Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
Zafrig od masti brašna dolije se juhom, osoli i papri te pristavi, da kuha. Poslije se dodaju dva žutanjka po uputi rečenoj na strani 100, malo soka od limuna i komadić maslaca. Može se dodati malo kaviara, a ako je pregust, doda se malo vode. Soli se i papri. 12. UMAKA OD HRENA SA MLIJEKOM. ½ l mlijeka 3 dkg maslaca 3 dkg brašna 2 dkg šećera hrena po ukusu sol Brašno se sa malo mlijeka dobro miješa i ukuha u ostalo mlijeko. Doda se poslije maslac, šećer i sol te se kuha dok postane gusta umaka. Poslije se samo umiješa očišćeni ribani hren i servira. 13. UMAKA OD HRENA SA ŽEMLJOM. 2 žemlje ¼ l govedske juhe 1 žlica mlijeka 2 dkg maslaca 5 dkg ribanog hrena soli Žemlje se izrežu na rezance, dadu u juhu i kuhaju uz neprestano miješanje tako dugo, dok se sasma ne raskuhaju. Poslije se doda ribani hren, mlijeko, maslac i sol te se dobro prokuha. Da bude umaka bolja, može se u mlijeko umiješati 1 žutanjak i dodati onda u umaku. 14. UMAKA OD LIMUNE. 5 dkg maslaca 5 dkg mrvica 1 limuna 3 dl govedske juhe sol 1 žutanjak Od maslaca i mrvica napravi se zapražak, doda fino kosane korice i soka od limune, dolije govedskom juhom i pusti da se prokuha. Poslije se doda sol i žutanjak. 15. UMAKA OD KRUMPIRA. 2 krumpira 4 dkg masti 4 dkg luka 4 slane sardelice 3 dl govedske juhe ½ l kiselog vrhnja Krumpir se oguli, kuha i pasira. Medjutim se isprži na masti fino kosani luk, doda pasirani krumpir, pasirane sardelice i dolije govedskom juhom. Poslije se doda vrhnje i pusti da se prokuha.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |