Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 111 --

Kompoti

Kao pridodatak pečenju daju se često puta kompoti od raznog voća, koji se priredjuje za pojedini obrok. Najviše se kao svježi kompot priredjuju suhe šljive, jabuke, kruške, trešnje, no može se prirediti svako voće.

Servira se u staklenoj zdjeli, a stavlja se na posebne staklene tanjuriće.

Svježi kompot servira se uz mutvare i tople i hladne pudinge.

1. KOMPOT OD SUHIH ŠLJIVA.

¼ kg suhih šljiva

5 dkg šećera

½ l vode

korice od pol limuna

štapić cimeta

Šljive se dobro operu, stave u vodu, pa zajedno sa šećerom cimetom, koricom od limune kuhaju. Može se dodati malo ruma ili vina. Šljive se dadu u staklenu zdjelu i poliju procijedjenim sokom. Dobiju se kroz cijelu godinu.

2. KOMPOT OD JABUKA.

½ kg jabuka

5 dkg šećera

korice od pol limune

1 dl vode

½ dl vina bijelog

Jabuke se olupe, izrežu u kriške, izvade se sjemenke i dadu se u vodu i vino kad zavrije. Doda se šećer i limunova korica. Paziti se mora, da ne bude jabuke premekane, pa se kriške mogu prije izvaditi, a sok se sam može još malo ukuhati i poslije preliti po jabukama. Ovaj kompot se priredjuje od septembra do februara.

3. KOMPOT OD KRUŠAKA.

½kg krušaka

¼l vode

6 dkg šećera

malo ruma



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara