Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
Krema: 4 žutanjka ¼ l mlijeka 10 dkg šećera vanilije 10 dkg brašna 2 dl slatkog vrhnja 3 lista želatine 2 žlice vode Napravi se lisnato tijesto i reže na 10 cm široke pruje u veličini tepsije. Namažu se pruje jajetom i dadu peći. Tijesto se može ispeći u veličini tepsije u dva dijela. Kad se ohladi, na jedno tijesto namažu se krema i pokrije drugim dijelom. Vrućim nožem režu se četvorine i posipaju vanili šećerom. Krema: žutanjci, šećer, vanilija, brašno i mlijeko izmiješaju se i tuče na vatri dok zakipi. Sada se odmakne od vatre i neprestano dalje tuče, dok se ohladi. Zatim se unutra miješa 2 dl tučenog slatkog vrhnja. U ljetu može se dodati 3 lista rastopljene želatine, da se krema bolje stisne.
Lisnato tijesto pod br. 95 1 jaje za mazanje ½ kg jagoda ¼ l slatkog vrhnja 5 dkg šećera 3 dkg šećera za posipanje Napravi se lisnato tijesto i postupa se dalje s njime kao kod ploška sa kremom br. 98 samo se mjesto kreme tuče slatko vrhnje, izmiješa šećerom i jagodama i upotrijebi kao nadjev. Mjesto jagoda mogu se uzeti ribizli. 100. ROŠČIĆI OD ORAHA. Lisnato tijesto pod br. 95 25 dkg oraha 10 dkg šećera ⅛ l mlijeka 1 žlica ruma Lisnato tijesto se razvalja, izreže na 15 cm duge i 10 cm široke ploške. U svaku plošku stavi se nadjev od oraha, tijesto se preklopi preko nadjeva, savije u roščiće i dade peći u vruću Nadjev: Orasi se samelju, izmiješaju sa šećerom i poliju toplim mlijekom. Doda se malo ruma. 101. UŠTIPCI OD SALA. 25 dkg brašna 2 žutanjka sol 2 dkg pjenice mlijeka 16 dkg sala
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |