Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 97 --

36. HAJDINI ŽGANCI.

1 l slane vode

¼kg hajdinog brašna

6 dkg masti

5 dkg čvaraka

U kipuću slanu vodu se brzo uspe heljdino brašno, da nastane kao velika gruda, koja u vodi pliva i pokrivena se kuha 10 minuta. Sada se ubode kuhača, njome se miješa i kuha opet 10 minuta. Nakon toga se voda odlije, tijesto se žlicom rastrga u komadiće, dodaje se pomalo voda, da postane rahlije. Sada se po žgancima polije vruća mast i žganci se dalje miješaju još četvrt sata. Sada se vilicom ponovno trga, složi na zdjelu i začini čvarcima.

37. PIRE OD GRAŠKA.

20 dkg graška

3 dkg masti

voda

sol

Grašak suhi, zeleni ili žuti očisti se, opere i dade kuhati. Kad je mekan, pasira se, doda mu se mast i sol i miješa još na vatri. Dodaje se i suhom mesu.

38. PIRJANO KISELO ZELJE.

¾kg kiselog zelja

3 dkg šećera

sol

5 dkg masti

papar

voda

Mast se uvrući i u njoj se zažuti šećer. Zelje se izreže na rezance, dade na mast i šećer, soli i papri i uz pomalo dolijevanje vode pirja, dok je mekano.

39. PIRJANO CRVENO ZELJE.

¾kg zelja

5 dkg masti

3 dkg šećera

sol

papar

voda

Priredjuje se isto kao i kiselo zelje pod brojem 38.

40. PIRJANA MRKVA.

½kg mrkve

4 dkg masti

zeleni peršin

1 dkg šećera

sol

voda

Mrkva se očisti, opere, izreže na rezance, prokipi u vodi i dade na mast, na kojoj se zažutio šećer. Doda se fino kosanog zelenog peršina, dolijeva vodom i pokriveno pirja.



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara