Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
5. BRIOCHE. 30 dkg brašna Kvas: 1 ½ dkg pjenice 2 dkg brašna ½ dl mlijeka 2 dkg šećera ⅛ l mlijeka 5 dkg šećera 2 žutanjka 1 jaje 8 dkg maslaca sol 15 dkg brašna 5 dkg maslaca 3 žutanjka maslac i brašno za tepsiju 1 jaje za mazati 5 dkg kristala Najprije se učini kvas i pusti dizati. Od brašna, mlijeka, šećera, žutanjka, rastopljenoga maslaca, malo soli i dignutog kvasca napravi se tijesto, dobro tuče i preko noći pusti dizati. Drugi dan dade se tijesto na posipanu dasku, dodaju se žutanjci, opet brašno u koje smo nadrobili maslaca i dobro mijesi. Sada se prave oblici kao puževa kućica i puste se na namazanoj i posipanoj tepsiji dizati, po prilici 20 minuta. Sada se namažu jajetom, posipaju grubim šećerom opet puste dizati 20 minuta i dadu peći. 6. NADUVAK. 8 dkg maslaca 8 dkg šećera 4 žutanjka 25 dkg brašna 2 dl mlijeka 2 dkg pjenice 5 dkg groždjica snijeg od 2 bjelanjka sol Maslac se sa šećerom i žutanjcima miješa dok ta smjesa ne postane 7. MLIJEČNA PLETENICA. 40 dkg brašna sol 2 dl mlijeka 8 dkg šećera 2 dkg pjenice 10 dkg maslaca 2 žutanjka 1 jaje korica od limuna 5 dkg brašna za podmjesiti Ugrijano brašno, sol, mlijeko, šećer, rastopljeni maslac, žutanjci,
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |