Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 77 --

20. PISANA PEČENKA IZ RASOLA.

¾kg pisane pečenke

rasol str. 87. br. 51

5 dkg slanine

sol, papar

3 dkg masti

2 dkg šećera

zelenja iz rasola

2 dkg brašna

soka od limone

2 dl kiselog vrhnja

Pisana pečenka stavi se u rasol i pusti 1 — 2 dana da stoji. Poslije se izvadi, očisti od kosti, loja i žila, nabode slaninom, soli i papri i dade na mast pirjati. Pomalo se dolijeva rasolom i pokrivena pirja, dok ne bude mekana. Medjutim se na masti isprži šećer, pa kad je ovaj žut, doda se zelenje i luk iz rasola i peče. Poslije se posipa brašnom, poprži, dolije rasolom i kuha.

Umaka se pasira, doda na meso, polije vrhnjem i pusti da prekipi. Izreže se u komade, servira kolačićima od krumpirovog tijesta, prženim okrugljicama od krupice, raznim kroketima itd.

21. PISANA PEČENKA U SLANINI.

¾ kg pisane pečenke

15 dkg suhe slanine

2 dkg masti

15 dkg luka

zelenog peršina

3 dkg mrvica

2 dl kiselog vrhnja

Pisana pečenka se očisti, osoli i papri, umota u sasma tanke ploške, od slanine i zaveže. Mast se ugrije i na nju se stavi meso peći. Kad je na pol pečeno ureže se poprijeko na 2 cm udaljenosti, a u ove zareze dade se preostala fino kosana slanina izmiješana fino kosanim lukom i zelenim peršinom, kojega se prije na slanini malo poprži. U tu smjesu dodaju se još mrvice i malo soli.

Meso se sada peče dalje dok postane mekano uz pomalo dolijevanje vode.

Na koncu se doda kiselo vrhnje, pusti zakuhati, konac se skine, razreže se meso u ploške i servira.

K tomu se može servirati savijača od zelja.

22. KOSANI POPEČCI.

½ kg govedine

1 žemlja

1 dkg masti

1 dkg luka

5 dkg suhe slanine

1 jaje

sol, papar

8 dkg masti

Mrvice

Govedina se fino koše u stroju, soli, papri, doda jedna, razmočena kroz stroj protjerana žemlja, 1 jaje, na masti isprženi fino kosani

page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara