Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
58. RIŽA S VOĆEM (Früchtenreis). ½ l mlijeka 10 dkg riže malo vanilije ½ dl vode 5 dkg šećera ⅛ 1 slatkog vrhnja mast 2 lista gelatine kuhano voće ⅛ l voćnog soka led, sol U kipuće mlijeko dade se riža i vanilija i kuha se dok je riža mekana. Šećer se kuha s vodom, doda u rižu i pusti da ohladi. Slatko 59. FLAMERI OD KRUPICE. 1 l mlijeka 2 žlice šećera 5 dkg oguljenih badema korice od limune 12 dkg krupice 2 tablice čokolade šećer za posipanje U mlijeko se stavi šećer, oguljene na dugo rezani bademi, fino kosana korica od limuna, pa kad mlijeko zakipi,— ukuha se 12 dkg krupice. Medjutim se oblik polije vodom, posipa šećerom, pa se u njega stavi polovica zgusnute mase, a u drugu se brzo izmiješa ribana čokolada i stavi na prvi dio mase u oblik. Pusti se da dobro ohladi, izvadi iz oblika i može servirati s malinovim sokom. 60. ŽLIČNJACI OD SNIJEGA. 1 l mlijeka 5 bjelanjka snijeg 5 žutanjka 10 dkg šećera ¼ vanilije 1 žličica brašna U mlijeko se stavi šećer i ¼štapića vanilije. Medjutim se tuče od bjelanjka snijeg i u kipuće mlijeko se ukuhavaju žličnjaci. Žličnjaci se naglo kuhaju na jednoj i drugoj strani, izvade, a u preostalo mlijeko dodaju se žutanjci i žličica brašna. To se dobro tuče na vatri dok zakipi i opet tako dugo, dok se ohladi. Poslije se ulije u zdjelu, a unutra se slože kuhani žličnjaci.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |