Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 107 --

Endivija je zimska salata, pa kad se očisti, izrežu se listići na komadiće te se priredi kao svaka zelena salata. Isto tako se priredi mlada proljetna salata iz klijališta, kao i poljska salata: radič i matoviljac.

4.SALATA OD ZELJA BIJELOG I CRVENOG.

½ glavice zelja

sol

¼ dl ulja

½dl octa

Listovi od glavice se otkinu, izvadi im se koren, slože nanovo jedan u drugi, saviju i režu na fine rezance.

Zelje se posoli i pust malo stajati. Poslije se voda ocijedi, doda se ulje i ocat i servira.

5. SALATA OD KRASTAVACA SA VRHNJEM.

1 kg krastavaca

1 dl kiselog vrhnja

sol

Krastavci se ogule, izrežu na ploške, sole i poliju kiselim vrhnjem.

6. SALATA OD KRASTAVACA.

1 kg krastavaca

sol, papar

1/16 l ulja

⅛ l octa

Krastavci se ogule, izrežu na tanke ploške, posole i tako stoje najmanje pol sata. Voda se samo lagano ocijedi, doda se ulje, ocat i papar te se izmiješa. Može se servirati sa fino kosanim češnjakom.

7. SALATA OD RAJČICE.

½ kg rajčica

1/16 l ulja

⅛l octa

sol

Rajčica se očisti, dobro opere i izreže oštrim nožem na tanke ploške, a zatim se osoli, doda ulja i octa te izmiješa.

8. SALATA OD CELERA.

40 dkg celera

sok od limune

octa

1 dkg šećera

¼ dl ulja

Celer se oguli, i kuha u slanoj vodi, dok je mekan. Poslije se izreže na ploške i prelije uljem i sokom od limune, u kojem smo rastopili šećer.



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara