Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 86 --

Zečji hrbat se očisti od kožice, nabode slaninom, soli, papri i metne na mast, na kojoj smo ispržili malo ploškica od slanine, na ploške rezani luk, mrkvu i lovorov list. Dolijeva se vinom i vodom, i pirja, dok je mekano. Sada se posipa brašnom, pa kad ono zažuti, dolije vodom. Umaka se pasira, doda vrhnje i pusti da dobro prekipi.

54. ZEC IZ RASOLA.

1 zečji hrbat

5 dkg masti

10 dkg slanine

5 kocki šećera

zelenja iz rasola

rasol str. 87. broj 51.

1 limun

3 dkg masti

2 dkg brašna

Zec se očisti od kožica i pusti u rasolu 3 dana. Zec se izvadi iz rasola, nabode slaninom i dade na vruću mast u pećnicu peći. Medjutim se zelenje iz rasola metne u 3 dkg masti, u kojoj smo zažutili 5 kocka šećera i pirja, dok je mekano. Posipa se brašnom, pusti da zažuti, dolije rasolom i kuha. Umaka se pasira, doda se malo soka od limune i fino kosane korice, a unutra se metne izrezani pečeni zec. Servira se sa okrugljicama od žemlje, makaronima, rezancima, lisnatim tijestom itd.

55. SRNEĆI HRBAT ILI BUT.

Srneći hrbat ili but

4 zrna borovice

10 dkg masti

5 kocki šećera

3 dkg brašna

zelenja iz rasola

15 dkg slanine

rasol str. 87. broj 51.

⅙ l crvenog vina

¼l kiselog vrhnja

sok od limune

Srnetina se pusti u rasolu 5 — 6 dana, onda se izvadi, očisti od kožica i nabode slaninom. Na masti se zažuti šećer i zelenje, pa kad je malo ispečeno, dade se gore srnetina i peče najprije u vlastitom soku, posipa se brašnom i zažuti. Poslije se dolijeva vinom i rasolom, te se pirja, dok je mekana. Umaka se pasira, doda se malo kosane korice od limune, sok od limune i kiselog vrhnja.

56. PRŽENI KUNIĆI.

1 kunić

sol

¼ kg masti

2 jaja

5 dkg brašna

10 dkg mrvica

Kuniću se skine kožica, očisti, izreže u lijepe komade, osoli, umoči u brašno, razmućeno jaje i mrvice te se prži u vrućoj masti.



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara