Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
9. KOMPOT OD VIŠANJA. ½ kg višanja 10 dkg šećera 1 ½ dl vode malo ruma i cimeta Višnje se operu, izvade se peteljke i kuhaju u šećernoj vodi s malo ruma i cimeta, dok su mekane. Ovaj kompot može se praviti u lipnju i srpnju. 10. KOMPOT OD RIBIZA. ½ kg ribizla 15 dkg šećera 1 dl vode Šećer i voda se kuhaju, dok se šećer iščisti, onda se unutra stave oprane i očišćene groždjice od ribiza, puste se zavrtjeti i tako stave na hladno mjesto. Priredjuje se u lipnju. 11. KOMPOT OD JAGODA, MALINA I KUPINA. ½ kg ploda 1 dl vode i 5 dkg šećera Kompot od jagoda, kupina i malina priredjuje se isto kao i kompot od ribiza, samo je vrijeme priredjivanja za jagode u lipnju i srpnju, za kupine i maline srpanj i kolovoz. 12. VOĆE U RUMU. U boce od 3 — 5 l stavi se 1 l finog ruma i od svakog voća četvrt kg i četvrt kg šećera, prema tome, kako dospjeva. Tako se boca puni čitavo ljeto voćem, dok se boce napune. Kada ustreba vadi se voće i sok, koji je vanredno ukusan.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |