Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
Suha i lagana vanilija ne valja.— Vaniliju valja spremati na suho mjesto, da ne dopire do nje zrak — najbolje u tučeni šećer. Lovorovo lišće je tim bolje, što je svježije. Dobar sago je crvenkasto-žut, proziran, tvrd i bez mirisa. Upotrebljava se kao pridodatak u juhu. Najpoznatiji pridodaci za kavu jesu cikorija i smokvina kava, a dodaju se kavi ne samo poradi boje, već čine kavu hranjivijom, jer sadržaje 75 % ugljikohidrata i bjelančevina. Osim toga daje hrani punoću, ističe aromu zrnate kave i ljekovita je, jer vrlo dobro utječe na probavu uslijed sadržine »Cichorium Intyens«— poznat narodni lijek, koji služi kao sirovina za pravljenje Francka. Za začin se mnogo upotrebljava ulje, koje mora biti prozirno, svijetlo žute boje i bez mirisa. Prosto ulje je tamno-zelenkaste boje, neprozirno i jakog mirisa.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |