Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
Rezanci od 30 dkg U mlijeko stavi se maslac i šećer. Kad ono zakipi ukuhaju se rezanci, koji se kuhaju tako dugo dok mlijeko pokipi. Žutanjci, mlijeko i šećer se pomiješaju, pa sa ovim prelivom preliju se rezanci i dadu u pećnicu peći. Odozgo načini se korica, koja se kod serviranja okrene gore, a rezanci se posipaju šećerom. 48. NABUJAK OD REZANACA. 1 l mlijeka 7 dkg maslaca 7 dkg šećera od vanilije 4 žutanjka 4 bjelanjka snijeg 2 dkg šećera za posipati Rezanci kao pod br. 44. od 25 dkg brašna. Tijesto se tanko razvalja i režu se uski rezanci, koji se u mlijeku kuhaju i puste ohladiti. Medjutim se miješa maslac sa šećerom i jajima, dodaju se rezanci i snijeg. Ta masa se dade u namazanu zdjelu i peče ¾ sata u pećnici. Prije serviranja posipa se šećerom. 49. NABUJAK OD REZANACA SA SIROM. 10 dkg maslaca 8 dkg šećera 4 žutanjka 14 dkg šira ½ dl vrhnja 4 dkg groždjica sol i korica od limuna 4 bjelanjka snijeg maslac i mrvice za zdjelu Rezanci od 15 dkg brašna i 1 jaje. Sada se miješa maslac, šećer, žutanjci, pasirani sir i vrhnje. Doda se fino kosane korice i sok od limuna, očišćene groždjice i ohladjeni rezanci. Na koncu se doda snijeg, sve dobro izmiješa i dade u namazanu i posipanu zdjelu peći u pećnicu ¾ sata. 50. JASTUČIĆI PUNJENI PEKMEZOM. 30 dkg brašna 1 jaje sol, voda 8 dkg maslaca 5 dkg mrvica 15 dkg pekmeza od šljiva ili marelica Umijesi se tijesto za rezance, tanko se izvalja, izreže na četvorine, rubovi se namažu bjelanjkom, a u sredini se stavi pekmeza. Drugom četvorinom se pokrije, dobro zalijepi i ponovno izreže kotačićem. Jastučići se kuhaju u slanoj vodi 20 minuta, izvade na zdjelu i poliju maslacem, na kojem su se ispržile mrvice.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |