije podne klečati na kukuruznom zrnju. A što sam joj isplazio jezik, kad mi je rekla, da sam neodgojen i bezobrazan, morao sam u njezinoj prisutnosti izmoliti glasno deset Očenaša


178. Ivo Kozarčanin. Sam čovjek. [stranica 68 | odlomak | PodDio | dio]

njezinim prstenom prehranit ćeš nas devetero. Bojiš li se ti Boga, gazda? Kad sam se vratio u dućan, seljaka više nije bilo, a otac je šetao velikim koracima od zida do zida i nije se ni osvrnuo na mene. Pomoćnici su sipali šećer iz sanduka u velike, limene lijevke i zagrcavali se od smijeha. Te godine otvorena je u našem gradiću građanska škola, ali još nije počela u njoj obuka. Upravitelj škole (bivši općinski pisar, s nekoliko razreda gimnazije,


179. Ivo Kozarčanin. Sam čovjek. [stranica 107 | odlomak | PodDio | dio]

tada. — Što tražiš ovdje? Odgovorio sam joj, da ne tražim nikoga, ali da mi je milo, što sam našao nju. Sjetio sam se, kako je nekada bila mala i kako je zajedno sa mnom krala kocke šećera iz ormara, gdje je maćuha sakrivala šećer pred nama, pa sam se sada začudio, kako je velika i lijepa narasla za posljednjih nekoliko godina i kako su joj crne obrve. Njoj to valjda nije krivo? — Zašto bi mi bilo krivo? — Pokazala je u smijehu bijele, zdrave zube.


180. Ivo Kozarčanin. Sam čovjek. [stranica 210 | odlomak | PodDio | dio]

samo u vlažnim prostorijama, pa se zavukli u krevete, ormare, u ladice stolova, u rublje i u odjeću. Cijele mravinje vojske, brze i uporne, žurile su se kroz pukotine na zidu u pravilnim jednoredima i dvoredima napadajući naročito šećer, voće i slatke stvari. Za njih nisu postojale zapreke. Noću smo se budili s punom košuljom mravi i s opekotinama po tijelu od njihovih sitnih, nevidljivih ugriza. Hodali su po rublju i po koži oprezno i lukavo, zavlačili se u


181. Pero Horvat i Žiga... . Prijatelji prirode.... [stranica 54 | odlomak | Pod2dio | PodDio | dio]

Napokon se javi i živa koja se nalazila u maloj bočici: »Što se vi prepirete? Zar ne znate da sam i ja ovdje. Tko će od vas sa mnom? Svi ste vi neki tvrdoglavci. Ja sam hitrija i žustrija od vas sviju. U meni vi gotovo svi nestajete. U meni se topi zlato, srebro, bakar i olovo kao šećer u vodi. U meni je takva moć, da mogu mjed ili drugu koju kovinu posrebriti ili pozlatiti. Ljudi me osobito cijene i meću me u toplomjere i tlakomjere, a trebaju me i u ljekarstvu. Mene se i čovjek boji, jer moje pare ne podnosi nikako. Od nje uhvati ljude neka drhtavica, pa mogu i


182. Miroslav Krleža. Knjiga studija i putopisa [stranica 146 | odlomak | PodDio | dio]

vjerski do krajnosti netrpeljivi, kod kojih je riječ hajduk i razbojnik sinonim za vitez, te divlje životinje s ljudskim licem časte se na blagdane kuhanim kukuruznim brašnom, ne poznaju soli, a za šećer drže da je snijeg. Stanuju po spiljama kao ljudi neandertala, žive po kamenim kulama bez vrata, bez prozora i bez dimnjaka; spavaju kod svjetlosti luči obučeni s puškom u ruci, a pred svakom


183. Milan Begović. Giga Barićeva [odlomak | PodDio | dio]

mašina za kavu s upaljenom špiritnom lampicom. Stakleni klobuk bio je iznutra omagljen parom i posut kapljicama, a u trbuhu mašine komešalo se i varilo, kao da prede kakav mačak. Uz likerske boce nalazi se sada i karafa s vinom, mala tasa s dvije šolje za crnu kavu i srebrna doza za šećer. Šolje su starinske, dvije, iz majolike iz Derute u plavim i žutim renesansnim ornamentima i arabeskama, što se jasno vide pod svijetlom lampe s abažurom. Druga su svijetla utrnuta. Vani još pada kiša, udara o stakla i curi s krova na ulični pločnik. Nekoliko sekunda traje taj


184. Sida Košutić. S naših knjiga. Bijele tišine.... [stranica 32 | odlomak | PodDio | dio]

je opet prigovarao Janku, pomalo ga vrijeđao, a žestoko udarao na Ivana, što se je dječaku sviđalo, te je sve više uživao, tek nije mogao shvatiti, kako bi to njegov otac »ulio u nj mržnju prema rodbini«. No slušao je napeto, a kad bi pao na oca pogrdan naziv, progutao ga kao najslađi šećer. No Beta, tek je svekar ušutio, ne pokaže više nikakva zanimanja. Sjeti se materine smrti, sva joj soba postane puna užasa i bola te najednom osjeti, da ju svladava slabost. Bez riječi legne i okrene se k zidu. — Šta se nje tiče? Takva kuća! — potiše će Katica.


185. Vladislav Kušan. Izabrana djela [stranica 213 | odlomak | PodDio | dio]

utjecajem stanovitih činilaca izvana na čovjeka jedne rase, a posljedica je čitavog niza procesa. Bez svake slučajnosti, po nekim nepogrešivim zakonima, raste djelo – konačni destilat točno određenih sirovina. Čista kemija duha. “Opačina i krepost proizvodi su kao sumporna kiselina i šećer.” (Taine) Danas se ovaj apsolutizam čini pomalo pretenciozan i zastario. No bez tjeranja u krajnost Taineovo tumačenje može štošta razjasniti, pogotovo kad se primijeni na neke homogene likovne škole prošlosti. Približujući se novom vremenu, u kojem su zbog


186. Slavko Kolar. Mi smo za pravicu [stranica 21 | odlomak | Pod2dio | PodDio | dio]

ali vam ne ću dugo ostati u buhari, a onda ćemo se tek porazgovoriti. Jer iza mene je i narod i svi vojni bjegunci, a tko stoji iza vas?... Tako je meni u brk kresao gospodin Bezjak... Pitat će se onda — veli on meni šta ste s narodom radili, kako ste rekviziciju provodili, tko je dobivao šećer i petrolej, kako ste vojne bjegunce gonili, kako ste oprosne prijedloge pravili... Tu se sad malo uznemirili i općinari, a osobito bilježnik Špoljarić. Ta na koncu konca, našlo bi se i u njegovoj općini nezadovoljnika, jer tko bi cijelom svijetu ugodio. (Kao što je poznato,


187. Petar Šegedin. Djeca Božja [stranica 258 | odlomak | PodDio | dio]

dio raspuknute hridi protezao jako dugo i gubio se među gomilama kamenja čak tamo preko šume. U posljednje vrijeme počelo se događati nešto, što je zabrinulo Peliškine toliko, da su se pritužile svome svekru. Iz skladišta blagajne noću je nestajalo brašno i šećer... Stari im je poslao nekog mladog čovjeka, koga su u selu svi zvali Vlah, a zato što je služio (ovdje su poznate samo žene kao služavke) zvahu ga Junak. Nije poznato kako se on u ovo ratno vrijeme mogao naći, kad su svi mladi ljudi bili pod oružjem. Junak je postao strah i trepet


188. Petar Šegedin. Djeca Božja [stranica 259 | odlomak | PodDio | dio]

obavijesti o događaju pogledala nju, čim se ona oglasila primjedbom, a zatim opet njega, pokazavši izrazom svoga lica da je primjedba Peliške umjesna, a Čintra, iz velike revnosti, i ponovila pitanje: — E, oči ti, kako si moga vidit?... — Pa znadem ja đe je šećer, a i vidilo se, jer je već svitalo... — Zatajio je svoju električnu lampu; ti lopovi nijesu smjeli znati ništa o njoj. — Rane su ti to ptice, brate, one idu kad se najslađe spava... I ja ti brate jednu ščepa, a druga pobježe... — svrši on nenadano naglo opis svog pothvata na


189. Ranko Marinković. Proze [stranica 136 | odlomak | PodDio | dio]

(skrštenih ruku, i bradom na prsima) u kome je i spavao. Taj je položaj, uostalom, bio vrlo sličan držanju najpažljivijeg slušača, kojega je autor najdublje zainteresirao, te je on sav utonuo u slušanje i topi se od uživanja, kao šećer na dnu šalice tople kave. — Govorim, jesi li poznavao gvardijana Markovinu? — ponovi pater Bonaventura svoje pitanje. — A, Markovinu? Jesan, jesan — reče šjor Apollonio zijevajući. — Zadubil san se u


190. Ranko Marinković. Proze [stranica 268 | odlomak | Pod2dio | PodDio | dio]

unovčiti. Vi se čudite? Vas lično ću, takta mi moga, pretvoriti u papir, kao mali Puck majstora Vratila u magarca, kad već govorimo o raznim Hamletima. Kako vam je poznato, papir se pravi od prnja, kao šećer od repe, slatki moj umniče! A ja ću vas… ha-ha… u knjigu, hej, nek se čuje, hej, nek se zna! A vi, doktore Peskaroviću, otpustite s mirom vašeg klijenta, koji je sutra namjeravao moliti vas da tužite ovog


191. Vladan Desnica. Olupine na suncu [stranica 316 | odlomak | PodDio | dio]

vijećanje. Eto, sve ostale zalihe su kako tako sklonili, prenijeli u vinograd, porazdijelili na čuvanje — samo te dvije proklete vreće šećera ostale su u kući! — Što sad? Nema daljeg oklijevanja, treba se odlučiti: uništiti šećer, pa mir! — Ali kako? — Na Slavin prijedlog da »dobro nakure« i da ga spale, svi graknuše — to samo njoj može da padne na um! Ipak, ideja mora da je sadržavala dobru klicu, i vjerovatno se baš iz toga na koncu rodila odluka da


192. Vladan Desnica. Olupine na suncu [stranica 317 | odlomak | PodDio | dio]

Zdenko pokuša da otvori radio, ali ga stari prekinu iritirano. Odmah poslije večere dadoše se na posao. Iz nekakva opreza, iskopčaju telefon. Rad je odmicao. U početku, još nevješti, otvoriše čep na kadi prije nego se šećer sasvim rastopio, pa umalo što žitka kaša nije začepila ispust. Ali sad su već radili metodički: nalili bi polovinu kade, rastopili šećera do mjere zasićenja, pa ispustili; zatim opet iznova. Prva je vreća bila


193. Jakša Kušan. U procijepu [stranica 71 | odlomak | Pod2dio | PodDio | dio]

ala mi slavna potomka. I slično. Zloba je tada ujedala kao seoske vaške uz drumove. Jušua je kupovao samo po narudžbama. Kupio ih je od Rogatice do Sarajeva, svraćao u hanove i kuće uz carsku džadu, pamtio želje mušterija i donosio: čevrme, jeleke, mušemu, fesove, kavu, šećer i ibrišim, sve što je sivac samo mogao da ponese. Ženama je kupovao čerestva za uljepšavanje. Kada bi vidio, da netko želi toga mnogo, ili bi se njemu učinilo da je previše, on bi, braneći se i kao u nekoj ljutnji, govorio: — Dosta... Ne, ne može više. Gdje je sebe


194. Jakša Kušan. U procijepu [stranica 72 | odlomak | Pod2dio | PodDio | dio]

njihovim susretima, volio je zaobilaziti prometne puteve, ići stramputicom, pa makar i mnogo dulje. I atlije su mu dodijavale. Da ih udobrovolji, nosio je, uvijek, lokume šećera u dubokim džepovima svoga kaftana i, prije no što bi atlija prišao njemu, on bi njegovu konju pružao šećer na dlanu govoreći: — Na... odi moj mili, dat će tebi Ješua, odi samo... Sada mu se nije žurilo, još je dugo do Bajrama. Sivac je, natovaren više no obično, išao vrlo lagano, odmjereno i pažljivo metao nogu pred nogu, kao da zna, da nosi


195. Jakša Kušan. U procijepu [stranica 154 | odlomak | Pod2dio | PodDio | dio]

pošao je prema čaršiji, koja ga je svojim žamorom mamila, ali se odmah prisjeti, da ne ide u kupnju, već u reviziju — ne bilo je — pa dođe nekako grbaviji i manji. Usput je čitao oglase po zidovima, zastajkivao, ogledao se, milovao pse i konje, tražeći, iako je znao da nema, šećer po džepovima, pogledao u nebo, ali i u dvorišta, pružajući utisak čovjeka, koji se poslije dugog vremena odnekud vraća, pa želi da obnovi davno poznate stvari, i koji pri tome uživa. Išao je ravnim kratkim koracima kao sputan konj. — Eno ga! — Ote mu se uzvik iz


196. Jakša Kušan. U procijepu [stranica 182 | odlomak | Pod2dio | PodDio | dio]

dobi, svaki donese po neki darak »svojima u općini«, i to, s proljeća zeleni luk, po ljeti dinje, lubenice ili voće, s jeseni šljive ili malo rakijice, ako je pristavio kazan, a po zimi rakiju, suho meso i čajeve, neka imaju čime grijati duše. A cigarete, kavu i šećer uvijek! I tako, čim pomoliš nos u općinu, znaš i bez kalendara, a po mirisima, koje je godišnje doba. U proljeće biju iz soba i hodnika mirisi luka i zeleni, u ljeto bostana i voća kao iz voćarne, u jesen šljiva, đibre i kuhanih kukuruza, koje Ibro vari i raznosi, a u zimi po


197. Sida Košutić. S naših njiva (plodovi zemlje).... [stranica 174 | odlomak | PodDio | dio]

kapu, počešljao ispranu prosijedu bradicu i smotao se među seljački svijet, da ih i time uvjeri, da je on njihov... i ne gadi se na njih... Pa zašto da se gadi? Svi smo ljudi, bili kršteni bili nekršteni. Ne stidi se on razgovarati s njima, da sazna, kad će mu platiti dug za petrolej, šećer... Kad mogu nositi Trbuheku, pošteno je da se sjete i njega, makar im za petrolej služi ljekarska bočica od stotinu grama... Pravednost iznad svega! Živjeti se mora. Danas si ovdje, za godinu dana stisnut ćeš se negdje u gradu u kakovu jednokatnicu... Pa ti nema, brate moj, više


198. Ivan Dončević. Mirotvorci [stranica 234 | odlomak | PodDio | dio]

se moći do sita nahraniti, i porodicu ćeš moći nahraniti, sve će povraćati koliko ćeš ju nahraniti, a to s utapljanjem odgodi za sutra ili za prekosutra.« Savjet onkla Teodora nije bio loš. Sjedne dakle na pločnik u prašinu pored njega. I kliperi smjesta počeli padati kao solika, kao šećer, kao snijeg. Ujak Teodor grabio ih je koštunjavim crnim prstima (kao pandžama u neke strašne ptičurine) i gurao ih u usta. Trbuh mu se napeo poput mješine u koju više ne može ništa stati. Srebrnjaci su udarali o zubnu caklinu, virili kroz usta, ali on ih je tim svojim


199. Ivan Miklenić. Glas Koncila: novo lice Crkve:... [odlomak | PodDio | dio]

obišli su selo, podijelili pomoć te vidjeli teške uvjete u kojima žive Hrvati u Srbu. Prvo su posjetili šest hrvatskih obitelji koji žive "u zgradama" u kojima su nekada stanovali srpski učitelji i vojna lica. Donijeli im pakete u kojima su bili brašno, sol, ulje, meso, šećer, vegeta, riža, kava, školski pribor, odjeća, obuća, higijenske potrepštine, igračke... Među njima je i obitelj Mate Kasala, ratnoga invalida, koji u jednosobnom stanu živi sa suprugom i 30-godišnjim sinom. Zadnje prebivalište im je bilo u Drvaru u kojem su se po treći put


200. Joža Horvat. Mačak pod šljemom [stranica 113 | odlomak | PodDio | dio]

drugo nije ostalo. Čak ni jedne klupe, ni stola, ni stolice da komandantu divizije serviraju doručak kako treba. Neka... Bunkere smo slomili, uporište osvojili, nešto smo neprijatelja zarobili, nešto potukli, plijen smo pokupili — šećer, rižu, cigarete, platno, kožu, brašno — sve smo to sredili, svrstali, složili, prebrojili i — ostavili neprijatelju. Ranjenike smo izvukli, a to je najglavnije. Neka đavo nosi plijen. Plijena ima kud god se okreneš. Gdje


Bibliografija rezultata

Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

Ivan Goran Kovačić [1936], Dani gnjeva (Matica hrvatska, Zagreb), 195 pp. [broj pojavnica] [Kovacic_Dani_gnjeva].

Ivo Kozarčanin [1937], Sam čovjek. (Matica hrvatska, Zagreb), 267 pp. [broj pojavnica] [Kozarcanin_Sam_covjek].

Pero Horvat i Žiga Ber [1937], Prijatelji prirode. Prirodoznanstvena čitanka za IV razred narodnih škola sa 68 slika (Jugoslavenska štampa d.d., Zagreb), 118 pp. [broj pojavnica] [Horvat-Ziga_Prijatelji_prirode].

Miroslav Krleža [1939], Knjiga studija i putopisa (Biblioteka nezavisnih pisaca, Zagreb), 270 pp. [broj pojavnica] [Krleza_Studije_i_putopisi].

Milan Begović [1940], Giga Barićeva (Bulaja naklada, 1999., Zagreb), 448 pp. [broj pojavnica] [Begovic_Giga].

Sida Košutić [1940], S naših knjiga. Bijele tišine. Treća knjiga (Matica hrvatska, Zagreb), 165 pp. [broj pojavnica] [Kosutic_S_nasih_njiva_III].

Vladislav Kušan [1941], Izabrana djela (Matica hrvatska, 2003, Zagreb), 119–365 pp. [broj pojavnica] [KusanV_Izabrana].

Slavko Kolar [1942], Mi smo za pravicu (Matica hrvatska, Zagreb), 245 pp. [broj pojavnica] [Kolar_Mi_smo_za_pravicu].

Petar Šegedin [1944], Djeca Božja (Matica hrvatska, Zagreb), 304 pp. [broj pojavnica] [Segedin_Djeca].

Ranko Marinković [1948], Proze (Matica hrvatska, Zagreb), 337 pp. [broj pojavnica] [Marinkovic_Proze].

Vladan Desnica [1952], Olupine na suncu (Matica hrvatska, Zagreb), 331 pp. [broj pojavnica] [Desnica_Olupine].

Jakša Kušan [1954], U procijepu (Zora, Zagreb), 316 pp. [broj pojavnica] [Kusan_U_procijepu].

Sida Košutić [1955], S naših njiva (plodovi zemlje). Roman iz seljačkoga života. (Matica hrvatska, Zagreb), 204 pp. [broj pojavnica] [Kosutic_S_nasih_njiva].

Ivan Dončević [1956], Mirotvorci (Kultura, Zagreb), 339 pp. [broj pojavnica] [Doncevic_Mirotvorci].

Ivan Miklenić [1962], Glas Koncila: novo lice Crkve: katolički tjednik (Nadbiskupski duhovni stol; Glas Koncila) [broj pojavnica] [GK_02_05].

Joža Horvat [1962], Mačak pod šljemom (Naprijed, Zagreb), 329 pp. [broj pojavnica] [Horvat_Macak].


Još rezultata pretraživanja skupina pojavnica po 100
1 2 3 4 5 6 7

Prikaži sve pojavnice (Učitavanje će trajati malo duže)

Pritisnite ovdje za izvješće Pojavnica u kontekstu


© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara