Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 175 --

od muškacona, istrese na namazanu tepsiju i tako se pravi, dok se sva smjesa potroši. Peče se kod umjerene vatre.

176. KOLAČIĆI SA DATULJAMA.

25 dkg maslaca

25 dkg šećera

4 žutanjka

50 dkg brašna

25 dkg badema

2 pločice čokolade

korice i sok od limuna

klinčića i cimeta

¼ kg datulja

15 dkg badema

Maslac, šećer i žutanjci se miješaju pjenasto. Doda se brašno i dade smjesa na dasku. Sada se u tijesto umijesi čokolada, samljeveni neoguljeni bademi, kosana korica od limuna, tučeni klinčići i cimet i sok od limuna. Tijesto se dobro izmijesi na daski, razvalja na četvorine u svaku se umota datulja u kojoj je mjesto koštice oguljeni badem. Svaki kolačić namaže se jajetom, a gore se dade polovica oguljenog badema.

Peče se polagano.

177. CRNI ROŠČIĆI.

25dkg brašna

12 dkg maslaca

4 dkg šećera

2 žutanjka

1 žlica vrhnja

25 dkg badema

12 dkg šećera

10 dkg grožđica

2pločice čokolade

2žutanjka

umak čokolada

Od brašna, maslaca, šećera, žutanjka i vrhnja izmijesi se prhko tijesto i pusti stajati. Bademi se samelju, izmiješaju šećerom očišćenim grožđicama, ribanom čokoladom i žutanjcima. Od ove smjese prave se mali roščići, koji se stave na četvorinu razvaljanog prhkog tijesta i savije u roščić. Roščići se poslažu na namazanu tepsiju i peku kod dosta lake vatre. Kad se ohlade može se umočiti ili samo polovica u umak-čokoladu.

178. ĐAČKI ŠTAPIĆI.

30 dkg brašna

30 dkg maslaca

15 dkg badema

15 dkg šećera

10 dkg pekmeza

Brašno i maslac se na daski drobi. Doda se šećer i samljeveni bademi i dobro izmijesi. Tijesto se razvalja u veličini tepsije prst debelo, stavi u polivenu tepsiju peći. Kad je pečeno namaže se pekmezom i reže u štapiće.



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara