Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
koštica, umoče u tijesto i peku u vrućoj masti. Kad je tijesto s obje strane isprženo, izvadi se na bugačicu, ocijedi i složi na zdjelu. Posipa sa šećerom, u koji se izmiješa malo cimeta. 132. MUTVARA OD BRAŠNA. 4 žutanjka 5 dkg šećera sol ½ l mlijeka 25 dkg brašna 4 bjelanjka snijeg 8 dkg masti za peći 3 dkg šećera za posipanje korice od limune Žutanjci, šećer, sol, fino kosana korica od limune, brašno i mlijeko, te snijeg se izmiješa. Ta masa se metne u tepsiju u kojoj smo ugrijali mast i metne u pećnicu. Kad je na donjoj strani postalo žuto, okrene se na drugu stranu, opet malo ispeče, a onda na štednjaku drobi na fine komadiće. Dade se na zdjelu, posipa šećerom i servira sokom od malina. U tijesto se može dati i malo groždjica. 133. MUTVARA OD KRUPICE. ¼ l krupice ½ l mlijeka 2 jaja 4 dkg šećera 6 dkg masti sol 3 dkg šećera za posipanje 134. FANJKI. 20 dkg brašna 3 žutanjka 1 žlica šećera ruma 1 žlica kiselog vrhnja ¼ kg masti 3 dkg šećera za posipanje U prosijano brašno metne se šećer, žutanjci, rum, vrhnje i na daski se izmijesi tijesto, koje se pusti da počine. Poslije se tanko razvalja, reže kotačićem i prži u vrućoj masti. Topli se posipaju šećerom. Od istoga se tijesta mogu napraviti »pržene ružice«, da se tijesto razvalja, izreže na kotačiće u 3 veličine od 1 — 3 cm u promjeru. Svaki kotačić se ureže prema sredini 5 puta, složi se jedan kotačić na drugi i u sredini pričvrsti bjelanjkom. Sada se peku u vrućoj masti, posipaju šećerom, a u sredini stavi se pekmeza.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |