Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 173 --

U snijeg od bjelanjka umiješaju se žutanjci, obrisani bademi, šećer, očišćene groždjice i brašno.

Ta masa se peče u namazanoj tepsiji, obloženoj papirom, kod umjerene vatre. Kad se ohladi, reže se na ploške po potrebi.

169. TORTA OD KESTENA.

4 žutanjka

20 dkg šećera

4 dkg brašna

4 bjelanjka snijeg

25 dkg sirovih kestena

7 dkg badema

½ paketa praška za dizanje

¼ l slatkog vrhnja

6 dkg šećera

Kesteni se kuhaju, pasiraju i dadu u izmiješani šećer i žutanjke. Poslije se dodaju bademi, brašno, snijeg i Oetkerov prašak. Ta masa se metne u namazanu i posipanu tepsiju i polagano se tuče.

Kad se ohladi, nadjene se i obloži tučenim slatkim vrhnjem, koje se zasladi šećerom.

SITNI KOLAČIĆI

170. PAPRENJACI.

40 dkg brašna

14dkg šećera

14 dkg masti

14 dkg oraha

1 jaje

2 žutanjka

2 žlice meda

klinčića, cimeta i papra.

U brašno se drobi mast, doda šećer, samljeveni orasi, 1 cijelo jaje, 2 žutanjka, 2 žlice meda i malo tučenih klinčića, cimeta i papra. Sve se to dobro izmjesi na daski, razvalja dosta tanko, drvenim oblikom izrežu se pačetvorine, koje se stave na namazanu tepsiju, i dadu se peći.

171. PAPRENJACI II.

¼ kg meda

¼ kg masti

¼ kg šećera

70 dkg brašna

cimet, klinčići

papar

2 žutanjka

½ žličice sode bicarbone

Med, mast, šećer se pusti prokuhati, kad se malo ohladi doda se brašno, cimet, tučeni klinčići, papar, soda bicarbona i žutanjci. To se poslije na daski izmjesi, razvalja, reže u oblike, namaže jajetom i dade peći.



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara