Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
brzo i čvrsto. Sada se tijesto pokrije i pusti na prilično hladnom mjestu stajati 3 — 6 sati. Prije pečenja mjesi se tijesto pol sata, a po potrebi može se dodati malo brašna 0. Sada se tijesto dade u tepsiju, koja se namaže uljem. Uzme se takva veličina tepsije, da tijesto ispunja dvije trećine posude. Tepsija se pokrije i stavi kruh u ne prevruću pećnicu, koja se dobro zatvori. Kruh se 3 sata peče, da se pećnica nesmije otvoriti, a u pećnicu u jedan ugao stavi se lonac sa vodom. Nakon 3 sata se malo pogleda, a onda se dalje peče još jedan sat. Kad je pečen, namaže se izvana vodom i bjelanjkom da kora otpusti. Kruh se može na večer umjesiti i u jutro rano peći. 3. SITNO PECIVO. ½ kg brašna br. 0 ¼ l mlijeka 3 dkg maslaca sol 2 dkg pjenice mast za tepsiju Od pjenice se umijesi kvas sa malo vode i brašna i pusti da se diže. Kad je kvasac dignut, metne se u prosijano i osoljeno brašno, te se sa mlijekom, u koje smo stavili maslac dobro mijesi. Tijesto se sada pusti dizati. Kad je dobro dignuto, razdijeli se u komade, kakove se veličine hoće imati žemlja, roščić ili slani hljepčić. Za žemlju napravi se mali hljepčić, razdijeli se kuhačom u dva dijela, okrene i tako okrenut pustimo, da se diže. Kad se stavlja na tepsiju, okrene se opet na pravu stranu, namaže se vodom ili keljem od brašna i dade peći. Hoćemo li napraviti roščić ili slane hljepčiće (Salzstangerl), razvaljamo tijesto i izrežemo u četvorine i u dijagonali savijano. Slane hljepčiće namažemo i posipamo solju i kimljenom. Mjesto mlijeka i maslaca može se uzeti samo mlaka voda. 4. MLIJEČNI KRUH. ½ kg brašna br. 0 2 dl mlijeka 6 dkg šećera 8 dkg maslaca 2 dkg pjenice sol, jaje Brašno se prosije i posoli. Od pjenice se podmijesi kvasac, pa kad je dobro dignut, doda se u brašno i sa mlijekom, u koje smo dodali šećer i maslac, mijesi se kruh. Kad je dobro izmiješen, dade se na namazanu tepsiju i pusti da se ½ sata na toplom mjestu diže. Poslije se
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |