Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 148 --

73. PUDING OD BJELANJKA.

6 bjelanjaka

8 dkg šećera

10 dkg malinovog pekmeza

U čvrsti snijeg doda se šećer i pekmez od malina. Sve se dobro izmiješa, dade u namazani oblik i kuha u pari 10 minuta.

PRELIVI ZA TJESTENINE.

(Chaudeáux)

74. PRELIV OD MLIJEKA.

4 žutanjka

4 žlice šećera

½ l mlijeka

vanilija

Žutanjke i šećer izmiješaj, dodaj pomalo mlijeko i komadić vanilije. Tuče se na vatri, dok zakuha, a onda se još malo tuče i prelije na kolač.

75. PRELIV OD VINA.

4 žutanjka

4 žlice šećera

2 dl vina

1 dl vode

Pravi se kao i preliv od mlijeka br. 74.

76. PRELIV OD PUNČA.

3 cijela jaja

1 dkg šećera

3 dl hladnog čaja

3 žlice ruma

sok od limune

sok od narandže

Sve se izmiješa i tuče na vatri dok zakipi.

77. PRELIV OD KAVE.

4 žutanjka

4 žlice šećera

3 dl mlijeka

vanilije

1 dl kave

Pravi se kao pod brojem 74.

78. PRELIV OD NARANDŽE.

4 žutanjka

15 dkg šećera

⅛ 1 vina

sok od 3 narandže

korice od narandže

Pravi se kao pod brojem 76.

79. PRELIV OD BJELANJKA.

6 bjelanjka

10 dkg šećera od vanilije



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara