Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
Kandirano voće se izreže u sitne komadiće, izmiješa sa samljevenim lješnjacima, šećerom, likerom i limunovim sokom. Od te smjese prave se kugljice, koje se umoče u rižu od čokolade, koja se dobije u specerajskim trgovinama ili trgovinama bombona. 195. POLJUPCI OD BJELANJAKA. 1 bjelanjak 7 dkg šećera U čvrsti snijeg dobro se miješa šećer, kroz vrećicu prave se hrpice na voskom namazanu tepsiju i kad posve slabe vatre peku. 196. POLJUPCI OD LJEŠNJAKA. 3 bjelanjka ¼ kg šećera ¼ kg lješnjaka sok od limuna Od bjelanjka tuče se snijeg, izmiješa sa samljevenim lješnjacima i šećerom, doda malo soka od limuna. Od toga se prave kugljice, napravi se jamica u koju se stavi oprženi lješnjak. Poljupci se peku kod umjerene vatre. 197. POLJUPCI OD DATULJA. 3 bjelanjka ¼ kg šećera ¼ kg badema ¼ kg datulja 1 žličica brašna hostije Od bjelanjka se istuče čvrsti snijeg u koji se izmiješa šećer oguljeni na dugačko izrezani bademi, tako izrezane datulje i brašno. Od te smjese prave krpice na hostije, i dade se peći kod umjerene vatre. 198. POLJUPCI OD BADEMA. 20 dkg badema 25 dkg umak od čokolade Bademi se ogule i režu tanko i dugoljasto i stave u rastopljenu umak-čokoladu. Od te smjese prave se hrpice na debeli papir i puste se osušiti na stolu. 199. LEDENI BONBONI. 20 dkg umak čokolade 20 dkg kunerola 10 dkg lješnjaka papirnati kalupi Čokolada se rastopi, kunerol se dobro izmiješa. Lješnjaci se poprže i samelju. U izmiješani kunerol umiješa se rastopljena čokolada
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |