Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 130 --

dugo, dok se otkidaju od tepsije i jedan od drugoga. Toplo se još izvadi iz tepsije, a kad se malo ohladi, raskidaju se i posipaju šećerom.

15. DOBRI ROŠČIĆI.

20 dkg brašna

½ dl mlijeka

2 dkg šećera

1 žutanjak

sol

5 dkg maslaca

Kvas:

2 dkg pjenice

5 žlica mlijeka

3 dkg brašna

½ dkg šećera

15 dkg marmelade

1 jaje za namazati

U brašno izmrvi se maslac, doda se šećer, žutanjak, sol, dignuti kvasac i mlijeko, mijesi se dosta dugo i pusti dizati.

Sada se tijesto tanko razvalja i izreže u četvorine. U svaku se četvorinu dade 1 žličica pekmeza i savije u roščić.

Roščići se namažu jajetom i dadu na namazanu tepsiju peći.

16. POŽUNSKI ROŠČIĆI.

25 dkg brašna

12 dkg maslaca

1 žutanjak

2 dkg šećera

sol i korica od limuna

Nadjev:

25 dkg oraha

10 dkg šećera

⅛ l mlijeka

1 žlica ruma

Kvas:

1 ½ dkg pjenice

6 žlica mlijeka

1 dkg šećera

1 jaje za namazati

Maslac se u brašno drobi, doda se dignuti kvasac, sol, žutanjak, šećer, fino kosana korica od limuna, mijesi se dobro i pusti ¾ sata da počiva. Tijesto se razvalja, reže u četvorine 10 cm duge, 7 cm široke, nadjenu se orasima, saviju i dade im se oblik od roščića.

Roščići se metnu u nenamazanu tepsiju, namažu se jajetom i stave na toplo mjesto, da se dižu i suše. Poslije se polagano peku. Nadjev: Orasi se samelju, popare vrelim mlijekom i izmiješaju šećerom i rumom. Iz ove količine izadje 18 roščića.

17. PLOŠKE OD DIZANOG TIJESTA.

25 dkg brašna

5 dkg maslaca

sol

½ dl vrhnja

3 dkg maslaca

10 dkg badema



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara