Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
20. MAYONAISE SA MASLACEM. 6 dkg čajnog maslaca 4 sirova žutanjka 1/16 l ulja 2 limune sok sol papar Maslac i sirovi žutanjci se miješaju poslije se dodaje kap po kap ulja, sok od limuna i napokon sol i papar po ukusu. 21. UMAKA OD HRENA SA JABUKAMA. ½ kg jabuka ¼l vode 5 dkg šećera sok od limune 1 žemlja 2 žlice hrena 1 žlica ulja 1 žlica octa sol šećer Jabuke se ogule i izrežu na kriške. Medjutim se metne u vodu šećer i sok od limune pa kad voda zakipi, dodaju se u nju jabuke i pirjaju, dok postanu mekane. Žemlja se razmoči i zajedno sa jabukama pasira. U tu pasiranu masu doda se ribani hren, ulje, ocat, sol i malo šećera. 22. UMAKA OD HRENA. ¼ l govedske juhe 1 žemlja 5 dkg ribanog hrena ocat, sol Žemlja se izreže na rezance i polije vrućom juhom. Poslije se pasira, pomiješa ribanim hrenom, doda se malo octa i soli, te servira hladno uz govedinu. 23. CUMBERLAND-UMAKA. 2 žlice pekmeza od ribiza 2 žlice pekmeza od marelica (kajsija) 2 žlice ribanog hrena sok od jedne naranče sok od pol limune kosane korice od pol limune ⅛ l crnog vina Pekmez od ribiza i marelica se dobro miješa, poslije se doda ribanog hrena, sok od narandže i limune, fino kosane korice i na koncu crnog vina. Servira se suhom jeziku, šunki, kroketima, suhom mesu itd. 24. TARTAR-UMAKA. ½ kiselog krastavca 1 sardelica 4 dkg luka ½ dkg kaprla 1 dkg kaviara mayonaise
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |