Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 180 --

Kandirano voće se izreže u sitne komadiće, izmiješa sa samljevenim lješnjacima, šećerom, likerom i limunovim sokom. Od te smjese prave se kugljice, koje se umoče u rižu od čokolade, koja se dobije u specerajskim trgovinama ili trgovinama bombona.

195. POLJUPCI OD BJELANJAKA.

1 bjelanjak

7 dkg šećera

U čvrsti snijeg dobro se miješa šećer, kroz vrećicu prave se hrpice na voskom namazanu tepsiju i kad posve slabe vatre peku.

196. POLJUPCI OD LJEŠNJAKA.

3 bjelanjka

¼ kg šećera

¼ kg lješnjaka

sok od limuna

Od bjelanjka tuče se snijeg, izmiješa sa samljevenim lješnjacima i šećerom, doda malo soka od limuna. Od toga se prave kugljice, napravi se jamica u koju se stavi oprženi lješnjak. Poljupci se peku kod umjerene vatre.

197. POLJUPCI OD DATULJA.

3 bjelanjka

¼ kg šećera

¼ kg badema

¼ kg datulja

1 žličica brašna

hostije

Od bjelanjka se istuče čvrsti snijeg u koji se izmiješa šećer oguljeni na dugačko izrezani bademi, tako izrezane datulje i brašno. Od te smjese prave krpice na hostije, i dade se peći kod umjerene vatre.

198. POLJUPCI OD BADEMA.

20 dkg badema

25 dkg umak od čokolade

Bademi se ogule i režu tanko i dugoljasto i stave u rastopljenu umak-čokoladu. Od te smjese prave se hrpice na debeli papir i puste se osušiti na stolu.

199. LEDENI BONBONI.

20 dkg umak čokolade

20 dkg kunerola

10 dkg lješnjaka

papirnati kalupi

Čokolada se rastopi, kunerol se dobro izmiješa. Lješnjaci se poprže i samelju. U izmiješani kunerol umiješa se rastopljena čokolada

page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara