Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
od muškacona, istrese na namazanu tepsiju i tako se pravi, dok se sva smjesa potroši. Peče se kod umjerene vatre. 176. KOLAČIĆI SA DATULJAMA. 25 dkg maslaca 25 dkg šećera 4 žutanjka 50 dkg brašna 25 dkg badema 2 pločice čokolade korice i sok od limuna klinčića i cimeta ¼ kg datulja 15 dkg badema Maslac, šećer i žutanjci se miješaju pjenasto. Doda se brašno i dade smjesa na dasku. Sada se u tijesto umijesi čokolada, samljeveni neoguljeni bademi, kosana korica od limuna, tučeni klinčići i cimet i sok od limuna. Tijesto se dobro izmijesi na daski, razvalja na četvorine u svaku se umota datulja u kojoj je mjesto koštice oguljeni badem. Svaki kolačić namaže se jajetom, a gore se dade polovica oguljenog badema. Peče se polagano. 177. CRNI ROŠČIĆI. 25dkg brašna 12 dkg maslaca 4 dkg šećera 2 žutanjka 1 žlica vrhnja 25 dkg badema 12 dkg šećera 10 dkg grožđica 2pločice čokolade 2žutanjka umak čokolada Od brašna, maslaca, šećera, žutanjka i vrhnja izmijesi se prhko tijesto i pusti stajati. Bademi se samelju, izmiješaju šećerom očišćenim grožđicama, ribanom čokoladom i žutanjcima. Od ove smjese prave se mali roščići, koji se stave na četvorinu razvaljanog prhkog tijesta i savije u roščić. Roščići se poslažu na namazanu tepsiju i peku kod dosta lake vatre. Kad se ohlade može se umočiti ili samo polovica u umak-čokoladu. 178. ĐAČKI ŠTAPIĆI. 30 dkg brašna 30 dkg maslaca 15 dkg badema 15 dkg šećera 10 dkg pekmeza Brašno i maslac se na daski drobi. Doda se šećer i samljeveni bademi i dobro izmijesi. Tijesto se razvalja u veličini tepsije prst debelo, stavi u polivenu tepsiju peći. Kad je pečeno namaže se pekmezom i reže u štapiće.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |