Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
190. MAKRONI. 3 bjelanjka 35 dkg badema 25 dkg šećera Bademi se ogule, suše i samelju. Bjelanjci se sa šećerom miješaju ½ sata, onda se dodaju samljeveni bademi. Od te smjese prave se sa dvije žličice oblici žličnjaka, po duljini se zarežu i dadu na namazanu tepsiju peći. Kad su pečeni mogu se ukrasiti čokoladom. 191. PARIŠKI ŠTAPIĆI. 2 bjelanjka 20 dkg šećera 25 dkg badema sok od limuna Bjelanjci se sa šećerom miješaju uz pridodatak limunovog soka dok je gusto. Samljeveni bademi ili orasi pomiješaju se sa polovicom mase, izmijese, razvalja se prst debelo i namaže preostalom smjesom. Sada se izrežu štapići i dadu na namazanu tepsiju peći. 192. SVODIĆI OD BADEMA. 14 dkg šećera 14 dkg badema 6 bjelanjka hostije Bjelanjci, oguljeni na dugo rezani bademi i šećer miješa na pari tako dugo, dok postane gusta smjesa, koja se dade mazati na hostije. Smjesa se namaže na hostiju, izreže se u pruje 2 cm široke i 8 cm dugačke, polože se na svedeni kalup i peku se polagano. 193. MIŠINI ŠTAPIĆI. 3 cijela jaja 25 dkg šećera 12 dkg datulja 12 dkg smokava 14 dkg oraha 6 dkg orancini hostije Cijela jaja i šećer tuče se na vatri dok postane gusto. Datulje, smokve i arancini izrežu se na male rezance, orasi se očiste i izrežu, pa se sve to izmiješa sa gornjom kuhanom smjesom. Smjesa se namaže na hostiju, peče se kod umjerene vatre, a kad je pečeno izreže se u štapiće. 194. KUGLICE OD VOĆA. 10 dkg kandiranog voća 15 dkg lješnjaka 15 dkg šećera 2 žlice likera ili konjaka sok od limuna riža od čokolade
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |