Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
i stavi na namazanu tepsiju. Međutim se bjelanjci i šećer dobro miješaju, kroz 183. HUSARSKI KOLAČIĆI. 20 dkg brašna 14 dkg maslaca 7 dkg šećera 2 žutanjka 3 dkg badema 3 dkg kristala 10 dkg pekmeza 1 bjelanjak U brašno se izdrobi maslac, doda se šećer i žutanjci, pa se na daski izmijesi u tijesto od kojega se prave kugljice u koje se odozgo napravi rupa. Kugljice se gornjom stranom umoče u bjelanjak, oguljene kosane bademe i kristal i peku se kod jake vatre na polivenoj tepsiji. Kad se ohlade, doda se u udubinu malo pekmeza. 184. NONICE. ¼ kg brašna 12 dkg maslaca 2 žutanjka 6 dkg šećera 1 bjelanjak 8 dkg šećera 12 dkg badema Od brašna, maslaca, žutanjka i šećera izmijesi se tijesto, koje se tanko razvalja, izreže u okrugle oblike, namaže bjelanjkom, a u sredinu dade se tornjić od slijedeće smjese: Bjelanjak se sa šećerom ponajprije dobro miješa, onda se umiješaju samljeveni bademi.— Nonice se stave na namazanu tepsiju i peku kod umjerene vatre. 185. ROŠČIĆI S VANILIJOM. 35 dkg brašna 20 dkg maslaca 8 dkg šećera 10 dkg badema ili oraha 1 bjelanjak 10 dkg šećera sa vanilijom U brašno se izdrobi maslac, doda šećer, samljeveni bademi ili orasi i bjelanjak. Tijesto se dobro izmijesi, izreže se u jednake komadiće od kojih se napravi oblik roščića i stavi na tepsiju peći. Kad su pečeni, a dok su još vrući uvaljaju se u šećer sa vanilijom. 186. LONDONSKI ŠTAPIĆI. 30 dkg brašna 15 dkg maslaca 8 dkg šećera 3 žutanjka 2 žlice vrhnja korice od limuna 3 bjelanjka 20 dkg šećera korice od limuna 25 dkg badema 10 dkg pekmeza
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |