Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 167 --

146. NABUJAK OD KREMA.

4 žutanjka

10 dkg šećera

½ l mlijeka

komadić vanilije

4 bjelanjka

4 dkg brašna

Od žutanjka, šećera, mlijeka i komadić vanilije i malo brašna (pol kavske žlice) tuče se krema na vatri. Kad se ohladi, umiješa se u nju tučeni snijeg i brašno. Masa se dade u namazanu zdjelu peći 15 minuta.

147. NABUJAK OD KOSTANJA.

¼ kg kostanja (10 dkg pasiranih)

5 dkg maslaca

4 žutanjka

6 dkg šećera

korice od limune

4 bjelanjka

1 dl slatkog vrhnja

2 dkg šećera

Kostanji se ispeku, ogule, kuhaju i samelju. Medjutim se miješa maslac s jajima i šećerom dok je pjenasto. Poslije se doda 10 dkg samljevenih pasiranih kostanja, fino kosane korice od limune i snijeg. Ta masa se dade u namazanu zdjelu i peče dok bude žuta.

K tomu se servira tučeno očišćeno vrhnje.

148. NABUJAK OD ŽEMLJE.

4 kom. peciva (roščića)

¼ l vode

14 dkg maslaca

3 žutanjka

8 dkg šećera

cimet

5 dkg grožđica

3 bjelanjka

Roščići se lisnato narežu i kuhaju u mlijeku dok je gusto i puste se ohladiti. Medjutim se miješa maslac sa žutanjcima i šećerom dok je pjenasto, dade ohladjena masa, doda nešto cimeta, očišćene groždjice i snijeg. Smjesa se dade u zamašćenu zdjelu i peče kod jače vatre pol sata. K tomu se posluži sok od malina ili ribizla.

149. NABUJAK OD SIRA.

10 dkg maslaca

4 žutanjka

10 dkg pasiranog sira

10 dkg šećera

10 dkg badema

4 bjelanjka

Maslac, žutanjci i šećer se dobro miješaju, poslije se doda pasirani sir, oguljeni, samljeveni bademi i snijeg. Smjesa se dade u namazanu zdjelu i dade peći. K tomu se posluži preliv od mlijeka.



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara