Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 143 --

10 minuta, izvade i poliju maslacem ili mašću, na kojoj su se ispržile mrvice. Ako je tijesto pretvrdo, doda se malo kiselog vrhnja.

55. ŠTRUKLJI.

30 dkg brašna

sol

mlaka voda

1 žlica ulja

6 dkg masti

4 dkg mrvica

Nadjev:

3 dkg masti

2 žutanjka

¼ kg sira

¼ dl vrhnja

2 bjelanjka snijeg

Napravi se tijesto za savijaču (vidi br. 82), razvuče nadjene do polovice i savije. Kuhačom se prave mali jastučići, koji se u slanoj vodi kuhaju ¼ sata. Kad se izvade, poliju se mašću i isprženim mrvicama. Nadjev: Mast se dobro miješa, poslije se dodaju žutanjci, mrvljeni sir, vrhnje i na koncu snijeg.

56. RIŽA NA MLIJEKU SA ČOKOLADOM.

1 ¼ l mlijeka

15 dkg riže

4 dkg šećera

1 pločica čokolade

Riža se prebere, očisti, opere i metne u kipuće mlijeko sa šećerom da se kuha. Miješa se, da ne zagori i kuha dok je mekana. Kad se metne u zdjelu, posipa se ribanom čokoladom.

Isto se tako priredi krupica na mlijeku, pa se na 1 l mlijeka računa 10 dkg krupice.

57. HLADNA KREMA OD KRUPICE.

½ l mlijeka

4 dkg šećera

6 dkg krupice

korice od limuna

2 žutanjka

malo mlijeka

2 bjelanjka

U mlijeko se doda šećer i fino kosana korica od limuna. Kad mlijeko zavrije, ukuha se krupica i neprestano miješa dok se zgusne.

U još toplu kašu umiješaju se 2 žutanjka, koja su se sa malo mlakog mlijeka razmutila. Na koncu se doda čvrsti snijeg od 2 bjelanjka. Masa se dade u čaše, koje se stave na led.

Odozgo na kremu mogu se staviti kapice od slatkog vrhnja u koje se umiješa 1 pločica ribane čokolade i malo šećera.



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara