Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
Napravi se tijesto za savijaču, razvuče se i namaže nadjevom: Maslac, šećer i žutanjak se miješaju, doda se ribana čokolada i bademi, a na koncu snijeg od 4 bjelanjka. Dalje se postupa kao kod svake savijače. 91. SAVIJAČA OD ZELJA. Tijesto za savijaču br. 82 ¾ kg zelja 2 dkg šećera sol, papar 8 dkg masti vode 3 dkg masti za mazanje i tepsiju Zelje se fino koše i dade na vruću mast, na kojoj se zažutilo 2 dkg šećera. Soli se i papri i uz malo dolijevanje vode mekano pirja. Ovaj nadjev dade se tanko razvučeno tijesto, koje se poškropi mašću, savije, dade na namazanu tepsiju, namaže mašću i peče. 92. SAVIJAČA OD JAGODA. Tijesto za savijaču br. 82 3 dkg masti ½ kg jagoda 25 dkg šećera od vanilije ½ l slatkog vrhnja 3 žutanjka 3 bjelanjka Tijesto se razvuče, pomaže mašću i nadjene ovim nadjevom: Jagode se očiste, izmiješaju sa šećerom, tučenim slatkim vrhnjem, žutanjcima i 93. SAVIJAČA OD BUČE. Tijesto za savijaču br. 82 1 kg izribane buče malo soli 4 žutanjka 10 dkg šećera od vanilije 3 dl slatkog vrhnja 4 bjelanjka snijeg Razvučeno tijesto se posuši namaže mašću i slaže tako dugo dok je složeno u veličini tepsije. Ovako se tijesto priredi u dva dijela. Jedan se dio dade na namazanu tepsiju, onda se stavi nadjev, pa onda drugi dio tijesta. Odozgo se opet namaže mašću i dade peći. Nadjev: Buča se očisti, izreže, malo osoli i istisne. Medjutim se miješaju žutanjci, šećer, doda malo tučeno vrhnje i izmiješa se bučom. Na koncu se doda snijeg. 94. PRŽENA SAVIJAČA OD BADEMA. Tijesto za savijaču br. 82 4 bjelanjka snijeg 10 dkg šećera 10 dkg oguljenih mandula 40 dkg masti
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |