Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 104 --

20. MAYONAISE SA MASLACEM.

6 dkg čajnog maslaca

4 sirova žutanjka

1/16 l ulja

2 limune sok

sol

papar

Maslac i sirovi žutanjci se miješaju poslije se dodaje kap po kap ulja, sok od limuna i napokon sol i papar po ukusu.

21. UMAKA OD HRENA SA JABUKAMA.

½ kg jabuka

¼l vode

5 dkg šećera

sok od limune

1 žemlja

2 žlice hrena

1 žlica ulja

1 žlica octa

sol

šećer

Jabuke se ogule i izrežu na kriške. Medjutim se metne u vodu šećer i sok od limune pa kad voda zakipi, dodaju se u nju jabuke i pirjaju, dok postanu mekane. Žemlja se razmoči i zajedno sa jabukama pasira. U tu pasiranu masu doda se ribani hren, ulje, ocat, sol i malo šećera.

22. UMAKA OD HRENA.

¼ l govedske juhe

1 žemlja

5 dkg ribanog hrena

ocat, sol

Žemlja se izreže na rezance i polije vrućom juhom. Poslije se pasira, pomiješa ribanim hrenom, doda se malo octa i soli, te servira hladno uz govedinu.

23. CUMBERLAND-UMAKA.

2 žlice pekmeza od ribiza

2 žlice pekmeza od marelica (kajsija)

2 žlice ribanog hrena

sok od jedne naranče

sok od pol limune

kosane korice od pol limune

⅛ l crnog vina

Pekmez od ribiza i marelica se dobro miješa, poslije se doda ribanog hrena, sok od narandže i limune, fino kosane korice i na koncu crnog vina.

Servira se suhom jeziku, šunki, kroketima, suhom mesu itd.

24. TARTAR-UMAKA.

½ kiselog krastavca

1 sardelica

4 dkg luka

½ dkg kaprla

1 dkg kaviara

mayonaise



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara