Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 169 --

154. TORTA OD LJEŠNJAKA SA KREMOM OD KAVE.

6 bjelanjaka

18 dkg šećera

18 dkg lješnjaka

Krema:

20 dkg maslaca

1 žutanjak

10 dkg šećera

1 dl crne kave

U čvrsti snijeg umiješa se šećer i samljeveni lješnjaci. Od ove mase peku se 4 — 5 listova. Kad se ohlade namažu se kremom. Torta se nakiti lješnjacima. Krema: maslac, žutanjak i šećer se dobro miješaju i pomalo se doda crna kava.

155. TORTA OD GRAHA.

5 žutanjaka

25 dkg šećera

30 dkg graha

5 dkg oraha

5 bjelanjaka snijeg

mast i brašno za mazanje

¼ l slatkog vrhnja

6 dkg šećera

Žutanjci se miješaju sa šećerom, poslije se doda kuhani, pasirani grah, samljeveni orasi i snijeg. Torta se u namazanoj i posipanoj tepsiji polagano peče. Kad se ohladi, nadjene se i presvuče tučenim i ošećerenim slatkim vrhnjem.

156. TORTA OD ORAHA.

6 žutanjka

14 dkg šećera

14 dkg oraha

4 dkg mrvica

rum

6 bjelanjka s snijegom

Krema:

10 dkg maslaca

5 dkg šećera

7 dkg oraha

2 žlice crne kave

3 dkg oraha za ukras

Žutanjci i šećer se miješaju. Poslije se dodaju ribani orasi, mrvice, malo ruma i snijeg. Masa se peče u namazanoj i posipanoj tepsiji tričetvrt sata. Kad se ohladi, razreže se i nadjene slijedećim nadjevom: Maslac i šećer se miješaju, dodaju se samljeveni orasi i crna kava. Torta se posipa šećerom i nakiti očišćenim na pol razdijeljenim orasima.

157. TORTA OD LJEŠNJAKA ILI BADEMA.

Napravi se isto kao i torta od oraha, samo se lješnjaci prije poprže i ogule.

158. TORTA OD BISKVITA SA KREMOM.

8 žutanjaka

24 dkg šećera

12 dkg brašna

korice od limune



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara