Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 171 --

8 dkg badema

2 dkg brašna

6 bjelanjka snijeg

Krema od čokolade:

4 žutanjka

14 dkg šećera

12 dkg čokolade

14 dkg maslaca

Maslac se izmiješa sa rastopljenom čokoladom, poslije se doda šećer i žutanjci i još se miješa. Na koncu se dodaju samljeveni bademi, brašno i snijeg. Torta se peče kod umjerene vatre, a kad se ohladi nadjene kremom i prelije ocaklinom od čokolade.

Krema: Žutanjci i šećer tuče se na vatri dok postane gusto. Onda se umiješa rastopljena čokolada. Kad se ohladi, dade se u izmješani maslac.

162. BLIC TORTA.

5 cijelih jaja

¼ kg šećera

¼ kg maslaca

¼ kg rižinog brašna

Jaja i šećer se miješaju u jednoj posudi, a maslac i rižino brašno u drugoj tričetvrt sata. Poslije se smiješa zajedno i polagano peče. Kad je pečena, nadjene se kremom od vanilije i prelije ocaklinom od čokolade br. 167.

Krema od vanilije:

2 dl mlijeka

4 žutanjka

vanilija

1 žličica brašna

10 dkg šećera

10 dkg maslaca

Žutanjci, šećer, mlijeko i brašno kuhaju se na vatri dok postane gusta masa. Kad se ohladi, izmiješa se s maslacem.

163. SVIBANJSKA TORTA.

4 jaja

2 žutanjka

korice od limune

14 dkg šećera

10 dkg brašna

6 dkg maslaca

Krema:

¼ l slatkog vrhnja

3 dkg šećera

10 dkg pasiranih jagoda

Jaja, žutanjci, fino kosana korica i šećer tuče se nad parom dok postane gusto. Sada se makne s pare i dalje tuče dok se ohladi, doda se brašno i rastopljeni maslac. Smjesa se dade u namazani i posipani oblik i polagano peče. Kad se torta ohladi namaže se kremom i posipa jagodama. Krema: Slatko vrhnje se tuce, doda se

page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara