Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 212 --

Pića

1. KAVA.

l ¼ l vode za 1 l kave

5 dkg pržene kave

2 dkg cikorije

Vrlo fino samljevena kava dade se na sito od kavinog lončića, malo se pritisne. Cikorija Franck se stavi u hladnu vodu, pa kad voda zakipi nalijeva se preko kave, koja kroz sito kapa u lončić.

Lončić je dobro držati u toploj vodi, dobro ga začepiti, a odozgo pokriti. Čim se polaganije voda nalijeva, dobijemo bolju kavu.

Kava se može kuhati i na taj način, da se u hladnu vodu metne cikorija, a kad voda zavrije samljevena kava; pusti zakipiti, doda se žlica hladne vode i pusti da na strani stoji pokriveno, da se kava slegne na dno.

2. KATHREINER KNEIPPOVA SLADNA KAVA.

3 pune velike žlice samljevenog »Kathreiner Kneippa«

1 velika žlica »Francka«

1 l vode

U 1 l hladne vode pristavi se »Kathreiner Kneipp« i »Franck« pa kad uzavrije pusti se do 5 minuta kuhati uz neprestano miješanje. Kad se kava slegne, oprezno se ocijedi: po volji dodaje mlijeka.

Kneippova kava može se miješati sa zrnatom kavom, pa se u tom slučaju uzme pola Kneippa i pola zrnate kave.

3. KAVIN EKSTRAKT.

¼ kg sirovog šećera

1 l vode

16 dkg kave

Sirovi šećer miješa se na vatri, dok postane smedja tekućina, prelije se vodom i pusti se da dobro prekuha.

Ovom tekućinom prelije se fino samljevena kava, pusti pokrivena,

page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara