Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 125 --

brzo i čvrsto. Sada se tijesto pokrije i pusti na prilično hladnom mjestu stajati 3 — 6 sati. Prije pečenja mjesi se tijesto pol sata, a po potrebi može se dodati malo brašna 0.

Sada se tijesto dade u tepsiju, koja se namaže uljem. Uzme se takva veličina tepsije, da tijesto ispunja dvije trećine posude. Tepsija se pokrije i stavi kruh u ne prevruću pećnicu, koja se dobro zatvori. Kruh se 3 sata peče, da se pećnica nesmije otvoriti, a u pećnicu u jedan ugao stavi se lonac sa vodom. Nakon 3 sata se malo pogleda, a onda se dalje peče još jedan sat. Kad je pečen, namaže se izvana vodom i bjelanjkom da kora otpusti.

Kruh se može na večer umjesiti i u jutro rano peći.

3. SITNO PECIVO.

½ kg brašna br. 0

¼ l mlijeka

3 dkg maslaca

sol

2 dkg pjenice

mast za tepsiju

Od pjenice se umijesi kvas sa malo vode i brašna i pusti da se diže. Kad je kvasac dignut, metne se u prosijano i osoljeno brašno, te se sa mlijekom, u koje smo stavili maslac dobro mijesi.

Tijesto se sada pusti dizati. Kad je dobro dignuto, razdijeli se u komade, kakove se veličine hoće imati žemlja, roščić ili slani hljepčić. Za žemlju napravi se mali hljepčić, razdijeli se kuhačom u dva dijela, okrene i tako okrenut pustimo, da se diže. Kad se stavlja na tepsiju, okrene se opet na pravu stranu, namaže se vodom ili keljem od brašna i dade peći. Hoćemo li napraviti roščić ili slane hljepčiće (Salzstangerl), razvaljamo tijesto i izrežemo u četvorine i u dijagonali savijano. Slane hljepčiće namažemo i posipamo solju i kimljenom. Mjesto mlijeka i maslaca može se uzeti samo mlaka voda.

4. MLIJEČNI KRUH.

½ kg brašna br. 0

2 dl mlijeka

6 dkg šećera

8 dkg maslaca

2 dkg pjenice

sol, jaje

Brašno se prosije i posoli. Od pjenice se podmijesi kvasac, pa kad je dobro dignut, doda se u brašno i sa mlijekom, u koje smo dodali šećer i maslac, mijesi se kruh. Kad je dobro izmiješen, dade se na namazanu tepsiju i pusti da se ½ sata na toplom mjestu diže.

Poslije se namaže jajetom i peče ¾ sata u pećnici.



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara