Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 113 --

9. KOMPOT OD VIŠANJA.

½ kg višanja

10 dkg šećera

1 ½ dl vode

malo ruma i cimeta

Višnje se operu, izvade se peteljke i kuhaju u šećernoj vodi s malo ruma i cimeta, dok su mekane. Ovaj kompot može se praviti u lipnju i srpnju.

10. KOMPOT OD RIBIZA.

½ kg ribizla

15 dkg šećera

1 dl vode

Šećer i voda se kuhaju, dok se šećer iščisti, onda se unutra stave oprane i očišćene groždjice od ribiza, puste se zavrtjeti i tako stave na hladno mjesto. Priredjuje se u lipnju.

11. KOMPOT OD JAGODA, MALINA I KUPINA.

½ kg ploda

1 dl vode i 5 dkg šećera

Kompot od jagoda, kupina i malina priredjuje se isto kao i kompot od ribiza, samo je vrijeme priredjivanja za jagode u lipnju i srpnju, za kupine i maline srpanj i kolovoz.

12. VOĆE U RUMU.

U boce od 3 — 5 l stavi se 1 l finog ruma i od svakog voća četvrt kg i četvrt kg šećera, prema tome, kako dospjeva. Tako se boca puni čitavo ljeto voćem, dok se boce napune.

Kada ustreba vadi se voće i sok, koji je vanredno ukusan.



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara