Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 138 --

36. ČEŠKI UŠTIPCI.

30 dkg brašna

sol

1 dkg pjenice

3 dl mlijeka

2 žutanjka

snijeg od 2 bjelanjka

15 dkg masti, 3 dkg šećera

4 dkg pekmeza

Brašno se sa soli, izmiješa mlijekom, šećerom, žutanjcima i dignutim kvasom i tuče. Doda se snijeg i pusti na toplom da se diže.

U oblik za jaja dade se u svaku udubinu malo masti, dobro ugrije, gore se stavi jedna žlica dignutoga tijesta i peče polagano s obje strane. Dva i dva uštipka — kad su pečena — sastave se pekmezom i posipaju šećerom.

37. KOLAČ OD ŠLJIVA.

25 dkg brašna

2 žutanjka

5 dkg maslaca

1 dkg pjenice

2 žlice šećera

sol

šećer

cimet

osmina litre mlijeka

½ kg šljiva

mrvice

mast za tepsiju

Od brašna, žutanjka, maslaca, šećera, kvasa, soli i mlijeka napravi se tijesto i pusti da se diže. Kad je dignuto, razvalja se prst debelo, na njega se slože raspolovljene šljive, posipaju šećerom, cimetom i mrvicama i dade peći. Poslije se izreže na četvorine.

38. KOLAČ OD TREŠANJA.

10 dkg maslaca

10 dkg šećera

4 žutanjka

20 dkg brašna

5 žlica mlijeka

4 snijega

3 dkg oguljenih, ribanih badema

½ paketa Oetkerovog praška

½ kg trešanja

Maslac, šećer i žutanjci se dobro dugo miješaju. Poslije se doda brašno, u mlijeku razmočeni prašak, bademi i snijeg. Ta masa metne se u namazanu i posipanu tepsiju za torte, a unutra se slože oprane trešnje.

39. KOLAČ OD KAJSIJA.

Priredjuje se isto kao kolač od trešanja, samo se mjesto trešanja dadu oguljene raspolovljene kajsije.



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara