Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
Od brašna, maslaca, šećera, žutanjka, vrhnja i fino kosane korice od limuna izmijesi se prhko tijesto, izvalja pol cm debelo i dade na tepsiju. Tijesto se namaže pekmezom od jagoda, malina ili ribiza, a gore se stavi tučeni snijeg u koji se izmiješa šećer i oguljeni na dugo izrezani bademi. Nešto se badema ostavi, pa se gore samo posipa. Sada se stavi peći, a kad je pečeno izreže se u jednake štapiće. 187. OLGINE PLOŠKICE. 6 žutanjka 14 dkg šećera korica od limuna 10 dkg oraha 8 dkg brašna 6 bjelanjka malo praška za dizanje 2 cijela jaja 14 dkg šećera 14 dkg maslaca 10 dkg oraha rum Orasi se očiste i samelju. Korica od limuna fino koše. Žutanjci i šećer se dobro miješaju, dok je pjenato, onda se dodaju samljeveni orasi, korica od limuna, brašno, snijeg i malo praška. Ta smjesa dade se u namazanu tepsiju peći. Kad je pečena, razreže se na polovinu i nadjene ovim nadjevom: Cijela jaja i šećer tuče se na vatri, dok je gusto. Kad se to ohladi izmiješa se u izmiješani maslac, dodaju samljeveni orasi i malo ruma. Odozgo se može preliti umak čokoladom, a onda se izreže u male ploške. 188. ŠTRCANI ČAJNI KOLAČIĆI. 15 dkg brašna 10 dkg maslaca 1 jaje 8 dkg šećera 5 dkg kandiranih trešanja Maslac, šećer i jaje se dobro miješa, poslije se doda brašno. Ova smjesa dade se u vrećicu, kroz koju se na namazanu tepsiju štrcaju hrpice i dade se peći. Kad su kolačići pečeni, stavi se u sredinu komadić kandirane trešnje. Od ove smjese mogu se štrcati i vjenčići. 189. SVODIĆI S ANISOM. 3 jaja 14 dkg šećera 10 dkg brašna anis Jaja i šećer se miješaju dobra pola sata, onda se doda brašno.— Od te smjese prave se na namazanu tepsiju packe koje se
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |