Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 98 --

41. PIRJANI ZELENI PASULJ.

¾ kg zelenog pasulja

4 dkg masti

sol

papar

Zeleni pasulj se očisti, opere, izreže i dade na mast pirjati. Soli se i papri te dolijeva vodom.

42. MLINCI.

Od brašna i vode umijesi se tijesto, razvalja na manje mlince, koji se na tepsiji u pećnici ispeku. Poslije se izlome, pofure kipućom slanom vodom, ocijede, te začine mašću guske ili pure. Mlinci se mogu izraditi i od tijesta, koje ostane od savijače.

43. MALE PIRJANE MRKVICE.

½kg mrkvice

slana voda

zeleni peršin

4 dkg masti

1 dkg šećera

voda

Mrkvica se ostruže, opere i u slanoj vodi kuha, da bude na pol mekana. Na masti se isprži šećer, doda se fino kosani peršin i mrkvica, koja se pirja uz dolijevanje, dok je sasma mekana.

44. PIRJANI GRAŠAK.

1 kg graška

4 dkg masti

zeleni peršin

2 dkg masti

voda

Grašak se očisti, opere i dade na mast, na kojoj se zažuti šećer, zatim doda fino kosani peršin i onda se pokriveno pirja.

45. PIRJANE RAJČICE.

½ kg rajčice

1 dl ulja

češnjak

zeleni peršin

3 dkg mrvica

sol i papar

Na vruće ulje stavi se fino kosani češnjak i zeleni peršin, pa kad se malo poprži, dadu se gore oprane raspolovljene rajčice, soli se i papri i pirja 1 sat. Poslije se dodaju mrvice i još se malo pirja. To je vrlo dobar pridodatak k mesu uz rižu.

46. PIRJANA KORABICA.

¾ kg korabice

4 dkg masti

zeleni peršin

sol i papar

Korabica se oguli, izreže u rezance i dade na mast pirjati. Doda se fino kosani zeleni peršin, soli se i papri i dolijeva pomalo vodom.



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara