Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
Pića 1. KAVA. l ¼ l vode za 1 l kave 5 dkg pržene kave 2 dkg cikorije Vrlo fino samljevena kava dade se na sito od kavinog lončića, malo se pritisne. Cikorija Franck se stavi u hladnu vodu, pa kad voda zakipi nalijeva se preko kave, koja kroz sito kapa u lončić. Lončić je dobro držati u toploj vodi, dobro ga začepiti, a odozgo pokriti. Čim se polaganije voda nalijeva, dobijemo bolju kavu. Kava se može kuhati i na taj način, da se u hladnu vodu metne cikorija, a kad voda zavrije samljevena kava; pusti zakipiti, doda se žlica hladne vode i pusti da na strani stoji pokriveno, da se kava slegne na dno. 2. KATHREINER KNEIPPOVA SLADNA KAVA. 3 pune velike žlice samljevenog »Kathreiner Kneippa« 1 velika žlica »Francka« 1 l vode U 1 l hladne vode pristavi se »Kathreiner Kneipp« i »Franck« pa kad uzavrije pusti se do 5 minuta kuhati uz neprestano miješanje. Kad se kava slegne, oprezno se ocijedi: po volji dodaje mlijeka. Kneippova kava može se miješati sa zrnatom kavom, pa se u tom slučaju uzme pola Kneippa i pola zrnate kave. 3. KAVIN EKSTRAKT. ¼ kg sirovog šećera 1 l vode 16 dkg kave Sirovi šećer miješa se na vatri, dok postane smedja tekućina, prelije se vodom i pusti se da dobro prekuha. Ovom tekućinom prelije se fino samljevena kava, pusti pokrivena,
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |