Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
120. OMLET. 3 žutanjka 3 žlice šećera 3 slabe žlice brašna 3 bjelanjka snijeg 8 dkg marmelade 2 dkg šećera Žutanjci i šećer se dobro miješaju, onda se doda brašno i snijeg i metne se u okruglu namazanu i posipanu tepsiju, da se peče. Kad je pečen, namaže se pekmezom, preklopi i posipa šećerom. 121. SAVIJAČA OD BISQUITA. 3 žutanjka 6 dkg šećera korice od limune 3 bjelanjka snijeg 3 dkg brašna 12 dkg marmelade 2 dkg šećera Žutanjci i šećer miješaju se dok je pjenasto. Poslije se doda fino kosana korica od limuna, brašno i snijeg naizmjence. Ta masa se dade na namazani papir, u tepsiju u pećnicu peći. 122. SAVIJAČA OD BISOUITA SA ORASIMA. 5 žutanjka 14 dkg šećera 14 dkg oraha 3 dkg brašna 5 bjelanjaka snijeg 10 dkg marmelade 2 dkg šećera za posipanje Pravi se isto kao savijača od bisquita br. 121. samo se još u tijesto doda samljevenih oraha. 123. MJESECI. 15 dkg maslaca 15 dkg šećera 4 žutanjka kosana korica od limune 4 bjelanjka snijeg 15 dkg brašna 3 dkg šećera za posipanje Maslac i šećer se miješaju dok je pjenasto i pomalo se dodaju žutanjci. Za miris se doda fino kosane korice od limune i na koncu snijeg i brašno naizmjence. Ta smjesa se peče u namazanoj i posipanoj tepsiji kod umjerene vatre, a kad je pečena, reže se na mjesece i posipa šećerom. 124. PLOŠKE OD VRHNJA. 4 žutanjka 4 žlice slabije brašna 4 žlice kiselog vrhnja korice od limune 4 bjelanjka snijeg 12 dkg pekmeza
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |