Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 142 --

51. JASTUČIĆI PUNJENI SIROM.

30 dkg brašna

1 jaje

sol, voda

bjelanjak

8 dkg maslaca

5 dkg mrvica

Nadjev:

6 dkg maslaca

4 dkg šećera

1 jaje

¼ kg sira

2 dkg groždjica

½ dl vrhnja

Napravi se tijesto kao pod brojem 50. samo se mjesto pekmeza dade nadjev, koji se napravi ovako:

Maslac se dobro miješa šećerom, doda se jaje, pasirani sir, očišćene groždjice i vrhnje. Dalje isto kao pod br. 50.

52. OKRUGLJICE OD ŠLJIVA.

½ kg krumpira

15 dkg brašna

3 dkg maslaca ili masti

1 jaje

sol

voda

6 dkg masti

4 dkg mrvica

½ kg šljiva

Krumpir se kuha, oguli, pasira. Dok je još vruć, izradi se na daski sa brašnom, maslacem, jajem i soli u glatko tijesto, koje se izvalja i reže u četvorine. U svaku četvorinu umota se dobro obrisana šljiva. Okrugljice se kuhaju u slanoj vodi 5 minuta, ocijede se i poliju maslacem, u kojem smo popržili mrvice.

K tomu se servira šećer, da si svatko može zasladiti po volji.

53. OKRUGLJICE OD MARELICA.

Priredjuje se isto kao okrugljice od šljiva br. 52, samo se mjesto šljiva uzmu sitne marelice, u koje mjesto koščice stavimo komadić šećera.

54. OKRUGLJICE OD SIRA.

6 dkg masti

3 jaja

¼ kg sira

slana voda

sol

10 dkg krupice

brašna

6 dkg masti

4 dkg mrvica

Mast se dobro miješa. Poslije se dodaju jaja, izmrvljeni sir, sol i krupice, pa se pusti da stoji 2 sata, dok krupica nabubri. Poslije se sa malo brašna prave okrugljice ukuhaju u slanu vodu, kuhaju

page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara