Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 152 --

Napravi se tijesto za savijaču, razvuče se i namaže nadjevom:

Maslac, šećer i žutanjak se miješaju, doda se ribana čokolada i bademi, a na koncu snijeg od 4 bjelanjka. Dalje se postupa kao kod svake savijače.

91. SAVIJAČA OD ZELJA.

Tijesto za savijaču br. 82

¾ kg zelja

2 dkg šećera

sol, papar

8 dkg masti

vode

3 dkg masti za mazanje i tepsiju

Zelje se fino koše i dade na vruću mast, na kojoj se zažutilo 2 dkg šećera. Soli se i papri i uz malo dolijevanje vode mekano pirja.

Ovaj nadjev dade se tanko razvučeno tijesto, koje se poškropi mašću, savije, dade na namazanu tepsiju, namaže mašću i peče.

92. SAVIJAČA OD JAGODA.

Tijesto za savijaču br. 82

3 dkg masti

½ kg jagoda

25 dkg šećera od vanilije

½ l slatkog vrhnja

3 žutanjka

3 bjelanjka

Tijesto se razvuče, pomaže mašću i nadjene ovim nadjevom: Jagode se očiste, izmiješaju sa šećerom, tučenim slatkim vrhnjem, žutanjcima i snijegom. Slatko vrhnje se samo malo tuče, da nije posve tekuće. Tijesto se savije i dalje se postupa kao kod svake savijače.

93. SAVIJAČA OD BUČE.

Tijesto za savijaču br. 82

1 kg izribane buče

malo soli

4 žutanjka

10 dkg šećera od vanilije

3 dl slatkog vrhnja

4 bjelanjka snijeg

Razvučeno tijesto se posuši namaže mašću i slaže tako dugo dok je složeno u veličini tepsije. Ovako se tijesto priredi u dva dijela. Jedan se dio dade na namazanu tepsiju, onda se stavi nadjev, pa onda drugi dio tijesta. Odozgo se opet namaže mašću i dade peći.

Nadjev: Buča se očisti, izreže, malo osoli i istisne. Medjutim se miješaju žutanjci, šećer, doda malo tučeno vrhnje i izmiješa se bučom. Na koncu se doda snijeg.

94. PRŽENA SAVIJAČA OD BADEMA.

Tijesto za savijaču br. 82

4 bjelanjka snijeg

10 dkg šećera

10 dkg oguljenih mandula

40 dkg masti



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara