Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
Vrganj se očisti, izreže u ploške i doda u juhu sa malo ribanog parmezana. Luk se prije serviranja iz juhe izvadi. 15. JUHA OD PREKRUPE. 1 ¼ l vode ili juhe od kosti 6 dkg prekrupe 3 dkg krumpira 3 dkg maslaca limunov sok sol 1/10 l vrhnja 1 žutanjak Prekrupa se u slanoj vodi mekano kuha. Krumpir se oguli i izreže na kockice, opere i meko kuha. Medjutim se napravi zafrig od maslaca, i brašna, dolije se juhom ili vodom, doda se kuhani krumpir, prekrupa, i pusti da kuha. Juha se soli, a na koncu se doda limunovog soka i kiselog vrhnja, u koje smo razmutili žutanjak. 15a. JUHA OD KISELICE. 4 dkg masti 4 dkg brašna 8 dkg kiselice ½ dkg luka zelenog peršina 1 dl kiselog vrhnja sol, papar 1 žemlja Najprije se napravi zafrig od masti i brašna, na kojem se isprži fino kosani luk, kiselica i zeleni peršin. Dolije se najprije hladnom, onda toplom vodom i pusti pol sata kuhati. Poslije se doda kiselo vrhnje i juha se soli i papri. Servira se prženom žemljom. 16. JUHA OD ZELENJA. 1 ¼ l vode ili juhe od kosti 4 dkg mrvice 4 dkg korabice 4 dkg graška 4 dkg kelja sol, papar 5 dkg masti, 2 dkg šećera 3 dkg brašna Zelenje se izreže na rezance, osim graška i dade na mast, na kojoj smo ispržili šećer, te se pirja uz neprestano polijevanje dok ne postane mekano. Posipa se brašnom i kad zažuti, dolije se juhom ili vodom i pusti se da kuha. Soli se i papri. Može se dodati u juhu 4 dkg na kocke izrezanog krumpira. 17. JUHA OD VRHNJA. 4 dkg masti 4 dkg brašna zelenog peršina sol, papar 2 dl vrhnja 1 l vode, 1 žemlja Napravi se zafrig od masti i brašna, dolije vodom, doda se soli
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |