Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
146. NABUJAK OD KREMA. 4 žutanjka 10 dkg šećera ½ l mlijeka komadić vanilije 4 bjelanjka 4 dkg brašna Od žutanjka, šećera, mlijeka i komadić vanilije i malo brašna (pol kavske žlice) tuče se krema na vatri. Kad se ohladi, umiješa se u nju tučeni snijeg i brašno. Masa se dade u namazanu zdjelu peći 15 minuta. 147. NABUJAK OD KOSTANJA. ¼ kg kostanja (10 dkg pasiranih) 5 dkg maslaca 4 žutanjka 6 dkg šećera korice od limune 4 bjelanjka 1 dl slatkog vrhnja 2 dkg šećera Kostanji se ispeku, ogule, kuhaju i samelju. Medjutim se miješa maslac s jajima i šećerom dok je pjenasto. Poslije se doda 10 dkg samljevenih pasiranih kostanja, fino kosane korice od limune i snijeg. Ta masa se dade u namazanu zdjelu i peče dok bude žuta. K tomu se servira tučeno očišćeno vrhnje. 148. NABUJAK OD ŽEMLJE. 4 kom. peciva (roščića) ¼ l vode 14 dkg maslaca 3 žutanjka 8 dkg šećera cimet 5 dkg grožđica 3 bjelanjka Roščići se lisnato narežu i kuhaju u mlijeku dok je gusto i puste se ohladiti. Medjutim se miješa maslac sa žutanjcima i šećerom dok je pjenasto, dade ohladjena masa, doda nešto cimeta, očišćene groždjice i snijeg. Smjesa se dade u zamašćenu zdjelu i peče kod jače vatre pol sata. K tomu se posluži sok od malina ili ribizla. 149. NABUJAK OD SIRA. 10 dkg maslaca 4 žutanjka 10 dkg pasiranog sira 10 dkg šećera 10 dkg badema 4 bjelanjka Maslac, žutanjci i šećer se dobro miješaju, poslije se doda pasirani sir, oguljeni, samljeveni bademi i snijeg. Smjesa se dade u namazanu zdjelu i dade peći. K tomu se posluži preliv od mlijeka.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |