Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
Od maslaca, brašna, šećera i žutanjka napravi se prhko tijesto, koje se razvalja u veličini tepsije i dade malo peći. Kad je na pol pečeno, namaže se pekmezom, stavi se gore na snijeg, u koji se izmiješa šećer, kosani orasi, malo soka i korice od limune. Pita se ponovno dade u pećnicu i peče, dok je svjetlo žuta sada se izreže u male četvorine. 109. PITA OD ČOKOLADE. Masleno tijesto pod br. 105 4 žutanjka 14 dkg šećera korice i sok od limune 1 ½ pločice čokolade 3 dkg šećera za posipanje 14 dkg badema Masleno tijesto se Kad je pečeno, izreže se u četvorine i posipa šećerom. 110. PITA OD ORAHA I. Masleno tijesto pod br. 105 30 dkg oraha 30 dkg šećera korice od limune ruma cimeta meda i mlijeka Pravi se kao pita, samo se za nadjev orasi samelju i izmiješaju šećerom, doda se malo kosane korice od limune, ruma i cimeta, malo meda i mlijeka. 111. PITA OD ORAHA II. Masleno tijesto pod br. 105 4 žutanjka 16 dkg šećera korice od limune cimeta ruma 16 dkg oraha 4 bjelanjka snijeg 1 jaje za mazati 3 dkg šećera za posipati Masleno tijesto razdijeli se u dva dijela i nadjene slijedećim nadjevom: Žutanjci i šećer se miješaju, doda se fino kosana korica od limune, cimet, rum, 16 dkg ribanih oraha i snijeg. Pita se odozgo namaže jajetom i peče. Kad je pečena, reže se u četvorine i posipa šećerom. 112. KRALJEVSKA PITA. 8 dkg maslaca 4 žutanjka 10 dkg šećera od vanilije 2 pločice čokolade korice od limune 8 dkg badema 3 dkg mrvica 4 bjelanjka 15 dkg šećera
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |