Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 136 --

stolnjaku 1 sat, dok se dignu i peku se u vrućoj masti. Uštipci su jednostavni, t. j. nisu nadjeveni marmeladom, već se marmelada posebno servira.

30. BISQUIT-POKLADNICE.

7 dkg maslaca

6 žutanjka

1 dl mlijeka

30 dkg brašna

sol

5 dkg šećera

1 žlica ruma

korica od limune

Kvas:

3 dkg pjenice

10 dkg brašna

1 dkg šećera

½ dl mlijeka

½ kg masti

pekmez

5 dkg šećera za posipati

Maslac, šećer i žutanjci se miješaju, dok je dobro pjenasto. Medjutim se pristavi kvas i pusti da se digne. Kad je dignut, doda se u izmiješano sa brašnom i rumom. Tijesto se soli, dobro tuče i pusti 1 sat da se diže. Dalje se postupa kao i kod pokladnica pod br. 28.

31. BAVARSKI KOLAČI.

20 dkg brašna

sol

1 dl mlijeka

2 žutanjka

1 dkg šećera

2 dkg maslaca

1 dkg pjenice

¼ kg masti

2 dkg šećera za posipati

slatko od trešanja

Najprije se pristavi kvas od pjenice, par žlica mlijeka i malo brašna i pusti dizati. Kad je kvas dignut, doda se u osoljeno brašno mlačno mlijeko, maslac, šećer i žutanjke. Tijesto se dobro tuče i pusti dizati. Poslije se razvalja prst debelo, izrežu se uštipci, puste dizati. Kad su dosta dignuti, napravi se utegom udubina i dadu se u vruću mast peći. Kod pečenja postupa se kao i kod pokladnica.

U udubinu stavi se malo slatkog od trešanja (Kirschenfleisch), a kolači se posipaju šećerom.

32. PEČENI MIŠIĆI.

30 dkg brašna

sol

½ dl mlijeka

3 dkg šećera

3 žutanjka

6 dkg maslaca

1 ½ dkg pjenice

1 žlica ruma

½ kg masti

šećer za posipanje

sok od malina



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara