Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
zažuti i doliti ga najprije hladnom, a onda toplom vodom. U glavnom se na zafrig uzima ista količina masti i brašna, samo ljetna variva zahtijevaju više masti. Da bude varivo ukusnije, stavlja se na već žuti zafrig fino kosani luk ili češnjak i opet paprika ili papar.
1. 4 dkg masti 4 dkg brašna sol, papar 1 kg špinata češnjak mlijeko ili vrhnje Špinat se očisti od peteljki i uvelih listova, dobro opere, popari vrelom vodom i pusti da malo stoji. Ova se voda ocijedi, a špinat se dade u drugu slanu kipuću vodu i kuha otkriveno 10 minuta. Poslije se dobro opere hladnom vodom, voda se ocijedi, a špinat se koše na stroj od mesa. Hoće li se imati još finiji špinat, pasira se na fino sito. Ovako priredjeni špinat dade se na zafrig od masti i brašna, na kojem se ispržio fino kosani češnjak. Špinat se Da bude izdašniji, može se dodati malo pasiranog kruha. 2. MANGOLD. 1 kg mangolda 4 dkg masti 4 dkg brašna mlijeko ili vrhnje češnjak sol, papar Priredjuje se kao špinat, samo se preostale bijele peteljke mogu upotrijebiti i prirediti kao špargu. 3. ŠPINAT OD SALATE. 1 kg salate 4 dkg masti 4 dkg brašna mlijeko ili vrhnje češnjak sol, papar Zelena salata (Kochsalat) se očisti, popari i priredi dalje kao špinat pod brojem 1. 4. MRKVA. 1 kg mrkve 4 dkg masti 3 dkg brašna zelenog peršina sol, papar 2 dkg šećera Mrkvica se očisti, opere, izreže na rezance i dade na mast, na kojoj smo ispržili šećer. Pokriveno se pirja, posipa brašnom, pa kad
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |