Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 178 --

Od brašna, maslaca, šećera, žutanjka, vrhnja i fino kosane korice od limuna izmijesi se prhko tijesto, izvalja pol cm debelo i dade na tepsiju. Tijesto se namaže pekmezom od jagoda, malina ili ribiza, a gore se stavi tučeni snijeg u koji se izmiješa šećer i oguljeni na dugo izrezani bademi. Nešto se badema ostavi, pa se gore samo posipa. Sada se stavi peći, a kad je pečeno izreže se u jednake štapiće.

187. OLGINE PLOŠKICE.

6 žutanjka

14 dkg šećera

korica od limuna

10 dkg oraha

8 dkg brašna

6 bjelanjka

malo praška za dizanje

2 cijela jaja

14 dkg šećera

14 dkg maslaca

10 dkg oraha

rum

Orasi se očiste i samelju. Korica od limuna fino koše. Žutanjci i šećer se dobro miješaju, dok je pjenato, onda se dodaju samljeveni orasi, korica od limuna, brašno, snijeg i malo praška. Ta smjesa dade se u namazanu tepsiju peći. Kad je pečena, razreže se na polovinu i nadjene ovim nadjevom: Cijela jaja i šećer tuče se na vatri, dok je gusto. Kad se to ohladi izmiješa se u izmiješani maslac, dodaju samljeveni orasi i malo ruma. Odozgo se može preliti umak čokoladom, a onda se izreže u male ploške.

188. ŠTRCANI ČAJNI KOLAČIĆI.

15 dkg brašna

10 dkg maslaca

1 jaje

8 dkg šećera

5 dkg kandiranih trešanja

Maslac, šećer i jaje se dobro miješa, poslije se doda brašno. Ova smjesa dade se u vrećicu, kroz koju se na namazanu tepsiju štrcaju hrpice i dade se peći. Kad su kolačići pečeni, stavi se u sredinu komadić kandirane trešnje. Od ove smjese mogu se štrcati i vjenčići.

189. SVODIĆI S ANISOM.

3 jaja

14 dkg šećera

10 dkg brašna

anis

Jaja i šećer se miješaju dobra pola sata, onda se doda brašno.— Od te smjese prave se na namazanu tepsiju packe koje se posiplju anisom, peku kod nagle vatre. Tankim nožem skinu se sa tepsije i još vruće saviju preko okruglog drveta.



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara