Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
40. MRAMORNI KOLAČ. ⅛ kg maslaca 3 žutanjka 20 dkg šećera ¼ kg brašna 6 žlica mlijeka ½ paketa Oetkerovog praška korice od limune 3 bjelanjka snijeg mast za tepsiju Maslac, žutanjci i šećer se miješaju, dok je pjenasto. Poslije se doda brašno, u mlijeko razmočeni prašak, fino kosane korice od limune i snijeg. Masa se razdijeli u 2 dijela. U jedan se dade 2 tablice ribane čokolade, a drugi ostane bijeli. Tepsija od torte se namaže mašću i posipa brašnom, pa se žlicom stavlja u nju naizmjence žlica bijele, a onda opet žlica crne mase. 41. PLOŠKE OD KAKAO. 10 dkg maslaca 2 jaja 24 dkg šećera 4 dkg kakao ¼ l mlijeka 25 dkg brašna ½ paketa Oetkerovog praška mast i brašno za tepsiju Maslac, žutanjci i šećer se dobro miješaju. Poslije se doda brašno, kakao, u mlijeku razmočeni prašak, kakao i snijeg. Tepsija se mašću namaže, brašnom posipa, u nju se stavi masa i polagano peče. Kad se ohladi, reže se na ploške. 42. SAVIJAČA OD BADEMA. 10 dkg maslaca 2 žutanjka 5 dkg šećera 30 dkg brašna Nadjev: ¼ kg maslaca ¼ kg šećera 3 žutanjka ⅛ l mlijeka 2 dkg pjenice sol 3 bjelanjka snijeg ½ kg oguljenih i samljevenih badema mast za tepsiju Od maslaca, žutanjka, šećera, soli, kvasa i brašna napravi se tijesto, tuče i pusti da se diže. Zatim se tijesto razvalja i namaže slijedećim nadjevom: maslac, šećer, žutanjci se miješaju dugo, poslije se doda snijeg. Ovom masom se tijesto namaže, posipa oguljenim, ribanim mandulama, savije, namaže jajetom i metne u namazanu i posipanu tepsiju da se peče. 43. KARLSBADSKI DVOPEK. Kvas: 1 dkg pjenice 3 kocke šećera 5 dkg brašna ⅛ 1 vode ½ kg brašna sol ½ l vode
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |