Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 159 --

Najprije se napravi masleno tijesto i pusti ¼ sata počivati.

Zatim se razvalja u veličini tepsije i dade peći. Medjutim se ribizli, očiste, operu i dadu u vodu i šećer kuhati, da jednom uzavriju. Ribizl se povadi a sok se kuha dok se zgusne. Kad se masleno tijesto ohladi, namaže se najprije sokom od ribizla, gore se stave ribizli, koji se pokriju snijegom, u koji se izmiješao šećer. Sada se stavi još jednom peći dok odozgo požuti i izreže se na ploške.

117. PUNJENE KOŠARICE.

12 dkg maslaca

25 dkg brašna

1 žutanjak

malo ruma

korice od limune

¼ l slatkog vrhnja

½ l jagoda

5 dkg šećera

Najprije se učini masleno tijesto od maslaca, brašna, žutanjka, ruma i fino kosane korice i pusti se pol sata počivat.

Mali oblici od košarica oblože se ovim razvaljanim tijestom i dadu se peći. Kad se ohlade napune se tučenim slatkim vrhnjem, koje se ošećeri i jagodama.

118. UŠTIPCI OD MASLENOG TIJESTA.

15 dkg maslaca

25 dkg brašna

3 žutanjka

10 dkg šećera

8 dkg pekmeza

6 dkg šećera za posipati

Od maslaca, brašna, žutanjka, šećera napravi se masleno tijesto, tanko razvalja i izreže u uštipke. Polovica uštipaka se iznutra okruglim oblikom izreže. Uštipci se peku. Kad su pečeni, cijeli se uštipci namažu pekmezom pokriju drugim uštipkom, koji ima u sredini otvor. Ovako dva i dva uštipka složena uvaljaju se u šećer.

119. SLATKI KOLAČIĆI OD ČVARAKA.

10 dkg čvaraka

20 dkg brašna

1 jaje

korice od limune

cimeta

klinčića

10 dkg pekmeza

3 dkg šećera za posipati

Čvarci se samelju, te se brašnom i jajem umijese u tijesto. Za miris se doda korica od limuna, malo cimeta i klinčića. Tijesto se razvalja 1 cm debelo, izreže na uštipke, koji se pomažu bjelanjkom, a gore se od tijesta stavi kolut. Kolačići se ispeku, a kad se ohlade, stavi se udubinu malo pekmeza i posipaju šećerom.



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara