Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 73 --

5. FRANKFURTSKA PEČENKA.

50 dkg govedine od buta

2 safalade

4 dkg masti

15 dkg luka

2 dkg brašna

15 dkg mrkve

sol, papar

paprika

1 dl kiselog vrhnja

Priredjuje se isto kao pod brojem 4, samo se mjesto jaja umotaju oguljene safalade, a mjesto govedine može se uzeti teletina.

6. GOVEDJE MESO IZ RASOLA.

¾ kg govedine (mekači)

rasol za divljač str. 87. br. 95

2 dkg brašna

1 dkg šećera

sok od limune

5 dkg suhe slanine

4 dkg masti

1 dl kiselog vrhnja

sol

Govedina se drži u rasolu 1 — 2dana. Zatim se nabode sa slaninom, koja se izreže na rezance. Meso se soli.

Medjutim se na masti isprži šećer, doda zelenja iz rasola, pa kad je malo prženo, doda se meso i pirja najprije u vlastitom soku. Zatim se doda brašna i pusti da zažuti, a onda se dolijeva rasolom i pirja, dok ne bude mekano. Meso se sada izvadi, izreže na ploške i umaka se pasira, doda joj se kiselog vrhnja, malo soka od limuna, pusti da prokuha i polije malo na meso, a ostatak posebno servira.

7. GOVEDJA PEČENKA SA MADEIRA UMAKOM.

(Boeuf á la mode.)

¾ kg govedine od buta

sol, papar

5 dkg slanine

1 jelen-gljiva (Trüffel)

3 dkg masti

10 dkg luka

2 dkg brašna

voda

2 žlice madeire ili

vina

Govedina se opere i malo tuče, nabode izrezanom slaninom i gljivom, soli i papri i metne na mast, na kojoj se ispržio kosani luk i preostala slanina. Meso se dolijeva vodom i pirja, dok ne bude mekano. Poslije se posipa brašno, pusti da zažuti, doda malo vode, madeire i pusti da prokipi.

8. PRŽOLICE (Rostbraten).

¾kg pržolice

sol, papar

7 dkg masti

10 dkg luka

Pržolice se operu, istuku, osole, popapre i metnu na mast, da

page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara