Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
Kompoti Kao pridodatak pečenju daju se često puta kompoti od raznog voća, koji se priredjuje za pojedini obrok. Najviše se kao svježi kompot priredjuju suhe šljive, jabuke, kruške, trešnje, no može se prirediti svako voće. Servira se u staklenoj zdjeli, a stavlja se na posebne staklene tanjuriće. Svježi kompot servira se uz mutvare i tople i hladne pudinge. 1. KOMPOT OD SUHIH ŠLJIVA. ¼ kg suhih šljiva 5 dkg šećera ½ l vode korice od pol limuna štapić cimeta Šljive se dobro operu, stave u vodu, pa zajedno sa šećerom cimetom, koricom od limune kuhaju. Može se dodati malo ruma ili vina. Šljive se dadu u staklenu zdjelu i poliju procijedjenim sokom. Dobiju se kroz cijelu godinu. 2. KOMPOT OD JABUKA. ½ kg jabuka 5 dkg šećera korice od pol limune 1 dl vode ½ dl vina bijelog Jabuke se olupe, izrežu u kriške, izvade se sjemenke i dadu se u vodu i vino kad zavrije. Doda se šećer i limunova korica. Paziti se mora, da ne bude jabuke premekane, pa se kriške mogu prije izvaditi, a sok se sam može još malo ukuhati i poslije preliti po jabukama. Ovaj kompot se priredjuje od septembra do februara. 3. KOMPOT OD KRUŠAKA. ½kg krušaka ¼l vode 6 dkg šećera malo ruma
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |