Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
Snijeg se izmiješa sa šećerom od vanilije i tuče 15 minuta na pari dok se zgusne. 80. PRELIV OD BJELANJKA NA II. NAČIN. 6 bjelanjka sok od malina ili višanja Od bjelanjaka tuče se čvrsti snijeg u koji se doda toliko malinovog soka, da se oboji i osladi. Ovaj preliv dade se oko pudinga. 81. PRELIV OD JABUKA. 2 bjelanjka 14 dkg šećera 3 jabuke 15 dkg pekmeza od marelica 1 žlica ruma U čvrsti snijeg dade se prosijam šećer, pečene pasirane jabuke i pekmez. To se tako dugo miješa dok se zgusne. 82. SAVIJAČA. 25 dkg brašna ½ dkg masti ili 1 žlica ulja sol, ocat ⅛ l mlake vode Brašno se ugrije ili dobro posuši, ako je vlažno. U sredini se napravi jamica, u koju se stavi mast ili ulje. Nožem se izradjuje tijesto i dodaje voda, u koju smo stavili malo octa i soli. Poslije se tijesto izradjuje rukom tako dugo, dok postane glatko. Sada se metne na posipanu dasku i pusti pokriveno da počiva pol sata. Poslije se stolnjak posipa brašnom, tijesto se izvalja valjkom, namaže rastopljenom masti i rukama razvlači dok postane prozirno. Debeli okrajak se odreže, a tijesto se ostavi da se malo posuši. Tijesto se poškropi mašću do polovice namaže nadjevom, okrajci se preklope i tijesto počne savijati s one strane s koje je nadjev. Ako se savijača kuha, onda se ne poškropi mašću. Pečemo li savijaču, metne se u tepsiju, koja je mašću namazana. U savijaču nije potrebno staviti jaje, već se može staviti za to, da povećamo hranjivu vrijednost. 83. SAVIJAČA OD JABUKA. Tijesto za savijaču br. 82 ¾ kg jabuka 8 dkg šećera 3 dkg masti 5 dkg mrvica cimet, rum 3 dkg šećera za posipati mast za tepsiju
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |