Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
Endivija je zimska salata, pa kad se očisti, izrežu se listići na komadiće te se priredi kao svaka zelena salata. Isto tako se priredi mlada proljetna salata iz klijališta, kao i poljska salata: radič i matoviljac. 4.SALATA OD ZELJA BIJELOG I CRVENOG. ½ glavice zelja sol ¼ dl ulja ½dl octa Listovi od glavice se otkinu, izvadi im se koren, slože nanovo jedan u drugi, saviju i režu na fine rezance. Zelje se posoli i pust malo stajati. Poslije se voda ocijedi, doda se ulje i ocat i servira. 5. SALATA OD KRASTAVACA SA VRHNJEM. 1 kg krastavaca 1 dl kiselog vrhnja sol Krastavci se ogule, izrežu na ploške, sole i poliju kiselim vrhnjem. 6. SALATA OD KRASTAVACA. 1 kg krastavaca sol, papar 1/16 l ulja ⅛ l octa Krastavci se ogule, izrežu na tanke ploške, posole i tako stoje najmanje pol sata. Voda se samo lagano ocijedi, doda se ulje, ocat i papar te se izmiješa. Može se servirati sa fino kosanim češnjakom. 7. SALATA OD RAJČICE. ½ kg rajčica 1/16 l ulja ⅛l octa sol Rajčica se očisti, dobro opere i izreže oštrim nožem na tanke ploške, a zatim se osoli, doda ulja i octa te izmiješa. 8. SALATA OD CELERA. 40 dkg celera sok od limune octa 1 dkg šećera ¼ dl ulja Celer se oguli, i kuha u slanoj vodi, dok je mekan. Poslije se izreže na ploške i prelije uljem i sokom od limune, u kojem smo rastopili šećer.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |