Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 156 --

Nadjev:

½ kg jabuka

5 dkg šećera

3 dkg groždjica

ruma

3 dkg šećera za posipanje

1 jaje za mazanje

Maslac se sa brašnom drobi, doda se šećer, fino kosane korice od limune, jaje, vrhnje, ruma i na vršku noža sode bicarbone. Brzo se mijesi tijesto i pusti na hladnom jedan sat počivati.

Medjutim se napravi nadjev: Jabuke se ogule izrežu na tanke ploške i izmiješaju sa šećerom, groždjicama i rumom. Može se dati i 5 dkg oguljenih rezanih badema i malo cimeta. Poslije se tijesto razdijeli u 2 dijela i svaki se razvalja u veličini tepsije. Prvi dio dade se na polivenu tepsiju, gore se stavi nadjev i pokrije drugim dijelom tijesta. Gore se namaže jajetom i dade peći. Kad je pečeno, reže se na ploške i posipa šećerom.

106. PITA S PEKMEZOM.

Masleno tijesto pod br. 105

4 dkg marmelade

3 jaja snijeg

10 dkg šećera

10 dkg badema

Napravi se masleno tijesto, razvalja u veličini tepsije, da bude 1 cm visoko i dade u polivenu tepsiju da se peče. Kad je skoro pečeno, namaže se marmeladom, poslije tučenim zašećerenim snijegom, u koji se dadu oguljeni, ribani bademi. Sada se ponovno metne u pećnicu da se peče. Poslije se izreže na ploške.

107. PITA OD SIRA.

Masleno tijesto pod br. 105

4 žutanjka

15 dkg šećera

30 dkg sira

korice od limune

14 dkg badema

sol

kiselo vrhnje

Masleno tijesto kao za svaku pitu, razvalja se u 2 dijela i nadjene slijedećim nadjevom: Žutanjci se miješaju sa šećerom, doda se izmrvljeni sir, fino kosane korice od limune, 14 dkg samljevenih, oguljenih badema, malo soli i ako je sir presuh, doda se malo kiselog vrhnja. Može se izmiješati 3 dkg groždjica.

Dalje se postupa kao kod svake pite.

108. RUSKA PITA.

14 dkg maslaca

28 dkg brašna

7 dkg šećera

4 žutanjka

15 dkg pekmeza

4 bjelanjka

20 dkg šećera

20 dkg oraha

1 limuna

15 dkg pekmeza



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara