Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 115 --

zažuti i doliti ga najprije hladnom, a onda toplom vodom. U glavnom se na zafrig uzima ista količina masti i brašna, samo ljetna variva zahtijevaju više masti. Da bude varivo ukusnije, stavlja se na već žuti zafrig fino kosani luk ili češnjak i opet paprika ili papar.

1. ŠPINAT.

4 dkg masti

4 dkg brašna

sol, papar

1 kg špinata

češnjak

mlijeko ili vrhnje

Špinat se očisti od peteljki i uvelih listova, dobro opere, popari vrelom vodom i pusti da malo stoji. Ova se voda ocijedi, a špinat se dade u drugu slanu kipuću vodu i kuha otkriveno 10 minuta.

Poslije se dobro opere hladnom vodom, voda se ocijedi, a špinat se koše na stroj od mesa. Hoće li se imati još finiji špinat, pasira se na fino sito. Ovako priredjeni špinat dade se na zafrig od masti i brašna, na kojem se ispržio fino kosani češnjak. Špinat se dolije mlijekom ili kiselim vrhnjem i pusti da kuha. Soli se i papri.

Da bude izdašniji, može se dodati malo pasiranog kruha.

2. MANGOLD.

1 kg mangolda

4 dkg masti

4 dkg brašna

mlijeko ili vrhnje

češnjak

sol, papar

Priredjuje se kao špinat, samo se preostale bijele peteljke mogu upotrijebiti i prirediti kao špargu.

3. ŠPINAT OD SALATE.

1 kg salate

4 dkg masti

4 dkg brašna

mlijeko ili vrhnje

češnjak

sol, papar

Zelena salata (Kochsalat) se očisti, popari i priredi dalje kao špinat pod brojem 1.

4. MRKVA.

1 kg mrkve

4 dkg masti

3 dkg brašna

zelenog peršina

sol, papar

2 dkg šećera

Mrkvica se očisti, opere, izreže na rezance i dade na mast, na kojoj smo ispržili šećer. Pokriveno se pirja, posipa brašnom, pa kad

page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara