Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
dugo, dok se otkidaju od tepsije i jedan od drugoga. Toplo se još izvadi iz tepsije, a kad se malo ohladi, raskidaju se i posipaju šećerom. 15. DOBRI ROŠČIĆI. 20 dkg brašna ½ dl mlijeka 2 dkg šećera 1 žutanjak sol 5 dkg maslaca Kvas: 2 dkg pjenice 5 žlica mlijeka 3 dkg brašna ½ dkg šećera 15 dkg marmelade 1 jaje za namazati U brašno izmrvi se maslac, doda se šećer, žutanjak, sol, dignuti kvasac i mlijeko, mijesi se dosta dugo i pusti dizati. Sada se tijesto tanko razvalja i izreže u četvorine. U svaku se četvorinu dade 1 žličica pekmeza i savije u roščić. Roščići se namažu jajetom i dadu na namazanu tepsiju peći. 16. POŽUNSKI ROŠČIĆI. 25 dkg brašna 12 dkg maslaca 1 žutanjak 2 dkg šećera sol i korica od limuna Nadjev: 25 dkg oraha 10 dkg šećera ⅛ l mlijeka 1 žlica ruma Kvas: 1 ½ dkg pjenice 6 žlica mlijeka 1 dkg šećera 1 jaje za namazati Maslac se u brašno drobi, doda se dignuti kvasac, sol, žutanjak, šećer, fino kosana korica od limuna, mijesi se dobro i pusti ¾ sata da počiva. Tijesto se razvalja, reže u četvorine 10 cm duge, 7 cm široke, nadjenu se orasima, saviju i dade im se oblik od roščića. Roščići se metnu u nenamazanu tepsiju, namažu se jajetom i stave na toplo mjesto, da se dižu i suše. Poslije se polagano peku. Nadjev: Orasi se samelju, popare vrelim mlijekom i izmiješaju šećerom i rumom. Iz ove količine izadje 18 roščića. 17. PLOŠKE OD DIZANOG TIJESTA. 25 dkg brašna 5 dkg maslaca sol ½ dl vrhnja 3 dkg maslaca 10 dkg badema
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |