Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 135 --

Prije nego se pogačice stave peći mogu se nožem ukrasiti i jajetom namazati.

28. POKLADNICE.

25 dkg brašna (krupičastog)

25 dkg brašna (glatkog)

sol, korica od limuna

1 dl mlijeka

10 dkg maslaca

5 dkg šećera

2 žutanjka i 1 cijelo jaje

2 žlice ruma

Kvas:

3 dkg pjenice

½ dl mlijeka

10 dkg brašna

1 dkg šećera

½ kg masti

marmelada od kajsija

4 dkg šećera od vanilije

Brašno se prosije, dobro ugrije i soli. Medu tim se miješa maslac, žutanjci, šećer, dok je pjenasto, onda se doda mlijeko, rum i dignuti kvasac, fino kosane korice od limuna, pa se tuče tako dugo, dok se od žlice ljušti. Sada se tijesto pokrije i ostavi na toplom mjestu 1 sat, dok se digne.

Tijesto se diže na posipanoj daski, gdje se istanča sa valjkom i režu uštipci 6 cm promjera, pol centimetra debelo. Na sredinu izrezanog stavlja se sa žlicom pekmez, pokrije se drugim komadom i to tako, da brašnena strana odozgo dodje. Okolo prstom malo utisnemo i ponovno izrežemo uštipke sa nešto manjim oblikom. Uštipci se okrenu i slože na posipani stolnjak, pokriju se i puste da se dižu.

Medjutim se metne mast grijati, pa kad je vruća, a pokladnice su se za trećinu dignule, stave se u nju uštipci s obrnutom stranom i pokriveni peku. Kad su na ovoj strani lijepo žuti, okrenu se i otvoreno peku. Kod pečenja valja paziti, da dobiju bijeli obruč. Pečene pokladnice stave se na bugačicu, da se ocijede, onda na tanjur, gdje se posipaju šećerom od vanilije.

29. JEDNOSTAVNE POKLADNICE.

50 dkg brašna

5 žutanjka

4 dl kiselog vrhnja

2 žlice ruma

1 žlica šećera

3 dkg pjenice

3 žlice mlijeka

1 kocka šećera

sol

korica od limune

½ kg masti

5 dkg šećera

Tijesto se napravi od brašna, jaja, kiselog vrhnja, ruma, šećera, soli, kvasa i korice od limune kao i kod pokladnica br. 28. samo se tijesto ne pusti dizati, već se odmah režu uštipci, puste na posipanom

page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara