Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 127 --

jaje i kvas od 2 dkg pjenice dobro se izmiješa i tuče, a poslije na daski još dobro mijesi.

Od tijesta se naprave 4 deblje i 3 tanje pruje jednake duljine. Od 4 debele pruje napravi se pletenica, a isto i od 3 tanje. Manja pletenica se stavi na veću i pomoću bjelanjka slijepi. Ovakova pletenica metne se na namazanu tepsiju, pusti 1 ½ sata na toplom mjestu dizati. Poslije se namaže jajetom i peče 1 sat. Pletenica se može, prije nego što se stavi u pećnicu, posipati kosanim bademima i grubim šećerom.

8. ROŠČIĆI ZA KAVU.

10 dkg brašna

8 dkg maslaca

Kvas:

1 ½ dkg pjenice

6 dkg brašna

1/16 l mlijeka

½ dkg šećera

10 dkg brašna

1 žutanjak

2 dkg šećera

1/16 lmlijeka

korica od limuna

sol

Brašno i maslac se izmijese i stave na hladno. Kvas se napravi od pjenice, brašna, mlijeka i šećera i pusti dizati.

Sada se koše korica od limuna. U brašno, žutanjak, šećer, mlijeko, sol doda se korica od limuna i dignuti kvas, pa se tijesto dobro tuče. Zatim se tijesto razvalja prst debelo, u sredinu se stavi maslac, koji je stajao na hladnom, tijesto se sa sve 4 strane preklopi. Sada se valja i opet 4 puta složi. Tako se učini tri puta.

Sada se tijesto pokrije i na daski ostavi da se digne. Sada se tijesto razvalja, tanko izreže u trokute, prave se roščići, postave na namazanu tepsiju i puste dizati. Poslije se namažu jajetom i dadu peći. Odozgo mogu se i posipati grubim šećerom.

9. USKRSNI KRUH.

60 dkg brašna

10 žutanjaka

16 dkg šećera

10 dkg maslaca

4 dkg pjenice

⅛ l mlijeka

1/10 l vina

sol

korica od limuna

Žutanjci i šećer se dobro miješaju. Poslije se doda brašno, rastopljeni maslac, dignuti kvas od 4 dkg pjenice, mlijeko, vino i sol i mijesi se dosta dugo. Tijesto se pusti na toplom mjestu dizati. Kad se tijesto dvostruko digne, naprave se okrugli hljepčići i metnu na debeli namazani papir, neka se opet dignu.



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara