Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 102 --

Zafrig od masti brašna dolije se juhom, osoli i papri te pristavi, da kuha. Poslije se dodaju dva žutanjka po uputi rečenoj na strani 100, malo soka od limuna i komadić maslaca. Može se dodati malo kaviara, a ako je pregust, doda se malo vode. Soli se i papri.

12. UMAKA OD HRENA SA MLIJEKOM.

½ l mlijeka

3 dkg maslaca

3 dkg brašna

2 dkg šećera

hrena po ukusu

sol

Brašno se sa malo mlijeka dobro miješa i ukuha u ostalo mlijeko. Doda se poslije maslac, šećer i sol te se kuha dok postane gusta umaka. Poslije se samo umiješa očišćeni ribani hren i servira.

13. UMAKA OD HRENA SA ŽEMLJOM.

2 žemlje

¼ l govedske juhe

1 žlica mlijeka

2 dkg maslaca

5 dkg ribanog hrena

soli

Žemlje se izrežu na rezance, dadu u juhu i kuhaju uz neprestano miješanje tako dugo, dok se sasma ne raskuhaju. Poslije se doda ribani hren, mlijeko, maslac i sol te se dobro prokuha. Da bude umaka bolja, može se u mlijeko umiješati 1 žutanjak i dodati onda u umaku.

14. UMAKA OD LIMUNE.

5 dkg maslaca

5 dkg mrvica

1 limuna

3 dl govedske juhe

sol

1 žutanjak

Od maslaca i mrvica napravi se zapražak, doda fino kosane korice i soka od limune, dolije govedskom juhom i pusti da se prokuha. Poslije se doda sol i žutanjak.

15. UMAKA OD KRUMPIRA.

2 krumpira

4 dkg masti

4 dkg luka

4 slane sardelice

3 dl govedske juhe

½ l kiselog vrhnja

Krumpir se oguli, kuha i pasira. Medjutim se isprži na masti fino kosani luk, doda pasirani krumpir, pasirane sardelice i dolije govedskom juhom. Poslije se doda vrhnje i pusti da se prokuha.



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara