Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
Nadjev: ½ kg jabuka 5 dkg šećera 3 dkg groždjica ruma 3 dkg šećera za posipanje 1 jaje za mazanje Maslac se sa brašnom Medjutim se napravi nadjev: Jabuke se ogule izrežu na tanke ploške i izmiješaju sa šećerom, groždjicama i rumom. Može se dati i 5 dkg oguljenih rezanih badema i malo cimeta. Poslije se tijesto razdijeli u 2 dijela i svaki se razvalja u veličini tepsije. Prvi dio dade se na polivenu tepsiju, gore se stavi nadjev i pokrije drugim dijelom tijesta. Gore se namaže jajetom i dade peći. Kad je pečeno, reže se na ploške i posipa šećerom. 106. PITA S PEKMEZOM. Masleno tijesto pod br. 105 4 dkg marmelade 3 jaja snijeg 10 dkg šećera 10 dkg badema Napravi se masleno tijesto, razvalja u veličini tepsije, da bude 1 cm visoko i dade u polivenu tepsiju da se peče. Kad je skoro pečeno, namaže se marmeladom, poslije tučenim zašećerenim snijegom, u koji se dadu oguljeni, ribani bademi. Sada se ponovno metne u pećnicu da se peče. Poslije se izreže na ploške. 107. PITA OD SIRA. Masleno tijesto pod br. 105 4 žutanjka 15 dkg šećera 30 dkg sira korice od limune 14 dkg badema sol kiselo vrhnje Masleno tijesto kao za svaku pitu, razvalja se u 2 dijela i nadjene slijedećim nadjevom: Žutanjci se miješaju sa šećerom, doda se izmrvljeni sir, fino kosane korice od limune, 14 dkg samljevenih, oguljenih badema, malo soli i ako je sir presuh, doda se malo kiselog vrhnja. Može se izmiješati 3 dkg groždjica. Dalje se postupa kao kod svake pite. 108. RUSKA PITA. 14 dkg maslaca 28 dkg brašna 7 dkg šećera 4 žutanjka 15 dkg pekmeza 4 bjelanjka 20 dkg šećera 20 dkg oraha 1 limuna 15 dkg pekmeza
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |