Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 112 --

Kruške se ogule, izrežu u kriške i dadu se kuhati u vodu u koju se doda ruma i šećera. Priredjuje se u septembru i oktobru.

4. KOMPOT OD SVJEŽIH ŠLJIVA.

½ kg šljiva

6 dkg šećera

⅛ l vode

korice od limune i cimet

Šljive se ogule i kuhaju u vodi sa šećerom, koricom od limuna i cimetom. Svježe šljive kuhaju se u septembru.

5. KOMPOT OD MARELICA I BRESAKA.

½ kg ploda

10 dkg šećera i 2 dl vode

Marelice ili breskve se ogule, raspolove i dadu u ošećerenu vodu kuhati, dok su mekane. Kompot od marelica može se praviti u junu i julu, a breskve u augustu i septembru.

6. KOMPOT OD TREŠANJA.

½ kg trešanja

5 dkg šećera

¼ dl vode

malo ruma

Trešnje se operu otstrane se peteljke i trešnje se u šećernoj vodi kuhaju dok su mekane. Kuhati se mogu u lipnju i srpnju.

7. KOMPOT OD ANANASA.

¼kg ananasa

10 dkg šećera

korice od limuna

1 dl vode

1 dl vina

Ananas se oguli i izreže u pol cm debele ploške, iznutra se drvenasti dio izreže.

Vino, voda i šećer se kuhaju sa koricom od limuna, a kad zakipi, dade se unutra ananas i kuha, dok postane proziran. Sada se voće izvadi, stavi u staklenu zdjelu, a sok se još malo kuha.

8. KOMPOT OD RABARBARE.

¼ kg rabarbare

20 dkg šećera

1 ½ dl vode

komadić vanilije

Štapići od rabarbare se ogule izrežu u 5 cm duge komadiće i kuhaju u šećernoj vodi sa vanilijom, dok su mekani. Kuhati se mogu u travnju i svibnju.



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara