Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
51. JASTUČIĆI PUNJENI SIROM. 30 dkg brašna 1 jaje sol, voda bjelanjak 8 dkg maslaca 5 dkg mrvica Nadjev: 6 dkg maslaca 4 dkg šećera 1 jaje ¼ kg sira 2 dkg groždjica ½ dl vrhnja Napravi se tijesto kao pod brojem 50. samo se mjesto pekmeza dade nadjev, koji se napravi ovako: Maslac se dobro miješa šećerom, doda se jaje, pasirani sir, očišćene groždjice i vrhnje. Dalje isto kao pod br. 50. 52. OKRUGLJICE OD ŠLJIVA. ½ kg krumpira 15 dkg brašna 3 dkg maslaca ili masti 1 jaje sol voda 6 dkg masti 4 dkg mrvica ½ kg šljiva Krumpir se kuha, oguli, pasira. Dok je još vruć, izradi se na daski sa brašnom, maslacem, jajem i soli u glatko tijesto, koje se izvalja i reže u četvorine. U svaku četvorinu umota se dobro obrisana šljiva. Okrugljice se kuhaju u slanoj vodi 5 minuta, ocijede se i poliju maslacem, u kojem smo popržili mrvice. K tomu se servira šećer, da si svatko može zasladiti po volji. 53. OKRUGLJICE OD MARELICA. Priredjuje se isto kao okrugljice od šljiva br. 52, samo se mjesto šljiva uzmu sitne marelice, u koje mjesto koščice stavimo komadić šećera. 54. OKRUGLJICE OD SIRA. 6 dkg masti 3 jaja ¼ kg sira slana voda sol 10 dkg krupice brašna 6 dkg masti 4 dkg mrvica Mast se dobro miješa. Poslije se dodaju jaja, izmrvljeni sir, sol i krupice, pa se pusti da stoji 2 sata, dok krupica nabubri. Poslije se sa malo brašna prave okrugljice ukuhaju u slanu vodu, kuhaju
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |